Marineschepen.nl
 
   
 

Gezocht: beeldmateriaal van kerstvieringen bij de marine


Door: Jaime Karremann
Bericht geplaatst: 14-12-2018 | Laatst aangepast: 14-12-2018


Het Marinemuseum roept oud-marinepersoneel op om beeldmateriaal van kerstvieringen in het verleden naar het museum te sturen.

Kerstmis
Zr.Ms. De Ruyter vierde in 2016 Kerstmis terwijl het in de Middellandse Zee voer. (Foto: Koninklijke Marine)

Het gaat om foto's of films van kerstvieringen bij de marine. Dat kunnen dus ook vieringen binnenliggend zijn, op de wal of bij de MLD, of kerstvieringen op zee.De gevraagde beelden (foto/ film) zijn in eerste instantie niet bedoeld voor een expositie, maar het Marinemuseum wil de beelden gebruiken voor onderzoek. Mocht er toch tot een expositie worden besloten, dan neemt het museum vooraf contact op.

Foto's kunnen gestuurd worden naar Emjay Rechsteiner:
Neem voor het verzenden van filmmateriaal en niet gedigitaliseerde foto's ook contact op met het museum via bovenstaand emailadres.

Kerstmis
Zr.Ms. Friesland vierde in 2015 Kerstmis op zee. (Foto: Koninklijke Marine)

Het Marinemuseum en Marineschepen.nl verwachten dat er veel beeldmateriaal is. Natuurlijk wordt ieder jaar kerst gevierd bij de marine door personeel voorafgaand aan het kerstverlof, maar er zijn ook ieder jaar wel eenheden van huis. Recent waren Zr.Ms. De Ruyter (2016), Zr.Ms. Friesland (2015) en Zr.Ms. Karel Doorman (2014) met Kerstmis op zee. Ook Vessel Protection Detachments van het Korps Mariniers waren op zee tijdens Kerst en andere mariniers juist op land. Voor onderzeeboten was het een zeldzaamheid al vierde Zr.Ms. Walrus in 2011 Kerstmis op Malaga toen het onderweg was naar de Golf van Aden om piraterij te bestrijden. Tijdens de Koude Oorlog waren onderzeeboten echter binnen met Kerstmis, vanaf eind jaren '60 tot het einde van de Koude Oorlog waren alle Nederlandse onderzeeboten tijdens Kerstmis in Den Helder. Dat gold niet voor de oppervlakteschepen, ook tijdens de Koude Oorlog was er vaak een schip waarvan de bemanning zich tijdens kerst rond de scheepskerstboom schaarde. Zo vierde torpedobootjager Hr.Ms. Evertsen in 1950 het kerstfeest voor de Koreaanse kust.Hoe bijzonder Kerstmis thuis ook kan zijn, Kerstmis in den vreemde is vaak extra speciaal. Het Marinemuseum hoopt dat oud-marinepersoneel in de persoonlijke archieven wil duiken en die beelden van die speciale Kerstmis wil opsturen.comments powered by Disqus


Marineschepen.nl
Contact
Over deze site
Privacy
Adverteren
Blijf op de hoogte via:
Twitter
Facebook
Instagram
Copyright
Alle rechten voorbehouden.

Sinds 13 augustus 2001Menu
Nieuwsoverzicht

Gerelateerde artikelen
Friesland met Kerst op zee