Marineschepen.nl
 
   
 

Rusland stuurt kruiser voor luchtverdediging


Door: Jaime Karremann
Bericht geplaatst: 25-11-2015 | Laatst aangepast: 25-11-2015


De Russische kruiser Moskva gaat bij de Syrische kust voor luchtverdediging zorgen. Moskou heeft de kruiser de opdracht gegeven nadat Turkije een Russische bommenwerper neerhaalde. Maar of de Moskva daadwerkelijk een bijdrage gaat leveren aan meer veiligheid in de regio is nog de vraag.

Varyag Slava
Archieffoto van een Slavaklasse kruiser, zoals de Moskva. (Foto: Russische marine)

De Russische president Vladimir Poetin had vorige week dinsdag de kruiser Moskva nog opdracht gegeven om contact te leggen met de Franse carrier battle group onder leiding van het vliegkampschip FS Charles de Gaulle. De Moskva zou daarna kunnen gaan samenwerken met de Fransen in strijd tegen ISIS, als reactie op de aanslagen in Parijs en op het Russische passagierstoestel.Lang heeft die samenwerking echter niet geduurd, want na het neerschieten van een Russisch gevechtstoestel dinsdag, werd de Moskva geretaskt naar Latakia om bij te dragen aan luchtverdediging. De Moskva was al langere tijd in de Middellandse Zee, want sinds september 2015 is het vlaggenschip van het nieuwe permanente Russische eskader in de Middellandse Zee. Behalve de Moskva maken ook de Smetlivy (Kashinklasse destroyer), Ladny en Pytlivy (beide Krivakklasse fregatten) deel uit van het vlootverband.Lees meer op Marineschepen.nl: Kruiser Moskva (Slavaklasse)De 186 meter lange kruiser moet vanuit zee het luchtruim boven Hmeymim Air Base in Latakia bewaken. De voormalige Syrische luchtmachtbasis is nu in gebruik van Rusland en ligt dichtbij de Turkse grens. Volgens een woordvoerder moet de Moskva alle doelen die een "potentiŽle dreiging vormen, vernietigen."De Moskva heeft daar maximaal 64 S-300F of SA-N-6 Grumble raketten voor klaar staan. Deze missiles hebben een bereik van 90 km en een plafond van 25 km, veel hoger dan een passagiersvliegtuig kan vliegen.
Het luchtbeeld wordt opgebouwd met vooral de Top Pair radar, een combinatie van de Top Sail en Big Net radars. Beide zijn het traditionele ronddraaiende radars en stammen uit de jaren '70.

Afhankelijk van de kwaliteit van de radars op de vliegbasis, is het de vraag hoe groot de bijdrage zal zijn van de Moskva. Met de oude radars die vrij langzaam en niet altijd even nauwkeurig het luchtruim in beeld brengen en veel moeite hebben met doelen boven land, lijkt het sturen van dit oude schip eerder symboolpolitiek. Het levert mogelijk zelfs gevaarlijke situaties op voor al het vliegverkeer in de regio naarmate de spanningen tussen Turkije en Rusland verder oplopen.comments powered by Disqus


Marineschepen.nl
Contact
Over deze site
Privacy
Adverteren
Blijf op de hoogte via:

Twitter

Facebook

Instagram

Copyright

Alle rechten voorbehouden.

Sinds 13 augustus 2001Menu
Nieuwsoverzicht

Gerelateerde artikelen
Slavaklasse kruisers