Marineschepen.nl
 
   
 

Personeelstekort: Zr.Ms. Van Speijk tegen de kant


Door: Jaime Karremann
Bericht geplaatst: 22-04-2021 | Laatst aangepast: 22-04-2021


Zr.Ms. Van Speijk zal vanaf de zomer tegen de kant gaan, dat maakte het ministerie van Defensie vanochtend bekend. Er is te weinig personeel om met de schepen te kunnen varen.

Van Speijk
Zr.Ms. Van Speijk. (Foto: Jaime Karremann/ Marineschepen.nl)

Na de berichten over het budget- en personeelstekort bij de marine, maakt Defensie vandaag een besluit bekend dat de gevolgen van de tekorten illustreert. "Zr.Ms. Van Speijk gaat eerder dan gepland tegen de kant. De oorzaak is een ernstig tekort aan personeel. De bemanning is hier gisteren over ge´nformeerd", zo meldde Defensie vanochtend op de website.Volgens Defensie moest de bemanning van de Van Speijk al vaak op andere schepen invallen. "Alle bovenwaterschepen kampen met tekorten", schrijft Defensie, "waarbij gebrek aan technisch personeel het grootste obstakel vormt."De Van Speijk is overigens niet het eerste schip dat tegen de kant gaat vanwege personeelstekorten. In het verleden zijn ook OPV's en LCF'en tegen de kant gegaan. In december ging mijnenjager Zr.Ms. Urk tegen de kant, dat schip zal dit jaar definitief uit dienst worden gesteld. De Van Speijk is met kunst- en vliegwerk op zee gehouden, met een sterk gereduceerde bemanning.

Uit een eerder door de Telegraaf en Marineschepen.nl geanalyseerde nota bleek al dat het personeelstekort niet zomaar op te lossen is. Het behoud van personeel is een probleem, de werving van technici verloopt moeizaam, maar de marine heeft niet eens budget om veel meer personeel te kunnen betalen.

Nu de Van Speijk uit de vaart gaat, zou het fregat uit 1995 in onderhoud kunnen gaan, maar dat onderhoud is tot 2023 uitgesteld omdat er geen geld is voor onderhoud.

Zonder voldoende personeel en zonder geld voor onderhoud is de toekomst van de Van Speijk onzeker. Onduidelijk is of de marine plannen heeft voor uitdienststelling. Zeker is wel dat zowel Zr.Ms. Van Speijk als Zr.Ms. Van Amstel zijn meegenomen in een aanbod voor de Griekse marine.

comments powered by Disqus


Marineschepen.nl

Contact

Over deze site

Privacy

Adverteren
Blijf op de hoogte via:

Twitter

Facebook

Instagram

LinkedIn

Copyright

Alle rechten voorbehouden.

Sinds 13 augustus 2001Menu
Nieuwsoverzicht

Gerelateerde artikelen

Zr.Ms. Van Speijk