Marineschepen.nl
 
   
 

Patrouilleschip Zeeland door brand pas eind 2024 naar zee


Door: Tobias Kappelle
Bericht geplaatst: 10-11-2023 | Laatst aangepast: 10-11-2023


Patrouilleschip Zr.Ms. Zeeland (Hollandklasse) zal pas eind 2024 klaar zijn voor de eerste varende beproevingen. Dat liet aan woordvoerder van de Koninklijke Marine weten na vragen van Marineschepen.nl. De Zeeland raakte in juli 2022 ernstig beschadigd door een brand en wordt sindsdien gerepareerd.

Zeeland
Zr.Ms. Zeeland, een van de vier patrouilleschepen van de Hollandklasse op archiefbeeld. (Foto: Gerben van Es/ Defensie)

Brand in juli 2022
De brand op Zr.Ms. Zeeland brak uit in de nacht van 3 op 4 juli 2022. Na anderhalf uur blussen door de brandweer was het vuur gedoofd, maar al snel werd duidelijk dat de schade aan het schip enorm was.In de dagen na de brand gingen er verhalen rond dat de brand ontstaan zou zijn in een elektrische instrumentenruimte, maar dit werd tot nu toe nog niet bevestigd. Ook is nog altijd niet duidelijk waardoor de brand veroorzaakt is. De marine liet een extern bedrijf onderzoek doen, maar het bleek niet mogelijk om expliciet een directe oorzaak aan te wijzen.De bron van de brand betrof een verbinding in een elektrische schakelkast. Na het onderzoek zijn ook de andere drie patrouilleschepen van de Hollandklasse preventief gecontroleerd, maar daarbij werden geen bijzonderheden aangetroffen, zo liet een woordvoerder van de marine in oktober 2022 aan deze website weten.

Ook was toen nog niet bekend wanneer de Zeeland weer zou kunnen varen. Wel stond vast dat het schip gerepareerd kon worden.

Zeeland
De dag na de brand: een gang aan boord van het patrouilleschip. (Foto: onbekend)

Nieuwe bekabeling
Tijdens de brand lag Zr.Ms. Zeeland in Dok VI van DMO voor het benoemd onderhoud. Dit maakte de situatie extra gecompliceerd, want naast de reparatiewerkzaamheden voor de brand moest simultaan ook het onderhoud doorgang vinden.

Marineschepen.nl deed navraag bij de marine over de voortgang van de reparaties. Volgens een woordvoerder is de situatie nog altijd zeer complex, omdat de ruimte waar de brand gewoed heeft een grote rol speelt in de beschikbaarheid van veel systemen aan boord. Hierdoor moeten kabels over de gehele lengte van het schip worden vervangen, wat een omvangrijke en complexe klus is.

Toch zijn er de afgelopen weken belangrijke stappen gezet in de reparatie. Er werd een oplossing gevonden om de brandschade in een belangrijke ruimte aan te pakken en ook hier ging het met name om de bekabeling. Eind dit jaar zal men starten met het vervangen van de bekabeling op het schip. De verwachting is dat de Zeeland vervolgens aan het einde van 2024 klaar zal zijn voor de eerste proefvaart.

Dat betekent dat de marine zo'n vier jaar niet heeft kunnen beschikken over de Zeeland. Het schip ging in 2020 tegen de kant voor onderhoud, maar dat onderhoud werd uitgesteld omdat er te weinig budget was. Een jaar later werd besloten om het onderhoud alsnog uit te voeren, dankzij een stijgend budget. Weer een jaar later brak de brand uit. Nu, in 2023, levert mede dat incident een gat op in het vaarprogramma, waardoor er bijvoorbeeld geen stationsschip in het Caribisch gebied is.

Tobias Auteur: Tobias Kappelle
Tobias werkt sinds augustus 2020 als freelance journalist voor Marineschepen.nl. Daarnaast is hij vooral actief in de sportjournalistiek bij onder andere AD Sportwereld, Eurosport en Hockey.nl. Tobias studeerde Geschiedenis en Bestuurs- en Organisatiewetenschappen aan de Universiteit Utrecht en deed een master Media & Journalistiek aan de Erasmus University Rotterdam.


comments powered by Disqus


Marineschepen.nl
Contact

Over deze site

Privacy

Adverteren
Blijf op de hoogte via:

Twitter

Facebook

Instagram
Copyright

Alle rechten voorbehouden.

Sinds 13 augustus 2001Menu
Nieuwsoverzicht

Oorzaak brand Zeeland niet helder

Schade Zeeland is groot

Brand aan boord van de Zeeland