Vanochtend schreef de Oekraïense commandant der strijdkrachten Valeriy Zaluzhny dat tijdens de Russische aanval met kruisvluchtwapens van vanochtend twee Kalibr's over Roemenië naar Oekraïne waren gevlogen. De raketten waren gelanceerd vanuit de Zwarte Zee. Het Roemeense Ministerie van Defensie heeft wel een lancering waargenomen vanaf zee, maar dat kruisvluchtwapen bleef op 35 km van de Roemeense grens.
Still van de lancering van een Kalibr kruisvluchtwapen door de Admiral Essen in 2017. (Beeld: still uit video van Russische marine)
De Russische strijdkrachten hebben weer een grootscheepse aanval uitgevoerd op Oekraïne met onder andere Kalibr kruisvluchtwapens vanuit de Zwarte Zee. In een Twee Twitter-bericht van vanochtend schreef Zaluzhny dat twee van deze wapens over Moldavië en vervolgens een stukje afsneden en over het noordoosten van Roemenië vlogen richting doelen in Oekraïne. Om 10:33 uur (09:33 uur NL tijd) zouden de Kalibr's het Roemeense luchtruim zijn binnengevlogen.
Hoewel de kruisvluchtwapens niet gericht waren op Roemenië en Moldavië en daar ook niet zijn neergekomen, is het een gevoelige kwestie omdat Roemenië een NAVO-lidstaat is.
Roemeense reactie
Volgens het Ministerie van Defensie van Roemenië is het echter helemaal niet gebeurd, werd via de website gemeld middels een verklaring. De Roemeense Defensie laat weten dat de luchtmacht vandaag een "luchtdoel detecteerde, dat vanuit de Zwarte Zee werd gelanceerd door een schip van de Russische federatie". Dat gebeurde nabij de Krim. De raket vloog, volgens Roemenië het luchtruim van Oekraïne binnen en vloog inderdaad over Moldavië.
"De Roemeense autoriteiten hebben alle standaardprocedures toegepast vanaf het moment dat de lancering werd gedetecteerd totdat de situatie volledig was opgehelderd. Bovendien werden om 10:38 twee MiG-21 LanceR-vliegtuigen van de Roemeense luchtmacht onder NAVO-bevel, die op dat moment op een oefenvlucht waren, omgeleid naar het noordelijke deel van Roemenië ter aanvulling van de reactiemogelijkheden."
"Na ongeveer twee minuten was de situatie opgehelderd en hervatten de twee vliegtuigen hun oorspronkelijke missie", schrijft de Roemeense Defensie op de website.
Modavië
Ingeklemd tussen Oekraïne en Roemenië ligt Moldavië. Dat land heeft zich neutraal opgesteld in de oorlog. Naar aanleiding van het incident met het kruisvluchtwapen, heeft Moldavië volgens persbureau Reuters de Russische ambassadeur op het matje geroepen.
Niet neergehaald
Oekraïne zei deze kruisraketten wel neer hebben kunnen halen, maar dat zij dat niet hebben gedaan omdat het schade zou kunnen opleveren op buitenlands grondgebied. Volgens Oekraïne zou een fregat zes Kalibr-raketten hebben gelanceerd, het is niet zeker of twee van deze via Moldavië en Roemenië zijn gevlogen. Er zouden ook zeven drones zijn gelanceerd vanaf de kust en bommenwerpers hebben ook kruisvluchtwapens gelanceerd.
Den Helder
De raketten kwamen voor zover bekend niet in de buurt van de werf van Damen in Galati, waar momenteel bevoorradingsschip Den Helder in aanbouw is. Dit Combat Support Ship wordt in het zuidoosten van het land gebouwd, weliswaar op zo'n 10 km van de Oekraïense en Moldavische grens.
Help je Marineschepen.nl?
Met jouw donatie kan Marineschepen.nl -onafhankelijk- nieuws- en achtergronden blijven publiceren.
Of scan deze QR-code met je telefoon.
Meer info over donaties aan Marineschepen.nl lees je op de donatiepagina.
Kalibr
De Russische marine heeft het afgelopen jaar veel Kalibr's gelanceerd op Oekraïne, maar voor zover bekend vlogen ze daarbij niet door Roemeens luchtruim.
De Kalibr kan gelanceerd worden vanuit onderzeeboten en door fregatten en patrouilleschepen. Deze wapens zijn vergelijkbaar met Tomahawks; zij vliegen betrekkelijk laag en langzaam (hoog subsoon, dus iets langzamer dan het geluid). Kalibr wordt normaliter gebruikt om gerichte doelen aan te vallen.
Het is nog niet bekend door welk schip de Kalibr's werden afgevuurd. Dat zou kunnen zijn gedaan door de Admiral Grigorovichklasse fregatten Admiral Makarov of Admiral Essen. Ook de Buyan-M-klasse patrouilleschepen zouden achter de aanval hebben kunnen zitten. Waar de Kalibr's in Oekraïne zijn neergekomen, is ook nog niet duidelijk.
Auteur: Jaime Karremann Jaime is oprichter van Marineschepen.nl en heeft meer dan 1.500 artikelen geschreven over uiteenlopende marine-onderwerpen. In 2017 gaf hij zijn non-fictieboek In het diepste geheim uit en later onderzeebootthriller Orka. Voor Jaime fulltime met deze site aan de slag ging, werkte hij ruim 12 jaar bij de marine, waarvan het grootste deel in een burgerfunctie. Jaime studeerde Communicatie in Groningen.