De extra investeringen in Defensie zijn voor komend jaar terug te zien in de budgetten voor de verschillende takken binnen Defensie. Alle krijgsmachtdelen gaan er op vooruit en er wordt vooral veel extra geld vrijgemaakt voor het Defensiematerieelbegrotingsfonds. Voor de marine betekenen de extra investeringen ook een forser budget.
Luchtverdedigings- en Commandofregat Zr.Ms. De Zeven Provinciën onder de 'vleugel' van onderzeeboot Zr.Ms. Zeeleeuw in de Nieuwe Haven. (Foto: Jaime Karremann/ Marineschepen.nl)
Voor het eerst zal het Commando Zeestrijdkrachten een budget hebben van meer dan een miljard euro. Het Commando Landstrijdkrachten mag in 2023 bijna 1,7 miljard euro besteden. De Luchtstrijdkrachten zitten op minder dan de helft van het landmachtbudget. Ook de Defensie Materieel Organisatie (DMO) en het kerndepartement krijgen meer financiële ruimte. De grootste toename in budget is te zien bij de marechaussee en bij het Defensiematerieelbegrotingsfonds (DMF).
De defensiebegroting voor 2023 zal toenemen naar ruim 15 miljard euro. In 2025 zal de begroting meer dan 18 miljard euro bedragen.
Dankzij de extra investeringen zal Nederland in 2024 en 2025 iets boven de NAVO-norm van 2 procent van het Bruto Binnenlands Product (BBP) uitkomen. In 2026 zal Nederland er iets onder zitten, als de ramingen kloppen. Nederland komt in 2024 dan net boven het gemiddelde percentage van de Europese NAVO-bondgenoten.
De ongeveer 15 miljard euro van de defensiebegroting verdeeld over verschillende posten. Voor het eerst sinds 2005 heeft de landmacht meer te besteden dan het Kerndepartement. Samen met DOSCO (waar onder andere de werving en de cateringorganisatie van Defensie onder vallen) gaan zij de marine voor in het rijtje. Het meeste geld gaat naar het DMF. Dit begrotingsfonds voor materieel is enorm gegroeid. Voor 2021 werd er 4,5 miljard voor gereserveerd, voor 2023 2 miljard meer. (Bron: Miljoenennota)
De ontwikkeling van de defensie-uitgaven als percentage van het BBP. (Uit: Defensiebegroting, bron: Defensiebegrotingen 2023 stand miljoenennota en MEV-cijfers)
Het extra budget betekent niet dat de organisatie er ook evenveel meer mee kan doen. De kosten van Defensie-producten stijgen al langere tijd sneller dan die van andere producten. Daar komt nu bij dat de vraag naar nieuwe systemen hoog is en de wachttijden langer worden. Binnen het Defensie Projecten Overzicht zijn daarom diverse prijsbijstellingen te zien. Nochtans is het verschil met Prinsjesdag 2021 erg groot. Toen, een Russische invasie was nog ver weg, werd het defensiebudget verhoogd met 185 miljoen euro en schreef Defensie dat er "pijnlijke keuzes" gemaakt zouden worden.
Personeel: zorgen en kleinere bemanningen
Ondanks de extra middelen blijft het personeelstekort bij Defensie toenemen. Staatssecretaris Van der Maat zei onlangs in de Tweede Kamer dat alle alarmbellen rinkelen. De uitstroom is groter geworden en de instroom blijft achter. "De groei van de personele capaciteit is in de eerste helft van 2022 gestopt", laat Defensie vandaag in een persbericht weten. "Het is een zorgelijke ontwikkeling dat voor het eerst sinds jaren de instroom daalt én de uitstroom stijgt." Van der Maat heeft begin deze maand in een brief aan de Kamer geschreven hoe hij het tij wil keren.
Een andere ontwikkeling is dat schepen met minder mensen kunnen varen. Dat kan volgens Defensie doordat de marine beter zicht zal krijgen "op de individuele kwaliteiten van haar personeel", zo schrijft Defensie in de toelichting op de begroting. "Hierdoor kunnen
de personele behoeften en organisatiebelangen beter worden afgestemd.
Deze kwaliteitsslag in combinatie met technologische ontwikkelingen aan
boord maken het mogelijk dat scheepsbemanningen verder worden
verkleind."