Pax-It op bezoek bij de onderzeedienst

Bookmark and Share
Bericht geplaatst: 17-07-2010

In mei 2010 presenteerden de organisaties IKV Pax Christi en Cordaid een alternatieve visie op de Nederlandse krijgsmacht in de toekomst. Deze vredes- en ontwikkelingsorganisaties vinden ook nu weer dat er flink wat geld af kan bij Defensie. En, verrassing, één van de ideeën was om de onderzeeboten uit te faseren. Klinkt eenvoudig, zeker als je niet precies weet waar Nederlandse onderzeeboten voor worden ingezet. Aan die kennis kon de Onderzeedienst wel wat doen en dus werd een delegatie van Pax-It (de jongerenorganisatie van Pax Christi) uitgenodigd in Den Helder. Lees hier het verslag van deze dag.

Onderzeeboten zijn belangrijk
In Den Helder werd uitgelegd waarom de Nederlandse Onderzeedienst van waarde is voor ons land. Onderzeeboten zijn belangrijk omdat ze de unieke eigenschap hebben onzichtbaar te zijn en tegelijkertijd veel informatie kunnen vergaren (van scheepvaartverkeer in kaart brengen tot telefoongesprekken afluisteren). Zonder dat iemand hoeft uit te leggen wat een Nederlandse eenheid daar doet. Een sterk militair en politiek middel.

diep in de materie op marineschepen.nl

Onderzeeboten beschermen Nederlandse belangen over de gehele wereld. 80% van de Nederlandse economie is afhankelijk van transport over zee, transport van over de gehele wereld. Als dit transport wordt bemoeilijkt of stilgelegd door bijvoorbeeld de (mogelijke) aanwezigheid van onderzeeboten, zal onze economie daar enorme schade door oplopen. In veel landen wordt nu juist gebouwd aan nieuwe onderzeeboten of worden ze besteld. Ook door landen die geen bondgenoot zijn. Alleen andere onderzeeboten zijn een serieuze dreiging voor dit onderwaterwapen en dus spelen Nederlandse onderzeeboten een rol in de bescherming van Nederland, nu en in de toekomst."Laat de bondgenoten het doen"
Natuurlijk heeft Nederland bondgenoten met onderzeeboten. Zij zouden ons daarmee kunnen helpen mocht het nodig zijn toch? Reken daar maar niet op. Lang niet altijd zijn bondgenoten bereid om hun eenheden in te zetten voor onze belangen. Bovendien is het ook makkelijk gedacht dat wij onze onderzeeboten uit zouden kunnen faseren en kunnen teren op de onderzeeboten van anderen, omdat dat goedkoper is. Bovendien, heeft Nederland dan ook geen beschikking meer over eigen inlichtingen en eenheden om tegen onderzeeboten te oefenen.

Het afschaffen van Nederlandse Onderzeedienst is eenvoudig. Maar dan komen de onderzeeboten ook niet meer terug als het nodig is. Nieuwe onderzeeboten ontwerpen, bouwen en er mee leren varen zal weer 30 jaar duren.De delegatie van Pax-It was aan het einde van de dag duidelijk waarom de Nederlandse onderzeeboten nog altijd nuttig zijn. Eén van de leden, José Dominguez Alvares, maakte een verslag van het dagje bij de Onderzeedienst en plaatste het op zijn blog.


Marineschepen.nl
Contact
Over deze site
Blijf op de hoogte via:
Twitter
Facebook
Flickr
Copyright
Alle rechten voorbehouden.

Sinds 13 augustus 2001Menu
Nieuwsoverzicht

Gerelateerde artikelen
Onderzeedienst
Walrus klasseReclame