Marineschepen.nl
 
   
 

Primeur: Nederlandse radar ziet satelliet op 2.000 km afstand



Door: Jaime Karremann
Bericht geplaatst: 12-09-2016 | Laatst aangepast: 12-09-2016


Een testversie van de nieuwe radar voor de Luchtverdedigings- en Commandofregatten (LCF'en) heeft tijdens proeven een satelliet weten te detecteren en volgen. De satelliet vloog op dat moment op 2.000 km afstand van de radar. Daarmee is de SMART-L EWC Demonstrator de eerste marineradar ter wereld die dat gelukt is.

SMART-L EWC
SMART-L EWC Demonstrator op de testtoren van Thales in Hengelo. (Foto: Thales Nederland)

Afgelopen vrijdag antwoordde een woordvoerder van Thales Nederland na vragen van Marineschepen.nl dat de testversie van de SMART-L EWC (ook wel SMART-L ELR genoemd) een satelliet had gezien. De radar stond tijdens de bewuste proef op de testtoren in Hengelo en de satelliet vloog in de ruimte, zo'n 700 km boven de Noord-Atlantische oceaan tussen IJsland en Schotland.



Tennisbal boven de Veluwe in het kwadraat
In 1998 meldde de Alle Hens dat de SMART-L radar voor de toekomstige LCF'en vanuit Hengelo een object ter grootte van een tennisbal boven de Veluwe kon zien. Nu heeft de opgevoerde versie van deze radar een nieuwe unieke prestatie verricht, maar dan in het kwadraat.

Niet eerder is een radar, bedoeld voor marineschepen, er in geslaagd om objecten op zo'n afstand in de ruimte waar te nemen en te volgen. Bijzonder is overigens niet alleen de afstand, maar ook dat het is gelukt om een betrekkelijk klein object van zo'n 4 meter te kunnen volgen.

Radars op land hebben in het verleden al op veel grotere afstand objecten in de ruimte weten te detecteren en volgen, maar dat waren gigantische radarstations.

SMART-L EWC
Schets; satelliet is niet op schaal, de vorm van de radarbundel is fictief. (Door: Jaime Karremann/ Marineschepen.nl, achtergrond: Google Earth)

Hoewel het een unieke prestatie betreft, lag een dergelijke mijlpaal wel in de lijn der verwachting. De SMART-L EWC is namelijk bedoeld om ballistische raketten te kunnen opsporen. Deze raketten vliegen een deel van hun traject in de ruimte en zijn bovendien kleiner en sneller dan satellieten. De SMART-L EWC is vooralsnog de enige radar ter wereld die 360 graden rondom ballistische raketten in de ruimte kan waarnemen.

Een andere reden dat het resultaat van afgelopen mei door insiders werd verwacht, is dat de huidige SMART-L, die niet bedoeld is voor ballistische raketten, volgens oud-medewerkers van de marine tijdens tests eind jaren '90 al het Russische ruimtestation MIR op 400 km afstand had waargenomen. Daarbij moet opgemerkt worden dat het ruimtestation vele malen groter was dan een satelliet en dichter bij de radar vloog. Toen werd wel de potentie van het systeem zichtbaar.

ballistische raketten
Ter illustratie de maximale hoogte van ballistische raketten gecombineerd met de lagen in de atmosfeer en andere objecten. (Door: Jaime Karremann/ Marineschepen.nl)

Radar op de schepen
In 2017 moet de eerste nieuwe SMART-L radar op één van de Luchtverdedigings- en Commandofregatten worden geplaatst. Het eerste exemplaar is afgelopen zaterdag op de testtoren van Thales Nederland in Hengelo geplaatst. Een belangrijk verschil met de proefversie is dat het definitieve exemplaar kan ronddraaien. De belangrijkste verschillen tussen de oude en nieuwe radar zijn het bereik (van 450 km naar 2.000 km) en dat de nieuwste sensor een volledig digitale radar is.

Zodra de nieuwe radar geplaatst is, gaat de marine er eerst testen mee uitvoeren. Daarna zullen de Nederlandse fregatten met de nieuwe Ballistic Missile Defense (BMD)-radar vanaf 2019 worden aangeboden aan de NAVO. Ballistic Missile Defense staat sinds enige tijd hoog op de prioriteitenlijst, omdat steeds meer landen beschikken over ballistische raketten. Noord-Korea is de laatste maanden bijvoorbeeld vaak in het nieuws geweest met testlanceringen.







comments powered by Disqus


Marineschepen.nl
Contact
Over deze site
Privacy
Adverteren
Blijf op de hoogte via:

Twitter

Facebook

Instagram

Copyright

Alle rechten voorbehouden.

Sinds 13 augustus 2001



Menu
Nieuwsoverzicht

Gerelateerde artikelen
Ballistische raketten
SMART-L