Marineschepen.nl
 
   
 

Eerste bemanning van de Den Helder wordt samengesteld


Door: Jaime Karremann
Bericht geplaatst: 09-12-2022 | Laatst aangepast: 09-12-2022


Het Combat Support Ship (CSS) Den Helder is momenteel nog in aanbouw op de werf van Damen in RoemeniŽ. Vooruitlopend op de inbedrijfstelling van het schip, is de marine al begonnen met het samenstellen van de eerste bemanning voor de toekomstige marinetanker. Dat blijkt uit vragen die Marineschepen.nl stelde.

CSS
Het CSS in oktober. (Beeld: DMO)

Het zal nog even duren voor het CSS naar Den Helder komt, maar een nieuwe mijlpaal is bereikt. Dit keer gaat het niet om staal of een tewaterlating, maar om mensen die het schip tot leven moeten gaan wekken. Met het samenstellen van de aanloopbemanning is ook de eerste commandant van het CSS aangesteld.Dat formeren gebeurt nog in Nederland, al waren enkele marinemensen naar de werf gereisd. Het schip ligt sinds oktober in het water en zal naar de afbouwkade worden gesleept voor de afbouw. Volgend jaar zal de aanloopbemanning aan boord gaan en de eerste systemen van het CSS zullen dan ook in bedrijf worden gesteld. Na de proefvaarten wordt de Den Helder medio 2024 in Den Helder verwacht, met de indienststelling in 2025.De bemanning zal uit 78 personen bestaan. Voor de aanloopbemanning zijn echter niet alle personen nodig. De koks hoeven er bijvoorbeeld niet vanaf het begin bij te zijn, omdat de aanloopbemanning in de eerste fase niet aan boord leeft. De focus ligt in het begin op de technische kanten van het schip.

De helft van de bemanning is regulier marinepersoneel, zoals de personen die nu reeds bij de aanloopbemanning horen. De andere helft van de uiteindelijke bemanning zal bestaan uit militairen die rechtstreeks afkomstig zijn van buiten de marine. De werving daarvan is weliswaar begonnen, maar in februari zijn daar nog gesprekken over met de vakcentrales en de marine hoopt dat het eerste personeel komend voorjaar kan beginnen.comments powered by Disqus


Marineschepen.nl

Contact

Over deze site

Adverteren

Doneren
Blijf op de hoogte via:

Twitter

Facebook

LinkedIn

Instagram

Copyright

Alle rechten voorbehouden.

Sinds 13 augustus 2001Menu
Nieuwsoverzicht

Gerelateerde artikelen

Combat Support Ship

Geen burgers op de Den Helder

Kritiek op uitspraken over CSS