Bij een nachtelijke aanval heeft Oekraïne gisteren mogelijk twee Russische marineschepen weten uit te schakelen in de haven van Sevastopol. Gisteren maakte het Oekraïense Ministerie van Defensie bekend dat het een mijnenveger heeft vernietigd. Ondertussen zijn er berichten over de uitschakeling van een korvet. De aanval op Sevastopol maakte deel uit van een veel grotere aanval op meerdere doelen op het geannexeerde schiereiland Krim. Er is nog veel onduidelijk of beide schepen daadwerkelijk zijn beschadigd.
De Tsiklon aan de kade in Sevastopol op archiefbeeld. De korvetten van de Karakurtklasse zijn kleine scheepjes met een lengte van 67 meter en een waterverplaatsing van ruim 800 ton. Zij hebben wel moderne AESA-radars, een 76,2mm kanon en acht VLS-cellen voor lancering van kruisvluchtwapens. (Foto: Russiesche marine)
Behalve explosies in Sevastopol, werden in de nacht van zaterdag op zondag ook explosies en aanvallen gemeld op vier andere locaties op de Krim. Beelden van nachtelijke aanvallen en branden werden gedeeld via sociale media. Een militair vliegveld en olieraffinaderijen zouden zijn getroffen.
Kovrovets en Tsiklon
In de loop van de dag berichtte het Oekraïense Ministerie van Defensie via X dat de mijnenveger Kovrovets was vernietigd. De Oekraïense Defensie voegde daar verder geen informatie aan toe, maar inmiddels was uit satellietfoto's van de dag ervoor gebleken dat de mijnenveger van de Natya I-klasse in de haven van Sebastopol lag. Het verlies van deze mijnenveger zou voor Rusland betekenen dat weer een schip getroffen is op grote afstand van Oekraïne. Een beslissend verlies kan het niet genoemd worden.
De Kovrovets uit 1974 was een oud schip. De Tsiklon is een splinternieuw korvet van de Karakurtklasse. Het laatstgenoemde schip is nog geen jaar oud en dat schip zou volgens Russische militaire bloggers zijn getroffen. Er zouden zes doden en meerdere gewonden zijn gevallen. De Tsiklon was op de foto van afgelopen vrijdag op zo'n tweehonderd meter van de Kovrovets in de haven te zien.
Great work as always by Anderson showing Tsiklons movements in Sevastopol
Lanceerplatform
De Tsiklon was het eerste korvet van de Karakurtklasse in de Zwarte Zee. Het schip werd er gebouwd en in juli 2023 in dienst gesteld. De Askold zou het tweede schip zijn, maar dat werd eind november met Storm Shadow-kruisvluchtwapens beschadigd. Als de Tsiklon daadwerkelijk is vernietigd, betekent dat dat de Russische marine een schip minder heeft dat kruisvluchtwapens kan lanceren. Rusland heeft nog meerdere Buyan-M-klasse korvetten en twee fregatten van de Admiral Grigorovichklasse die kruisvluchtwapens kunnen lanceren. Schepen van beide klassen hebbben verticale lanceerinrichtingen van het type UKSK; deze kunnen Kalibr, Oniks lanceren en de Zirkon hypersone kruisvluchtwapens in geval van de fregatten.
Aanval met ballistische raketten
Het is nog onduidelijk welke schepen precies zijn getroffen en hoe groot de schade is. Ook staat nog niet vast hoe de aanval van 19 mei werd uitgevoerd. Waarschijnlijk zijn drones, maar ook ATACMS-raketten ingezet. Het Russische Ministerie van Defensie liet al snel weten drones en ATACMS te hebben neergehaald, Oekraïne wil er niets over zeggen.
Een aanval met ATACMS op Sevastopol is opvallend. De ATACMS is een ballistische raket die sinds oktober door de VS wordt geleverd. Het wapen werd in de jaren tachtig ontwikkeld voor de Amerikaanse landmacht met het oog op een eventuele oorlog met de Sovjet-Unie. Oekraïne heeft een formeel raketten ontvangen met een bereik van 165 km, maar Sevastopol ligt op een veel grotere afstand. De aanval zou dan met ATACMS die een bereik van 300 km hebben, zijn uitgevoerd. Deze zouden in het geheim zijn geleverd.
Update 22 mei 2024
Nog altijd is niet helemaal duidelijk welke schepen zijn geraakt. Het Oekraïense Ministerie van Defensie liet vanochtend weten dat bij de aanval van 19 mei de Tsiklon is geraakt, maar dat de schade niet bekend is. Over de Kovrovets werd niet gesproken en dus bestaat er een mogelijkheid dat de mijnenveger niet is geraakt, maar alleen de Tsiklon.
Auteur: Jaime Karremann Jaime is oprichter van Marineschepen.nl en heeft meer dan 1.500 artikelen geschreven over uiteenlopende marine-onderwerpen. In 2017 gaf hij zijn non-fictieboek In het diepste geheim uit en later onderzeebootthriller Orka. Voor Jaime fulltime met deze site aan de slag ging, werkte hij ruim 12 jaar bij de marine, waarvan het grootste deel in een burgerfunctie. Jaime studeerde Communicatie in Groningen.