Marineschepen.nl
 
   
 

RAM en kanon gaan Goalkeeper vervangen, ook Doorman krijgt 76mm kanon


Door: Jaime Karremann
Bericht geplaatst: 15-01-2021 | Laatst aangepast: 15-01-2021


De Goalkeeper, het bekende wapensysteem dat als laatste redmiddel dient tegen inkomende doelen, wordt op Belgische en Nederlandse schepen vervangen door een combinatie van RAM-raketten en speciale munitie van een 76mm kanon. Dat maakte staatssecretaris Barbara Visser vandaag bekend in een brief aan de Tweede Kamer. Opmerkelijk is dat ook Zr.Ms. Johan de Witt, de Rotterdam en de Karel Doorman een 76mm kanon krijgen.

ASWF
Illustratie van het ASW-fregat. België en Nederland krijgen ieder twee fregatten. Beide landen krijgen op hun fregatten het volledige pakket 'vervanging Goalkeeper'. (Beeld: DMO)

De verdediging van marineschepen bestaat uit schillen om het schip heen. Op grote afstand kan een fregat zich verdedigen met een SM-2-raket (in geval van een Luchtverdedigings- en Commandofregat) en dichter bij het schip met een ESSM-raket. Mocht een aanvaller door deze lagen heen komen en het schip naderen, dan is er momenteel de Goalkeeper. De ontwikkeling van dat wapen begon in de jaren '70 en werd uiteindelijk een succesvol product van Holland Signaal dat op o.a. Nederlandse, Britse en Zuid-Koreaanse schepen terecht kwam. Goalkeeper kan volledig automatisch doelen detecteren en uitschakelen, en doet dat middels een gatling gun die met korte bursts grote hoeveelheden granaten (4200 schoten per minuut) richting het inkomende doel vuurt.



Goalkeeper is echter oud, ondanks de huidige modernisering. 'Kogels' gaan namelijk te langzaam om de nieuwe snel manoeuvrerende antischipwapens uit te kunnen schakelen. Tegen de tijd dat de granaten aankomen waar men het inkomende doel verwachtte, is het wapen alweer ergens anders en stukken dichter bij het schip.



Combinatie
Enkele jaren terug begon het vervangingsproject van de Goalkeeper. De afgelopen twee jaar heeft de Defensie Materieel Organisatie (DMO) onderzoek gedaan naar de mogelijkheden en de keuze is gevallen op een combinatie van Raytheon RAM (Rolling Airframe Missile), geleide munitie van het type DART, afgevuurd door een Leonardo 76mm Sovraponte kanon, de Pharos-radar van Thales en een vuurleidingssysteem dat is afgeleid van het Above Water Warfare System (AWWS) van de nieuwe fregatten..

Voor deze ASWF-fregatten (tot gisteren bekend als de vervangers van de M-fregatten) is dit overigens de optie waar al veel langer over nadenkt. Al in de vroegere schetsen kwam de Thales Pharos naar voren, samen met het 76mm kanon en zo nu en dan ook met RAM.



Toch is wel opvallend dat DMO de keuze heeft gemaakt voor deze volledige set, en dat de volledige combinatie aan boord van de Rotterdam, Johan de Witt en Karel Doorman zullen komen. Dat betekent dat deze schepen ook een 76mm kanon zullen krijgen. Dat is overigens goed mogelijk omdat de Sovraponte geen ruimte benedendeks in beslag neemt (en de Goalkeeper wel).

De toekomstige tanker, het CSS, zal aanvankelijk niet een dergelijk systeem krijgen. Mogelijk dat als de Rotterdam wordt vervangen in 2030, het CSS alsnog een set krijgt. Maar die zouden ook naar de vervanger van de Rotterdam kunnen. De huidige M-fregatten krijgen ook geen vervanger van de Goalkeeper en over de LCF'en wordt nog nagedacht.

Doorman
Zr.Ms. Karel Doorman krijgt behalve RAM ook een 76mm kanon. (Foto: Canadese marine)

RAM, DART en Pharos
Een oplossing met uitstekende reputatie is de RAM, RIM-116 Rolling Airframe Missile, dat ontwikkeld werd in de VS en Duitsland. RAM is feitelijk een lanceerinrichting van kleine raketjes, met een bereik van 10 km, waarmee vliegende en varende doelen kunnen worden uitgeschakeld. Een voordeel is dat RAM is al zo'n 30 jaar in gebruik is en bij veel marines in dienst is, en meerdere updates heeft gekregen. Een nadeel is dat de (21) raketten van het systeem erg prijzig zijn.

RAM
RAM. (Foto: Duitse marine)

Behalve RAM, zal de verdediging ook gebruik kunnen maken van DART. Dit is een nieuw geleid projectiel van het Italiaanse bedrijf Leonardo en speciaal ontwikkeld tegen snel manoeuvrerende raketten en bootjes. Een belangrijk verschil tussen DART en RAM aan de ene kant en de granaten van de Goalkeeper aan de andere kant is dat DART en RAM in de vlucht bij kunnen sturen, de Goalkeepergranaten kunnen dat niet.

DART
DART. (Foto: Leonardo)

De DART's zullen worden afgevuurd door de 76/62 Sovraponte van Leonardo. Dit nieuwe kanon is 40% lichter dan de oudere 76mm Oto Melara Super Rapid en heeft geen ruimte benedendeks nodig. De munitie bevindt zich in de toren zelf. Behalve DART kan de Sovraponte ook gewone 76mm munitie afvuren en Vulcano-munitie voor de lange afstand.

Sovraponte
Sovraponte, het nieuwe Italiaanse stealth-kanon. (Beeld: DMO)

Leonardo biedt de Sovraponte en DART doorgaans aan in combinatie met de STRALES-radar. Van die laatste maken Nederland en België geen gebruik. Om de DART-granaten precies op het doel te krijgen, worden zij gevoed met informatie van de Pharos-radar. Hoewel deze radar al lange tijd in ontwikkeling is in Hengelo, is deze nog niet in productie. Pharos is wel, zo meldt Defensie, in per periode 2012 t/m 2015 "uitgebreid beproefd waarbij de producent voor de kust van Den Helder succesvol heeft aangetoond dat deze nieuwe radar DART-granaten actief kan geleiden". Bijzonder aan Pharos is de voor radars hoge frequentie, namelijk Ka-band, waardoor de radar nauwkeuriger is.

Pharos
De Pharos-radar voor de brug van het ASWF. Het kanon is overigens niet de 76mm (die staat verder naar voren), maar de OTO Marlin 40 van Leonardo, een 40mm kanon. (Beeld: DMO)

Vanaf 2025
In 2025 moet het eerste schip (een LPD of het JSS) worden voorzien van RAM, 76mm kanon en vuurleidingssysteem. Ook wordt de komst van de Pharos voorbereid, maar die radar zal pas in 2028 voor het eerst geleverd kunnen worden.

De nieuwe ASW-fregatten zullen rond die tijd in gebruik worden genomen en zullen voorzien worden van het volledige pakket, geïntegreerd in AWWS.

DMO heeft Thales Nederland de opdracht gegund om het project in de categorie '100 tot 250 miljoen euro' op zich te nemen en het geheel "tot een geïntegreerd verdedigingssysteem te smeden."

comments powered by Disqus


Marineschepen.nl

Contact

Over deze site

Privacy

Adverteren
Blijf op de hoogte via:

Twitter

Facebook

Instagram

Copyright

Alle rechten voorbehouden.

Sinds 13 augustus 2001



Menu
Nieuwsoverzicht

Gerelateerde artikelen

ASW-fregatten

Goalkeeper