De NAVO heeft de gereedheid van de NATO Response Force verhoogd. Dat schrijft de minister van Defensie Kajsa Ollongren vanmiddag in een brief aan de Tweede Kamer. Voor de marine gaat het dan om het amfibisch transportschip Zr.Ms. Rotterdam en een onderzeeboot van de Walrusklasse.
Zr.Ms. Zeeleeuw bij vertrek uit Den Helder op 5 februari. (Beeld: @BrusselWendy)
Minister Ollongren schrijft dat van de aangekondigde terugtrekking door Rusland niets is waargenomen. "[Secretaris-generaal van de] NAVO Stoltenberg heeft laten weten dat daarom de versterking van de oostflank van Europa wordt voortgezet. De NAVO heeft de gereedheid van de NATO Response Force (NRF), de snelle reactiemacht van de NAVO, verhoogd. Op deze manier is de NAVO voorbereid op alle mogelijke scenario’s ter verdediging van het bondgenootschap. Vanwege de gespannen veiligheidssituatie aan de oostflank moet NAVO immers snel kunnen reageren op nieuwe ontwikkelingen. Dat betekent ook dat in Nederland de gereedheid van onderdelen van de krijgsmacht wordt verhoogd," zo staat in de Kamerbrief.
Twee schepen actief onder NAVO-vlag
Nederland heeft meerdere eenheden die zijn aangeboden aan de NAVO. Zoals bekend maakt momenteel M-fregat Zr.Ms. Van Amstel deel uit van de het permanente NAVO-eskader Standing NATO Maritime Group 1 (SNMG1) en mijnenjager Zr.Ms. Schiedam is onderdeel van de mijnenbestrijdingsvariant SNMCMG1 (dat was eerst de Vlaardingen). De Van Amstel is deze week met de twee andere schepen van SNMG1 in de Noorse fjorden actief. Volgens de Britse luchtmacht zijn de schepen daar aan het oefenen op onderzeebootbestrijding en werd gejaagd op onder andere Walrusklasse onderzeeboot Zr.Ms. Zeeleeuw.
Sneller beschikbaar: Rotterdam en onderzeeboot
Los van de schepen die al per direct in te zetten zijn (Van Amstel en Schiedam dus), zijn Zr.Ms. Rotterdam en een onderzeeboot (welke is niet bekend gemaakt) onderdeel van de Initial Follow-on Forces Group. Mocht er een grootschalig conflict uitbreken, dan zullen eerst de schepen van de genoemde taakgroepen ingezet kunnen worden, daarna volgen de Initial Follow-on Forces.
Met de verhoging van de gereedheid van de NRF is de gereedheid van de Rotterdam en de onderzeeboot verhoogd, zo bevestigt een marinewoordvoerder telefonisch na vragen van Marineschepen.nl. Dat betekent dat de tijd die zij nodig hebben om ingezet te kunnen worden is verkort; op gebied van voorraden, munitie, bemanning en technisch vlak, wordt dus rekening gehouden met de kortere "time to notice" die de NAVO heeft opgelegd.
De eenheden waarvan de gereedheid is verhoogd, gaan wel door met hun programma. Zo is de planning nog gewoon dat Zr.Ms. Rotterdam volgende maand mee zal doen aan de grote NAVO-oefening Cold Response. De Rotterdam was enkele weken stafschip van SNMG1, maar werd daarna afgelost door de Van Amstel.
'In het diepste geheim' was even uitverkocht, maar de achtste druk is nu leverbaar via onder andere Bol.com.
Alle eenheden op een rij
Voor de volledigheid het (geactualiseerde) overzicht van de Nederlandse bijdrage voor 2022:
NRF - Very High Readiness Joint Task Force; de flitsmacht
• Een Nederlandse staf heeft het commando over SNMG1
• SNMG1: fregat of schip van vergelijkbare grootte (nu Van Amstel en daarna andere fregatten)
• SNMCMG1: mijnenjager (nu Zr.Ms. Schiedam)
NRF - Initial Follow-on Forces Group; eenheden die iets later de flitsmacht versterken
• Een Walrusklasse onderzeeboot (zes maanden)
• Zr.Ms. Rotterdam met landingsvaartuigen en heli's (onbekend of heel 2022 is)
NATO Readiness Initiative; inzetbaar binnen 30 dagen (valt niet onder NRF)
• Een fregat
• Een mijnenjager
Zoals eerder door Marineschepen.nl gemeld is van de zes Nederlandse fregatten momenteel één fregat inzetbaar (de Van Amstel). De vier Luchtverdedigings- en Commandofregatten zijn in onderhoud of aan het opwerken. Twee, de Tromp en de Zeven Provinciën zijn later dit jaar ook gereed voor inzet.
De Remotely Operated Vehicle genaamd VideoRay. (Beeld: Defensie)
Militair materieel naar Oekraïne
In de Kamerbrief staat ook dat Nederland militaire middelen naar Oekraïne stuurt. Het gaat dan om onder andere helmen, scherfvesten en metaaldetectoren. Ook twee "draadgeleide detectierobots voor (zee)mijnopsporing" gaan naar Oekraïne. Het gaat dan om ROV's van het type VideoRay. Deze per draad gestuurde drones worden normaliter gebruikt door de Defensie Duikgroep.
"Het uitzenden van Nederlandse militairen naar Oekraïne ten behoeve van gevechtshandelingen is niet aan de orde", schrijft Ollongren, die benadrukt dat Oekraïne geen lid is van de NAVO.
In een eerdere versie van dit artikel stond Zr.Ms. Vlaardingen nog als de Nederlandse mijnenjager van SNMCMG1 vermeld, maar dat schip is afgelost door de Schiedam. Dat is dus aangepast.