Marineschepen.nl
 
   
 

Nieuwe Belgische en Nederlandse mijnenbestrijders gaan mijnen vegen met systeem van Patria


Door: Tobias Kappelle
Bericht geplaatst: 16-09-2021 | Laatst aangepast: 16-09-2021


Het Fins/Noorse bedrijf Patria heeft een contract binnengesleept voor de productie van mijnenveegsystemen voor de Nederlandse en Belgische marine. De producent van militair verdedigingsmateriaal levert deze systemen voor de twaalf nieuwe mijnenbestrijdingsvaartuigen die gebouwd worden door Belgium Naval & Robotics.

Patria Sonac
Illustratie van de Patria Sonac ACS. Het systeem zal worden gesleept door de USV, een onbemand vaartuigje, ver weg van het moederschip. (Beeld: Patria)

Het Fins/Noorse bedrijf Patria heeft een contract binnengesleept voor de productie van mijnenveegsystemen voor de Nederlandse en Belgische marine. De producent van militair verdedigingsmateriaal levert deze systemen voor de twaalf nieuwe mijnenbestrijdingsvaartuigen die gebouwd worden door Belgium Naval & Robotics.Patria Sonac ACS is een systeem dat met behulp van onbemande vaartuigen mijnen kan vegen. De mijnenveger zendt akoestische signalen uit en kan op die manier de aanwezigheid van schepen simuleren. Het systeem heeft een groot frequentiebereik en kan daardoor, volgens Patria, zo goed als elk type schip nadoen.In tegenstelling tot veel van de oudere mijnenvegers is de Patria Sonac ACS een zeer compact apparaat. Het kan daardoor op andere vaartuigen gemonteerd worden of als losse eenheid onderdeel uitmaken van de vloot. Het akoestische signaal van het systeem kan geherprogrammeerd worden. Afhankelijk van de missie kan men ervoor kiezen andere akoestische signalen uit te zenden of om zelf nieuwe signalen te creëren.

Het is enigszins opvallend dat Patria de opdracht krijgt voor de productie van deze mijnenvegers. Het bedrijf is vooral bekend van ander soort militair verdedigingsmateriaal zoals pantserwagens en mortiersystemen. Als onderdeel van een nieuwe groeistrategie maakt Patria tegenwoordig echter de strategische keuze om zich meer te richten op maritieme verdedigingsmiddelen. Het bedrijf wil één van de marktleiders worden als producent van Anti-Submarine warfare en op het gebied van Maritime mine countermeasures.comments powered by Disqus


Marineschepen.nl
Contact

Over deze site

Privacy

Adverteren
Blijf op de hoogte via:

Twitter

Facebook

Instagram
Copyright

Alle rechten voorbehouden.

Sinds 13 augustus 2001Menu
Nieuwsoverzicht

Gerelateerde artikelen

Nieuwe mijnenbestrijdingsvaartuigen