Marineschepen.nl
 
   
 

Verkochte mijnenjagers onderweg naar Bulgarije


Door: Jaime Karremann
Bericht geplaatst: 07-09-2020 | Laatst aangepast: 09-09-2020


Twee mijnenjagers zonder naamseinen op de boeg verlieten maandagochtend Den Helder en voeren langs de Nederlandse kust richting Amsterdam, om daar op een transportschip te worden gezet. De twee schepen werden gesleept door sleepboten Gouwe en Noordzee. Deze mijnenjagers zijn verkocht aan Bulgarije.

Mijnenjagers
De oude Maassluis en Hellevoetsluis op transport naar een nieuw bestaan bij de Bulgaarse marine. (Foto: Gerard Meinen)

Maandagochtend kreeg Marineschepen.nl een tip vanuit een appartement uit Egmond aan Zee. Er waren twee Alkmaarklasse mijnenjagers zonder boegnummers gespot, met sleepboten Gouwe en Noordzee. Een marinewoordvoerder bevestigt dat het om de twee verkochte schepen gaat en wel ex-Hr.Ms. Maassluis en ex-Hr.Ms. Hellevoetsluis.

Rond 1115 uur arriveerden de schepen bij de sluizen van IJmuiden. Zij werden in de Alaskahaven op de Super Servant 4, een heavy lift ship, gezet en om op die manier getransporteerd te worden naar Bulgarije.Een dag later, op woensdag 8 september, verliet de Super Servant 4, met als lading twee AMBV's de haven van Amsterdam.

Vorig jaar werd al bekend dat Nederland twee mijnenjagers heeft verkocht aan Bulgarije. Bulgarije heeft al Tripartite-mijnenjagers en kocht de Nederlandse schepen die in 2011 uit dienst werden gesteld voor bijna 2 miljoen euro. Een schip zal gebruikt worden om mee te varen en een voor reserveonderdelen.De Maassluis en Hellevoetsluis waren 27 en 24 jaar in dienst bij de marine toen ze in 2011 uit dienst werden gesteld. De schepen lagen lange tijd in Den Helder, de Hellevoetsluis heeft van begin 2019 t/m begin 2020 in Amsterdam gelegen bij de marinekazerne. De afgelopen maanden lagen de schepen bij de Dienst MateriŽle Instandhouding (DMI) in Den Helder, in afwachting op transport.

comments powered by Disqus


Marineschepen.nl
Contact

Over deze site

Privacy

Adverteren
Blijf op de hoogte via:

Twitter

Facebook

Instagram
Copyright

Alle rechten voorbehouden.

Sinds 13 augustus 2001Menu
Nieuwsoverzicht

Gerelateerde artikelen

Bulgarije koopt twee Nederlandse mijnenjagers