Marineschepen.nl
 
   
 

Iran oefent met Rusland en China in Golfregio


Door: Robbie Warmerdam
Bericht geplaatst: 31-12-2019 | Laatst aangepast: 31-12-2019


Een paar weken na de eerste gezamenlijke oefening met Zuid Afrika is er voor de Chinese en Russische marine deze week weer een primeur. In een vierdaagse oefening oefenden de twee machten voor het eerst op deze schaal samen met de Iraanse marine. Over enkele weken vertrekt het Nederlandse fregat Zr.Ms. De Ruyter naar deze regio.

Yaroslav Mudry
De Yarosvlav Mudry, een fregat van de Neustrashimyyklasse, is een van de twee fregaten van deze klasse onderzeebootbestrijdingsfregatten uit de jaren '80. (Foto: Russische marine)

De oefening, die vrijdag begon en gisteren werd afgerond, vond plaats in de Indische Oceaan en de Golf van Oman, en bestond volgens Iran uit diverse tactische oefeningen die een oppervlakte van 17.000 vierkante meter besloegen. De doelen van deze oefening zijn volgens de Iraanse overheid het verbeteren van de veiligheid van internationale maritieme handel, en het tegengaan van piraterij en terrorisme. Ook hebben de landen het uitwisselen van informatie over reddingsoperaties, en operationele en tactische ervaringen beoefend.In een van de scenario's moesten lucht- en maritieme eenheden van de drie landen twee civiele schepen bevrijden die zogenaamd gekaapt waren door piraten in de Perzische Golf.

Van de Iraanse kant namen eenheden van zowel de marine als de revolutionaire garde deel aan de oefening. Met beelden van een arriverende Russisch marineschip werden de drie landen door Iraanse staatsmedia "de nieuwe driehoek van macht op zee" genoemd. Over de exacte hoeveelheid schepen en welke schepen deelnemen is nog weinig bekend, al werd door China wel openbaar gemaakt dat het de destroyer Xining (Type 052D) inzet voor deze oefening. Op foto's van de tweede dag van de oefening waren naast de Xining ook het Russische fregat Yaroslav Mudry (Neustrashimyyklasse), het Iraanse fregat Alborz (Alvandklasse) en korvet Bayandor (Bayandorklasse) te zien.

Oefening
Op de voorgrond de Chinese destroyer Xining, daar achter het Iraanse fregat Alborz en het verst weg het Russische schip Yaroslav Mudry.

Het is goed om op te merken dat Iran twee marines heeft, de Iraanse marine en de Iraanse Revolutionaire Garde Marine. Eenheden van beide marines zouden hebben meegedaan. De Iraanse Revolutionaire Garde Marine werd na de Iraanse revolutie in 1979 opgericht en genoot decennia de voorkeur van het regime, zij opereren vooral met kleine vaartuigen dicht bij huis. De iets gematigder Iraanse marine is internationaler en heeft grotere schepen.Doel en volgende oefening
In een tijd van oplopende spanningen in de Golf van Oman laat deze oefening, volgens plaatsvervangend bevelhebber van de Iraanse (reguliere) marine schout-bij-nacht Gholamreza Tahani, zien dat de relaties tussen de drie landen een "betekenisvol" niveau hebben bereikt. Een woordvoerder van de Chinese defensie benadrukt dat de oefening niks te maken heeft met de gespannen situatie in de regio, maar dat het gaat om het verbeteren van de samenwerking tussen de drie landen zodat zij gezamenlijk wereldvrede en maritieme veiligheid in stand kunnen houden.

Over de Iraans-Russisch-Chinese marineoefening werd door de drie landen meerdere jaren gesproken, maar nu de eerste oefening een feit is, heeft men de smaak te pakken. De bevelhebber van de Iraanse marine admiraal Hossein Khanzadi zou ook landen uit de regio hebben uitgenodigd om mee te doen aan het volgende deel van de militaire oefening met Rusland en China.Jongleren
Wat de oefening laat zien, is dat steeds meer landen deelnemen aan het jongleren met belangen in deze instabiele regio. Zowel China en Rusland hebben belang bij een goede band met Saoedi-ArabiŽ, terwijl dit land Iran er juist van beschuldigd een drone-aanval op haar olie installaties te hebben uitgevoerd. De recente spanningen tussen de Verenigde Staten en Iran volgen hoofdzakelijk nadat de VS uit de nucleaire deal stapten, en Saudi-ArabiŽ deelt mee aan de door de VS geleide maritieme missie in het gebied. Dit maakt het voor de geplande Europese of Franse missie nog belangrijker om duidelijk te hebben wat de doelstellingen voor Europa precies zijn in dat gebied. Al helemaal aangezien het Nederlandse fregat Zr.Ms. De Ruyter eind volgende maand al koers zet richting de de Golfregio.

Volgens Iraanse media is het land van plan om vaker dergelijke internationale maritieme oefeningen te houden. Iran werd eerder deze maand al door Pakistan uitgenodigd om deel te nemen aan de oefening AMAN-20 in februari.

comments powered by Disqus


Marineschepen.nl
Contact
Over deze site
Privacy
Adverteren
Blijf op de hoogte via:
Twitter
Facebook
Instagram
Copyright
Alle rechten voorbehouden.

Sinds 13 augustus 2001Menu
Nieuwsoverzicht

Gerelateerde artikelen
Onzekerheid missiegebied RUYT na aanval

Iraanse marine