Damen Naval heeft op dinsdag 4 juli een contract getekend met RH Marine uit Schiedam voor de levering van meerdere interne systemen op de nieuw te bouwen fregatten voor de Nederlandse en Belgische marine. Het contract betekent een volgende stap in het project, nadat vorige week Defensie, Damen en Thales de contracten ondertekenden die de het ontwerp, de bouw en de oplevering bekrachtigden.
Artist impression van een ASW-fregat. (Beeld: Damen/Defensie)
Het project van de nieuwe fregatten voor de Belgische en Nederlandse marine loopt zo'n tien jaar. De vier schepen zullen gebouwd worden in Roemenië en zullen te boek staan als Anti-Submarine Warfare Frigates (ASWF). De fregatten zullen gespecialiseerd zijn in het bestrijden van onderzeeboten, daar zullen ze dan ook tal van nieuwe systemen voor krijgen. Maar de nieuwe schepen zullen ook van geavanceerde systemen worden voorzien voor op de brug en voor onder andere aansturing van de voortstuwing.
Interne systemen
Daarom is naast Damen en Thales nu dus ook RH Marine bij het proces betrokken.
RH Marine zal verantwoordelijk zijn voor het Integrated Mission Management System (IMMS), het Integrated Navigation Bridge System (INBS) en het Integrated Platform Management System (IPMS) voor elk van de vier fregatten.
Marineschepen.nl nam contact op met Dieter van Schagen, Director Sales Defense, Safety & Security a.i. van RH Marine. Hij legt ons uit hoe de systemen werken en wat het verschil is met de oude applicaties.
"Het IPMS heeft met name de focus op de platformautomatisering, het monitoren en controleren van aangesloten systemen. Dan moet je denken aan pompen, kleppen en koudwatermakers. Die kunnen op afstand gemonitord en bediend worden."
RH Marine, dat in 1860 werd opgericht en ruim 130 jaar lang door het leven ging als Van Rietschoten & Houwens, werkt sinds omstreeks 1890 (Hollandklasse pantserschepen) veel aan nieuwbouw voor de Nederlandse marine. Maar het bedrijf wordt ook ingeschakeld voor updates van schepen. Zo werkt RH Marine ook aan de vernieuwing van de systemen van de Luchtverdedigings- en Commandofregatten, zoals deze vernieuwde brug. Deze schepen varen met een eerdere versie van het IPMS van RH Marine. (Foto: Jaime Karremann/ Marineschepen.nl)
"Het geïntegreerde brugsysteem is hetzelfde, maar dan voor de brugfuncties. Dat gaat over de hele brug die wij leveren met de radarapplicaties. Hiervoor had iedere applicatie, of dat nou het IPMS was of de brugfuncties, een eigen computer. Er was wel verbinding tussen, maar het grote verschil met nu is dat wij een compleet geïntegreerd netwerk hebben waarbij die applicaties niet meer hun eigen computers hebben. We maken gebruik van datacentertechnologie. Op de servers draai je de applicaties, maar dan wel op virtuele machines."
"Vroeger had je een soort master-slave architectuur. Als een computer uitviel, kon de andere het overnemen. Het probleem daarmee is dat je niets meer hebt als ook de slave uitvalt. In de huidige netwerkarchitectuur maakt het niet meer uit. Als er ergens een server uitvalt, dan wordt hij ergens anders weer opgestart. Die netwerktechnologie zorgt daarvoor. Daar komt bij dat cybersecurity meegenomen wordt in het netwerk. Het draait nu echt geïntegreerd over een glasvezelgebaseerd gezamenlijk netwerk. Niet alleen onze eigen applicaties gaan erop draaien, maar bijvoorbeeld ook de bedrijfsvoeringsnetwerken van Defensie. Wat zij ook nog leveren zijn de battle damage-applicaties. Waar het vroeger allemaal separate systemen waren, gebruikt het nu allemaal dezelfde netwerktechnologie", aldus van Schagen.
Deze systemen zorgen er onder andere voor dat het schip kan opereren met een kleinere bemanning, omdat er een hogere graad van automatisering mogelijk wordt. Ook is het met het nieuwe IPMS bijvoorbeeld mogelijk om data op te slaan, zodat deze op een later moment geanalyseerd kan worden.
Trainingen en onderhoud
Van Schagen legt uit wat er nodig is voor het nieuwe systeem qua personeel: "Het is niet ingewikkeld, maar het is nieuw. De eerste opleidingen hebben we gegeven in het kader van het CSS, het combat support ship. Voor dat schip hebben we een soort interim-versie opgeleverd waar met name onze eigen applicaties op draaien. Er worden wel trainingen van een aantal dagen ingepland. In feite heb je ICT’ers aan boord nodig. Dat zijn marinemensen die ervoor worden opgeleid en dat betekent dat er nieuwe trainingsprogramma’s opgesteld worden voor marinepersoneel."
Over het onderhoud moeten nog knopen doorgehakt worden: "Onderhoud is altijd een geval apart. Veel van die projecten worden opgedeeld in het aanbestedingstraject en het onderhoudstraject. Dat laatste wordt te zijner tijd een separaat contract. Daar moet de komende jaren over gesproken gaan worden. Wat nu het geval is, is dat deze schepen worden opgeleverd met een bepaalde garantietermijn en een termijn waarin wij de verplichting hebben om vrijkomende softwareupdates aan boord van die vier schepen te installeren. Maar dat staat los van onderhoud. Dat zijn contracten die wij met DMI [Dienst Materiële Instandhouding in Den Helder] zullen moeten afsluiten", zo legt Van Schagen uit.
RH Marine Managing Director Hugo Loudon (links) en Damen Naval Managing Director Roland Briene ondertekenen het contract. (Foto: Damen)
Nederlandse samenwerking
Managing Director van Damen Roland Briene was verheugd over de samenwerking: "Een van onze doelstellingen is dat we de enorme kennisopbouw, die we met dit soort hoogwaardige launching customer projects opdoen, willen delen met zo veel mogelijk Nederlandse leveranciers."
"Op die manier behoudt Nederland haar plek in de wereldtop van de complexe marinebouw en verstevigen we onze positie binnen de bestaande en nieuwe Europese samenwerkingsverbanden. Dit contract met RH Marine is daar een uitstekend voorbeeld van. We werken al jaren nauw samen en ik verheug met nu ook weer op een mooi project met een prachtig eindresultaat", aldus Briene.
De nieuwe Nederlandse fregatten zullen in september 2029 en april 2031 worden geleverd en zijn de vervangers van de huidige M-fregatten. De Belgische exemplaren staan op de planning voor augustus 2030 en ergens in het jaar 2031. In 2032 zullen alle vier de schepen volledig operationeel zijn, als alles volgens plan verloopt.
Auteur: Tobias Kappelle Tobias werkt sinds augustus 2020 als freelance journalist voor Marineschepen.nl. Daarnaast is hij vooral actief in de sportjournalistiek bij onder andere AD Sportwereld, Eurosport en Hockey.nl. Tobias studeerde Geschiedenis en Bestuurs- en Organisatiewetenschappen aan de Universiteit Utrecht en deed een master Media & Journalistiek aan de Erasmus University Rotterdam.