Marineschepen.nl
 
   
 

Opnames voor Belgische onderzeebootfilm deze week van start


Door: Jaime Karremann
Bericht geplaatst: 09-07-2018 | Laatst aangepast: 09-07-2018


In 2019 moet het grote publiek kennis gaan maken met een totaal nieuw genre binnen de Vlaamse (maar ook Nederlandse) filmindustrie: een heuse onderzeebootfilm. Dan wordt namelijk 'Torpedo' verwacht. Deze week beginnen de opnames.

Torpedo
Het beeld van de film. De makers hebben hier een bekende foto van het Japanse slagschip Yamato voor gebruikt, voor de gelegenheid is het schip echter ingekort. (Beeld: A Team Productions)

Torpedo gaat over een Duitse onderzeeboot in de Tweede Wereldoorlog die in handen komt van Vlaamse verzetsstrijders. Zij willen er geen schepen mee torpederen maar het door BelgiŽ beloofde uranium vanuit (voormalig Belgisch) Congo naar de VS vervoeren. Met dit uranium kan een atoombom worden gemaakt.
Fictie natuurlijk, maar destijds werd uranium uit Congo weldegelijk gebruikt voor de Amerikaanse atoombommen op Japan.De film is bovendien gewaagd, want voor een beetje onderzeebootfilm moet er het nodige worden nagebouwd. Dat hebben de filmmakers ook laten doen: in een loods in het Belgische Weelde zijn delen van het binnenste van een Duitse U-boot nagemaakt. Het binnenste van de onderzeeboot staat bovendien op een platform dat, mocht de onderzeeboot bijvoorbeeld moeten wegduiken, kan bewegen.

Behalve in BelgiŽ wordt de film ook in Malta opgenomen. De cast bestaat uit bekende Vlaamse acteurs.Duikboot
De grote vraag is natuurlijk hoe realistisch de film zal worden. Dat de filmmakers zelf alleen spreken over 'duikboten' baart zorgen.
Er is dan ook geen onderzeebootexpert uit het buitenland ingehuurd (BelgiŽ heeft nooit onderzeeboten gehad), zo bleek uit mailcontact met de producent. Toch zijn de makers niet ongerust. Volgens producent A Team Productions is er voor de film heel veel research gedaan.Voor Torpedo gaan de makers bovendien veel gebruik maken van modellen van de Vlaamse modelbouwer Raf Janssens, een modelbouwer met veel ervaring op gebied van onderzeebootmodelbouw. Het gaat onder andere om modellen van twee Duitse onderzeeboten, een Duitse destroyer en een ander Duits marineschip.

De film wordt geregisseerd door Sven Huybrechts. De hoofdrol wordt gespeeld door Koen de Bouw en de opnames starten woensdag 11 juli aanstaande.

Vanaf 23 oktober 2019 zal de film in Vlaamse bioscopen te zien zijn. Gesprekken met Nederlandse bioscopen zijn nog in volle gang.comments powered by Disqus


Marineschepen.nl
Contact
Over deze site
Privacy
Adverteren
Blijf op de hoogte via:

Twitter

Facebook

Instagram

Copyright

Alle rechten voorbehouden.

Sinds 13 augustus 2001Menu
Nieuwsoverzicht

Gerelateerde artikelen
Recensie Dunkirk