Marineschepen.nl
 
   
 

Prinsjesdag: meer geld, maar ook meer uitstel


Door: Robbie Warmerdam en Jaime Karremann
Bericht geplaatst: 17-09-2019 | Laatst aangepast: 17-09-2019


Zoals in het voorjaar al bekend werd krijgt Defensie er de komende jaren opnieuw geld bij, bovenop de 1,5 miljard die in het regeerakkoord is afgesproken. In totaal komt het Defensiebudget op ruim 11 miljard euro uit. Voor de zeestrijdkrachten betekent dit dat er in 2020 ongeveer 60 miljoen meer beschikbaar komt. Wat het meeste opvalt, is echter opnieuw uitstel van meerdere belangrijke verwervingsprojecten zoals nieuwe onderzeeboten en fregatten.

brugraam
Veel onduidelijkheid. (Foto: Jaime Karremann/ Marineschepen.nl)

Hoewel het budget van de marine stijgt naar ongeveer 926 miljoen euro in 2020, blijft Defensie haar investeringen doorschuiven. Aan de ene kant wordt er 300 miljoen euro doorgeschoven van 2019 naar latere jaren, en aan de andere kant worden verwervingsprojecten verder uitgesteld. Zo wordt de vervanging van de LCF-fregatten vijf jaar uitgesteld, de A-brief wordt nu pas in 2026 voorzien. Volgens Defensie is de levensduur van deze fregatten verlengd.



Vervelender is (opnieuw) vertraging van de volgende projecten:
- B-brief vervanging M-fregatten niet in 2019, maar in 2020;
- B-brief vervanging onderzeebootcapaciteit verplaatst naar najaar 2019;
- B-brief vervanging Goalkeeper niet in 2019, maar in 2020 voorzien.

De B-brief van de nieuwe onderzeeboten zou oorspronkelijk eind 2018 verstuurd worden. In verband met het verschijnen van de Defensie Industrie Strategie (DIS), zou die pas begin 2019 verzonden worden. Later beloofde staatssecretaris van Defensie Barbara Visser deze brief 'rond de zomer' te versturen en werd de vier aanbieders weer om informatie gevraagd om de aanbiedingen naast de DIS te leggen.
Ook de nieuwe deadline blijkt niet haalbaar. Vorige week op de defensiebeurs DSEI in Londen gonsde het al van de verhalen dat de B-brief niet eerder dan eind 2019 verwacht hoefde te worden (en een debat in 2020). Vandaag spreekt Defensie zelf van 'najaar 2019'. Voor velen buiten Defensie is niet duidelijk waarom de B-brief opnieuw vertraagd is.

Ook de B-brief van de M-fregatten is dus vertraagd. Deze werd in 2019 verwacht, maar dat wordt 2020. Ook dit project lijkt niet soepel uit de startblokken te gaan en zou zich nog in de fase voor de onderhandelingen met Damen bevinden.



Dankzij het lopende instandhoudingsprogramma van de Luchtverdedigings- en Commandofregatten (LCF'en) kunnen de schepen, vanaf 2020, langer varen en kunnen zij dankzij hun nieuwe radar ballistische raketten detecteren. Voor deze Maritime Ballistic Missile Defence is door Defensie 143 miljoen vrijgemaakt. De gehoopte SM-3 raketten zijn echter vooralsnog niet in de plannen opgenomen. Het Nationaal Plan bevatte wel een voorstel voor deze wapens tegen ballistische raketten, maar zoals ook uit de Voorjaarsnota bleek, wordt de voorkeur gegeven aan o.a. extra F-35 vliegtuigen. Dit betekent niet dat de SM-3 raketten van de baan zijn, er is een kans dat zij in de Defensienota 2020 worden opgenomen.

Al eerder was bekend dat Nederland in 2020 zal deelnemen aan de enhanced Nato Responce Force. Maar de schaal van deze bijdrage is nu verder uitgewerkt in de defensiebegroting. Voor deze taak zullen beide Landing Platform Docks van Defensie standby staan, net als een Hydrografisch opnamevaartuig en een Marine Combat Group. Ook zal de onderzeedienst in 2020 gedurende het hele jaar een boot leveren. Deze zal voor een half jaar beschikbaar zijn voor de Initial Follow On Forces Group (IFFG) en een half jaar voor de Very High Readiness Joint Task Force (VJTF). Het verschil tussen deze twee is de reactietijd, de VJTF is het snelst inzetbare deel en de IFFG heeft een iets langere reactietijd.

comments powered by Disqus


Marineschepen.nl
Contact
Over deze site
Privacy
Adverteren
Blijf op de hoogte via:
Twitter
Facebook
Instagram
Copyright
Alle rechten voorbehouden.

Sinds 13 augustus 2001



Menu
Nieuwsoverzicht

Gerelateerde artikelen
Vervanging LCF uitgesteld door F-35