Marineschepen.nl
 
   
 

Landingsschepen door Bosporus, Rusland heeft amfibische strijdmacht in Zwarte Zee bijna compleet


Door: Jaime Karremann
Bericht geplaatst: 08-02-2022 | Laatst aangepast: 08-02-2022


Vandaag zijn de eerste drie Russische landingsschepen via de Dardanellen en Bosporus de Zwarte Zee in gevaren. De schepen werden gefotografeerd door spotters langs de Turkse kust en ook het Russische ministerie van Defensie maakte de passage van de amfibische schepen bekend. De schepen gaan naar de Zwarte Zee om te "oefenen", zo luidt de verklaring van Moskou.

Ropucha
De Korolev de jongste telg van de Ropuchaklasse. (Foto: Russische marine)

In de loop van de dag voeren de drie, de Minsk, Korolev en Kaliningrad (Ropuchaklasse) de Zee van Marmara in na de Dardanellen te zijn gepasseerd. Later werden ze gespot terwijl ze door Istanbul via de Bosporus richting de Zwarte Zee voeren. Morgen volgen de twee andere Ropucha's en het Ivan Grenklasse landingsschip. Vrijdag Kiloklasse onderzeeboot Rostov-on-Don.De Amerikaanse torpedobootjager USS Bainbridge (Arleigh Burkeklasse) volgde de landingsschepen en is, volgens het AIS-signaal, ook de Bosporus in gevaren vandaag.De zes landingsschepen zullen aansluiten bij de landingsschepen van de Zwarte Zee Vloot. Deze beschikt over zeven landingsschepen, waarvan waarschijnlijk vijf inzetbaar zijn. Twee van deze vijf zijn schepen van de oudere Alligatorklasse. De Alligatorklasse heeft ruimte voor 20 tanks en ongeveer 360 militairen, de Ropucha's hebben een capaciteit voor 10 tanks en 340 militairen, de Ivan Gren heeft ruimte voor 13 tanks en 300 militairen. Er zijn tal van samenstellingen mogelijk uiteraard, maar als we de genoemde voorbeelden samenvoegen, kunnen de elf landingsschepen 133 tanks aan land zetten met zo'n 3.700 militairen.

Behalve de landingsschepen hebben natuurlijk ook andere oppervlakteschepen een rol in een amfibische operatie. De Zwarte Zee Vloot beschikt met de Slavaklasse kruiser Moskva en twee fregatten van de Admiral Grigorovichklasse (Essen en Makarov, de Grigorovich zelf is in de Middellandse Zee) over schepen die zowel een landingsvloot kunnen beschermen als doelen op de kust en landinwaarts kunnen bestoken. Dat laatste kunnen ze doen met hun 100mm en 130mm kanons, maar de twee fregatten, vier Buyan-M-klasse korvetten en Kiloklasse onderzeeboten kunnen ook Kalibr kruisvluchtwapens lanceren op doelen in Oekraïne. De Kalibr is door hen al meerdere keren gelanceerd op doelen in Syrië en heeft een bereik van 1500 tot 2500 km.

De Oekraïense marine bestaat uit een oud Krivakklasse fregat en patrouilleboten. Oekraïne had bij de invasie van de Krim weinig in te brengen tegen de Russische marine en is er sindsdien nauwelijks op vooruit gegaan. De nieuwe kleine patrouillescheepjes hebben machinegeweren als belangrijkste wapen.Afschrikking NAVO?
Ondertussen lijkt een Russische vloot met behoorlijk wat slagkracht zich te gaan vormen in de Middellandse Zee. Gisteren is het eskader van de Noordelijke Vloot met de Kasatonov, Ustinov en Kulakov de Middellandse Zee in zijn gevaren. Als het gaat om de oppervlakteschepen, zou de Russische vloot aldaar bestaan uit de volgende eenheden:

• Admiral Kasatonov (fregat, Admiral Gorshkovklasse, Noordelijke Vloot)
• Marshal Ustinov (kruiser, Slavaklasse, Noordelijke Vloot)
• Vice-admiral Kulakov (torpedobootjager, Udaloyklasse, Noordelijke Vloot)
• SB-406 (sleepboot, Slivaklasse, Noordelijke Vloot)
• Vyazma (bevoorradingsschip, Kaliningradneftklasse, Noordelijke Vloot)
• Admiral Grigorovich (fregat, Admiral Grigorovichklasse, Zwarte Zee Vloot)

• Admiral Tributs (torpedobootjager, Udaloyklasse, Pacifische Vloot)
• Varyag (kruiser, Slavaklasse, Pacifische Vloot)

Volgens Rusland zijn de schepen van de Pacifische Vloot er om te oefenen, over de andere schepen is nog geen officieel bericht. Het vermoeden is echter dat deze schepen een afschrikking vormen tegen NAVO-schepen in de Middellandse Zee. Volgens het Verdrag van Montreux mogen landen die niet grenzen aan de Zwarte Zee niet onbeperkt marineschepen de Zwarte Zee in sturen. Vliegkampschepen zijn verboden, het aantal schepen is beperkt en ze mogen er drie weken blijven. Alleen Turkije heeft een serieuze marine, de NAVO-landen Roemenië en Bulgarije varen met weinig en vooral heel oude schepen. Eventuele hulp in de vorm van bijvoorbeeld marineschepen om druk uit te oefenen door grotere NAVO-marines moet dus via de Middellandse Zee en de Bosporus komen.

In die Middellandse Zee heeft dan ook de NAVO-oefening Neptune Strike plaats, waar de Amerikaanse carrier USS Harry S. Truman, de Franse carrier FS Charles de Gaulle en de Italiaanse ITS Cavour samen oefenden. Vooralsnog lijkt die oefening weinig indruk te hebben gemaakt op Moskou.

De landingsschepen moeten vanuit Istanbul nog zo'n 300 zeemijlen afleggen naar Sebastopol. Dat is ongeveer een dag varen en dus zal donderdag de tweede groep landingsschepen afmeren in de Russische Zwarte Zee-haven. Gisteren verliet Poetin's superjacht de werf Blohm + Voss in Duitsland, waar het sinds september lag, plotseling. Op maritiem vlak lijken de Russische stukken dus op de juiste plaats te staan, daarna gaan we zien wat Rusland bedoelt met oefenen.comments powered by Disqus


Marineschepen.nl

Contact

Over deze site

Adverteren

Doneren
Blijf op de hoogte via:

Twitter

Facebook

LinkedIn

Instagram

Copyright

Alle rechten voorbehouden.

Sinds 13 augustus 2001Menu
Nieuwsoverzicht

Gerelateerde artikelen

Bijzondere Russische oefening

Russische schepen in Middellandse Zee en Noordzee