Marineschepen.nl
 
   
 

Pelikaan over twee weken terug naar Curaçao


Door: Tobias Kappelle
Bericht geplaatst: 07-09-2020 | Laatst aangepast: 07-09-2020


Het onderhoud aan het Caribisch ondersteuningsschip Zr.Ms. Pelikaan is eindelijk in de afrondende fase beland. Momenteel worden er wat laatste onderhoudszaken uitgevoerd, zodat het schip over twee weken terug kan richting de West.

Oruç Reis
Zr.Ms. Pelikaan op de rede van Den Helder tijdens een proefvaart eind augustus. (Beeld: Wendy van Brussel)

Zr.Ms. Pelikaan ligt momenteel nog in Den Helder, waar Damen de midlife update van het schip uitvoert, ondersteund door de Dienst Materiële Instandhouding (DMI). Volgens de oorspronkelijke planning zou het schip op 1 augustus teruggekeerd moeten zijn naar de Caribische zee, maar om onbekende redenen heeft het onderhoud veel langer geduurd dan de bedoeling was. Hierdoor mist de Pelikaan vrijwel zeker het hoogtepunt van het orkaanseizoen in het Caribisch gebied half september, terwijl ondersteuning bieden bij orkanen één van de belangrijkste taken van het schip is.



Het schip is de afgelopen weken voor proefvaarten naar zee geweest, volgens de commandant van het schip heeft de Pelikaan met succes SARC-3 afgerond en is het gereed om veilig de oceaan over te steken.



Onderhoud aan het schip
De Pelikaan ligt in Den Helder omdat er, na bijna 15 jaar gebruik, grootschalig onderhoud nodig was. De hoofdmotoren en de generatoren dienden te worden opgeknapt en het camerasysteem van het schip is uitgebreid. Ook werden de persoonlijke vertrekken van de bemanning vernieuwd en zijn er aanpassingen gedaan om het schip volledig genderneutraal te maken. De grootste aanpassing is de installatie van een nieuwe kraan aan boord. Deze nieuwe kraan is noodzakelijk vanwege de komst van de FRISC. Dankzij de nieuwe kraan kan er met het snelle en wendbare onderscheppingsvoertuig gewerkt worden op de Pelikaan. Hierdoor denkt men op de Pelikaan effectiever te kunnen optreden tegen piraterij en smokkelarij.



Te laat voor de orkanen
De Pelikaan is een ondersteuningsschip dat al jarenlang in de Caribische zee noodhulp biedt bij orkanen. Zo heeft het schip hulp geboden tijdens de orkanen Irma en Maria op de bovenwindse eilanden.

Omdat het onderhoud langer duurt dan verwacht, is het schip momenteel niet aanwezig in de West, terwijl het orkaanseizoen gemiddeld rond 10 september op zijn hoogtepunt is.

Marineschepen.nl heeft de marine gevraagd waardoor het onderhoud vertraagd is, maar heeft daar nog geen antwoord op gekregen.







comments powered by Disqus


Marineschepen.nl
Contact

Over deze site

Privacy

Adverteren
Blijf op de hoogte via:

Twitter

Facebook

Instagram
Copyright

Alle rechten voorbehouden.

Sinds 13 augustus 2001



Menu
Nieuwsoverzicht

Gerelateerde artikelen

Zr.Ms. Pelikaan

Pelikaan in storm naar Nederland

Update voor Pelikaan