Marineschepen.nl
 
   
 

Rusland werkt aan nieuw vliegdekschip


Bericht geplaatst: 05-03-2015
Laatst aangepast: 05-03-2015


Rusland werkt aan een nieuw vliegkampschip. Dat maakte de commandant van de Russische marine admiraal Viktor Chirkov begin deze week bekend. Het nieuwe vliegdekschip moet de huidige carrier, de Admiral Kuznetsov, vervangen. Het project bevindt zich nog in de onderzoeksfase aldus Chirkov. Volgens (Russische) media gaat het om een zeer groot vliegdekschip, al is dat nog niet zeker.

Kuznetsov
Het huidige Russische vliegkampschip Admiral Kuznetsov op archiefbeeld.

Tijdens een werkbezoek afgelopen maandag zei Chirkov tegen reporters van het persbureau Itar-Tass dat onderzoeksinstituten op dit moment werken aan een nieuw vliegkampschip. De onderzoekers doen dat aan de hand van eisen die door de top zijn opgesteld, voegde Chirkov er aan toe.

Details maakte de commandant van de marine niet bekend, maar met de paar woorden die hij over het nieuwe project sprak, maakte Chirkov wel een einde aan discussies op internet over of Rusland echt met een dergelijk project bezig zou zijn. Want een kleine maand daarvoor berichtten Russische media al over een mogelijke nieuwe carrier.Groter dan de grootste vliegdekschepen?
Die berichten zorgden internationaal voor verbaasde reacties, vooral omdat het volgens Russische media zou gaan om een zeer groot vliegkampschip. Het zou groter worden dan het huidige vliegkampschip, de Admiral Kuznetsov, en zelfs groter dan de Amerikaanse Nimitzklasse. Het nieuwe Russische vliegdekschip zou volgens de Russische berichten plaats bieden aan maar liefst 100 vliegtuigen, 10 meer dan de Amerikaanse carriers die al decennia de grootste ter wereld zijn. Daarnaast zou de nieuwe Rus voorzien worden van katapults en remkabels (CATOBAR). Dit geeft de marinevliegtuigen een veel groter bereik met een grotere bommenlast dan nu mogelijk is met de skischans van de Kuznetsov.

De aantalen en afmetingen waar de Russische media over berichtten lijkt inderdaad overdreven en niet te passen bij de huidige financiŽle situatie van het land. Helemaal uit de lucht gegrepen zijn de berichten echter ook niet, de tv-zender TV Zvezda toonde een model bij het staatsonderzoekscentrum Krylov. Hier was een gigantisch schip te zien met veel vliegtuigen en twee eilanden. Maar of er een relatie is met wat nu op de Russische tekentafels ligt, is niet bekend.

nieuw Russisch vliegdekschip
Het model van het Russische vliegdekschip dat in de Russische media verscheen. (Bron: still van TV Zvevda

Vervanging Admiral Kuznetsov
Het nieuwe vliegdekschip moet de bestaande carrier Admiral Kuznetsov vervangen. De Kuznetsov werd in 1990 in dienst gesteld en is het grootste vliegdekschip van Europa. De prestaties van het schip zijn echter niet geweldig, het wordt geplaagd door technische problemen en financiŽle tegenslagen in Rusland. De Kuznetsov wordt op langere reizen daarom altijd vergezeld door een sleepboot. Die situatie wordt waarschijnlijk niet snel beter en een nieuw schip is dus gewenst.

Het nieuwe Russische vliegdekschip zal naar verwachting na 2030 in dienst komen.

Of er daadwerkelijk een nieuwe carrier komt is ook niet zeker. De financiŽle situatie in Rusland is niet best en de bouw van een vliegkampschip vergt een enorme inspanning van de staatskas, ontwerpers en scheepswerven. Aan de andere kant is het een project voor de lange termijn en kan de situatie in Rusland tegen de tijd dat gebouwd moet worden weer anders zijn.Grootse uitbreiding
Tot het eerste staal van het nieuwe Russische vliegdekschip gesneden wordt, hoeven de Russische scheepswerven niet stil te zitten. De nieuwe carrier maakt namelijk deel uit van een grootse uitbreiding van de Russische marine die loopt tot het jaar 2050. Admiraal Chirkov sprak maandag over 50 nieuwe marineschepen in 2015. Dat aantal is onvoorstelbaar groot, maar dat zou inclusief modernisering van marineschepen zijn.

Zeker is dat de Russische marine dit jaar tenminste vier onderzeeboten en vijf oppervlakteschepen in dienst gaat stellen. Twee van die onderzeeboten zijn van de Boreiklasse; deze nucleaire subs zijn bewapend met ballistische raketten.comments powered by Disqus


Marineschepen.nl
Contact
Over deze site
Privacy
Adverteren
Blijf op de hoogte via:

Twitter

Facebook

Instagram

Copyright

Alle rechten voorbehouden.

Sinds 13 augustus 2001Menu
Nieuwsoverzicht

Gerelateerde artikelen
40 nieuwe schepen in '14