Marineschepen.nl
 
   
 

Pentagon voorziet flinke toename in slagkracht en aantallen schepen Chinese marine


Door: Tobias Kappelle
Bericht geplaatst: 05-11-2021 | Laatst aangepast: 05-11-2021


In een rapport van het Pentagon erkent Amerika dat China op dit moment over de grootste marine van de wereld beschikt. Het feit dat China numeriek gezien de grootste vloot heeft is op zich niet nieuw, maar in het rapport wordt ook een beeld geschetst van de ambitieuze toekomstplannen van de Aziatische grootmacht. In 2030 wil de Chinese marine over maar liefst 460 marineschepen beschikken volgens de Amerikaanse defensie.

Type 055
Een van de geplande zestien nieuwe kruisers van de Renhaiklasse, of Type 055. Dit eerste schip, de Nanchang, werd in 2020 in dienst gesteld. Dit jaar zijn er nog eens twee Type 055-kruisers bij gebouwd. (Foto: Chinese marine)

In september 2020 bracht het Pentagon al een vergelijkbaar rapport uit. '2020 China Military Power Report' zorgde voor de nodige opschudding in de Amerikaanse media, omdat China de V.S. voorbijgestoken was qua aantal marineschepen. 350 voor China, tegenover 297 voor de Verenigde Staten.Wel de meeste schepen maar niet met de grootste schepen
Dit rapport werd april dit jaar genuanceerd in een artikel van 'The Diplomat'. Hierin wordt gesteld dat China weliswaar numeriek in het voordeel is, maar dat deze vloot voornamelijk uit kleinere schepen bestaat. Qua slagkracht zouden de Verenigde Staten nog altijd in het voordeel zijn, bijvoorbeeld door het grote overwicht in het aantal vliegkampschepen.Deze woensdag werd het '2021 Report on Military and Security Developments Involving the People's Republic of China' naar buiten gebracht. Dit rapport schat dat de Chinese vloot op dit moment uit 355 schepen bestaat, terwijl de Verenigde Staten niet boven de 300 uitkomen. Er is wel een belangrijk verschil in de samenstelling van de vloot. De Amerikaanse vloot is gericht op operaties in blauw water, terwijl de Chinese marine traditioneel meer aandacht heeft voor kustverdediging. Het bereik van de Chinese marine is daardoor minder groot, zo benadrukt ook het artikel in 'The Diplomat'.

Bij deze 355 Chinese schepen zijn 85 kleinere schepen met antischeepskruisvluchtwapens niet meegeteld. Het getal bestaat uit grote escorteschepen, onderzeeboten, vliegkampschepen, amfibische schepen, mijnenvegers en ondersteuningsschepen. Volgens het rapport blijft het de komende jaren niet bij deze 355 schepen.Grote plannen
Het plan is om binnen vier jaar op 420 schepen te zitten om daarna in 2030 de vloot uit te breiden tot 460 schepen. Het rapport stelt dat deze uitbreiding vooral zal bestaan uit grote schepen, waardoor het argument van een beperkte Chinese slagkracht niet meer opgaat. Dit is in lijn met het verlangen van het Chinese leger dat de marine ook op grotere afstanden van China kan gaan opereren. Hiermee vervalt ook het argument dat het bereik van de Chinese vloot beperkt is.

De plannen voor de nieuwe schepen zijn op dit moment al in volle gang. China is bezig met de productie van Renhaiklasse (Type 055) kruisers, Luyang III-klasse (Type 052D) torpedobootjagers, en Jiangdao-klasse (Type 056) fregatten. Daarnaast worden er nieuwe fregatten van de Jiangkai II-klasse (Type 054A) gemaakt. Op dit moment zijn er al 30 schepen van dit type in dienst.

De Renhai-klasse kruisers hebben een waterverplaatsing van meer dan 10.000 ton en beschikt over antischeepskruisvluchtwapens en luchtdoelraketten met een groot bereik. Daarnaast zullen deze kruisers vermoedelijk in staat zijn om ballistische raketten op schepen en kruisraketten op landdoelen af te vuren. Op dit moment zijn er meerdere kruisers van de Renhai-klasse in aanbouw, welke een prominente rol zullen gaan spelen in toekomstige Chinese operaties op open zee.

Carriers
Fragment van een vergelijking van marineschepen. De grootste twee zijn de Amerikaanse marineschepen van de Ford en de Nimitzklasse, deze zijn en worden in grote aantallen gebouwd. China bouwt één Type 003 carrier, maar dat schip is al wel bijna even groot als de Amerikaanse supercarriers. Niet lang geleden werd nog sceptisch gereageerd op de vraag of China ooit over vliegkampschepen zou beschikken, inmiddels zijn er twee in actieve dienst en zijn er twee in ontwikkeling. (Beeld: Beakgas/ CC 4.0)

Momenteel wordt er ook hard gewerkt aan het vergroten van het aantal vliegkampschepen. China beschikt sinds 2012 over een eigen vliegkampschip, de Liaoning. Eind 2019 stelde het ook zijn eerste zelfgebouwde vliegkampschip in dienst, de Shandong. In 2018 is gestart met de bouw van een nieuwe generatie vliegkampschepen; de bouw van de Type 003 vordert snel en de Type 004 wordt ontworpen. China werkt dus hard aan de plannen om over meerdere grote vliegkampschepen te beschikken, hetgeen het bereik en de slagkracht van de vloot een flink stuk groter zou maken.comments powered by Disqus


Marineschepen.nl
Contact

Over deze site

Privacy

Adverteren
Blijf op de hoogte via:

Twitter

Facebook

Instagram
Copyright

Alle rechten voorbehouden.

Sinds 13 augustus 2001Menu
Nieuwsoverzicht

Gerelateerde artikelen

Type 055