Marineschepen.nl
 
   
 

Pelikaan gaat noodhulp verlenen aan Dominica


Bericht geplaatst: 04-09-2015
Laatst aangepast: 04-09-2015


Zr.Ms. Pelikaan, het ondersteuningsschip in het Caribisch Gebied, vertrekt vanmiddag vanuit Curacao naar Dominica om noodhulp te verlenen. Dominica is een week geleden getroffen door de tropische storm Erika. Morgen komt de Pelikaan in Dominica aan.

Pelikaan
Archieffoto van Zr.Ms. Pelikaan (Foto: Defensie)

Vorige week vrijdag werd de oostkust van Dominica zwaar getroffen door de tropische storm. Zware regenval veroorzaakte enorme aardverschuivingen en steenlawines. Zeker 20 mensen kwamen om en honderden huizen werden verwoest. Hierop heeft de regering van Dominica noodhulp aangevraagd aan Nederland.Pelikaan vol militairen en materieel
Zr.Ms. Pelikaan vertrekt vanmiddag vanaf Marinebasis Parera (Willemstad, Curacao) richting Dominica met, naast de bemanning, 40 mariniers van het 32e raiding squadron op Aruba. Ook gaat een delegatie van de Arubaanse Militie en 7 genisten van de landmachtcompagnie mee. Het schip is volgeladen met vrachtwagens, een militaire ambulance, een bulldozer en hulpgoederen. Ook FRISC'en zijn aan boord, om op plekken aan de kust te komen waar geen vervoer over land mogelijk is.Er is vooral behoefte aan water en medicijnen op het eiland. Daarnaast zijn er ‘handen’ nodig om onder meer de infrastructuur te herstellen. De militairen kunnen helpen bij het opruimen en opvangen van slachtoffers. De helikopter van de Kustwacht Caribisch Gebied vliegt zelfstandig richting Dominica om ondersteuning te bieden.

Volgens woordvoerder LTZ Maartje van der Maas zal Zr.Ms. Pelikaan zaterdag aan het einde van de middag te Dominica arriveren.

Pelikaan
Een beeld van vanochtend. Het vertrek naar Dominica wordt voorbereid. (Foto: Defensie)

Voorbereidingen
In de loop van deze week vroeg de regering van Dominica Nederland om hulp. Daarop zijn in de West direct de voorbereidingen gestart om hulp te verlenen. Gisteren vertrok Zr.Ms. Pelikaan daarom vanuit Curacao naar Aruba om de 40 mariniers en hun materieel op te halen. Vervolgens is het 65 meter lange schip weer teruggekeerd naar Curacao, waar de hele nacht is doorgewerkt om het schip te beladen.

Op dit moment is één Nederlandse militair, een majoor der mariniers, op Dominica om met de lokale 'rampenstaf' informatie te vergaren en de komst van de Pelikaan voor te bereiden. Zodra de Pelikaan ter plaatse is, kan de hulp door de liaison officer direct in de juiste richting worden gestuurd.Lees hier: alles over Zr.Ms. PelikaanHaven is nog intact
Het eiland Dominica werd vorige week vrijdag aan de oostkust getroffen door de tropische storm. De commerciële haven aan de westkust is, volgens woordvoerder Van der Maas, nog intact. Daardoor kan de Pelikaan in de haven afmeren en mensen plus materieel afzetten. De mariniers en genisten zullen zich dan voornamelijk richten op het herstellen van de zwaar gehavende infrastructuur.

De kosten voor deze hulpoperatie worden betaald uit de begroting van het ministerie van Defensie en het ministerie van Buitenlandse Zaken.

Het is niet de eerste keer dat Zr.Ms. Pelikaan wordt ingezet om hulp te bieden. Eén van de grootste operaties had plaats in 2010 toen dePelikaan naar Haïti werd gedirigeerd na de vernietigende aardbeving.comments powered by Disqus


Marineschepen.nl
Contact
Over deze site
Privacy
Adverteren
Blijf op de hoogte via:

Twitter

Facebook

Instagram

Copyright

Alle rechten voorbehouden.

Sinds 13 augustus 2001Menu
Nieuwsoverzicht

Gerelateerde artikelen
Zr.Ms. Pelikaan