Marineschepen.nl
 
   
 

Russisch schip probeerde Nederlandse energie-infrastructuur in kaart te brengen


Door: Jaime Karremann
Bericht geplaatst: 20-02-2023 | Laatst aangepast: 20-02-2023


Een inlichtingenoperatie van een Russisch schip om in de Nederlandse Exclusieve Economische Zone (EEZ) de energie-infrastructuur, zoals windmolenparken, in kaart te brengen voor mogelijke sabotage, is verhinderd door de Kustwacht en Koninklijke Marine. Dat zei directeur van de Militaire Inlichtingen- en Veiligheidsdienst (MIVD) generaal-majoor Swillens vanochtend tijdens een persbriefing met zusterdienst Algemene Inlichtingen- en Veiligheidsdienst (AIVD).

Yantar
Inlichtingenschip Yantar, ter illustratie. (Foto: Russische marine)

Wat de Russen wilden, volgens Swillens, is de aansturing van de windmolenparken in kaart brengen om sabotagevoorbereidingen te kunnen treffen. "Hier op de Noordzee hebben we activiteiten gezien van de Russische inlichtingendiensten om in het cyberdomein te kijken hoe de energie-voorziening met windmolens be´nvloed kan worden."

Wanneer dat precies heeft plaatsgevonden, is nog niet bekend. Swillens spreekt over "afgelopen najaar".De actie zou buiten de Nederlandse wateren hebben plaatsgevonden, maar in de (EEZ). Swillens wil niet zeggen hoe Nederland op de hoogte raakte van de Russische intenties. De MIVD was op de hoogte van het vertrek van het Russische schip en wist dat het schip de Nederlandse windmolenparken als spionagedoelwit had, legde Swillens uit.Nadat dit bekend werd "is er op gereageerd door de kustwacht en de marine, die zijn dat schip gaan escorteren, daardoor kon het schip z'n werk niet meer doen en heeft ie ook vrij rap het gebied verlaten", zei Swillens na afloop in een reactie tegenover Marineschepen.nl. Welke Nederlandse eenheden betrokken waren, is niet bekend. Volgens Swillens was dat het schip van de wacht.

De marine wil de namen van de Russische en Nederlandse schepen niet bekend maken.

Swillens
Generaal-majoor Jan Swillens, directeur MIVD en directeur AIVD Erik Akerboom tijdens de persbriefing vanochtend. De briefing was een terugblik op een jaar oorlog in Oekra´ne, een vooruitblik en een toelichting op wat de gevolgen van de oorlog voor Nederland zijn. (Foto: Jaime Karremann/ Marineschepen.nl)

Interesse in windmolenparken
Rusland is volgens de MIVD-directeur de energievoorziening door windmolenparken in kaart aan het brengen. Swillens tijdens de persbriefing: "Het heeft niet geleid tot een directe aanval en er heeft dus ook geen verstoring plaatsgevonden. Maar we moeten er van uitgaan dat zij zeer ge´nteresseerd zijn hoe zij die energievoorziening kunnen verstoren."

Dat er Russische inlichtingenactiviteiten op de Noordzee plaatsvinden, is al langer bekend. Hoe vaak dit gebeurt niet. Generaal Swillens wilde niet zeggen hoe vaak dergelijke acties van de Russen plaatsvinden, "maar we zijn er natuurlijk alert op." Wel zei hij over de verstoorde actie bij een windmolenpark dat dit "de eerste keer [is] dat we dit op deze manier zien."

Update. Dit is het Russische spionageschip dat voor de kust voer.


Jaime Auteur: Jaime Karremann
Jaime is oprichter van Marineschepen.nl en heeft meer dan 1.500 artikelen geschreven over uiteenlopende marine-onderwerpen. In 2017 gaf hij zijn non-fictieboek In het diepste geheim uit en later onderzeebootthriller Orka. Voor Jaime fulltime met deze site aan de slag ging, werkte hij ruim 12 jaar bij de marine, waarvan het grootste deel in een burgerfunctie. Jaime studeerde Communicatie in Groningen.
comments powered by Disqus


Marineschepen.nl

Contact

Over deze site

Adverteren

Doneren
Blijf op de hoogte via:

Twitter

Facebook

LinkedIn

Instagram

Copyright

Alle rechten voorbehouden.

Sinds 13 augustus 2001Menu
Nieuwsoverzicht

Gerelateerde artikelen

Dit is het Russische spionageschip dat voor de kust voer