Marineschepen.nl
 
   
 

Russisch fregat Admiral Gorshkov meert af in Cuba tijdens eerste reis


Door: Jaime Karremann
Bericht geplaatst: 25-06-2019 | Laatst aangepast: 25-06-2019


Een klein vlootverband met aan hoofd het nieuwe Russische fregat Admiral Gorshkov is afgemeerd te Havana, Cuba, terwijl de Amerikaanse sancties steeds meer voelbaar zijn op het eiland. De schepen zijn sinds een week in het Caribisch gebied.

Admiral Gorshkov
Archiefbeeld van de Admiral Gorshkov. (Foto: Russische marine)

In februari verlieten de Admiral Gorshkov (Gorshkovklasse, Project 22350), het logistiek ondersteuningsvaartuig Elbrus, tanker Kama en sleepboot Nikolay Chiker de haven van Severomorsk. Via het Kanaal koersten de schepen door het Suezkanaal richting Djibouti. Na tussenstops in Sri Lanka en China staken de schepen de Pacific over en meerden af in Ecuador. Exact een week geleden voer de Gorshkov door het Panamakanaal richting Caribische Zee.



Het is de eerste reis van het nieuwe fregat dat een klein jaar geleden in dienst werd gesteld. De klasse zal bestaan uit zes schepen, die zowel tegen onderzeeboten als tegen oppervlaktedoelen uit de voeten kunnen. De 120 meter lange fregatten hebben 48 VLS-cellen waarmee zij raketten voor luchtverdediging kunnen lanceren, maar de cellen zijn ook geschikt voor Kalibr-kruisvluchtwapens en zelfs de hypersone Zircon antischeepsraket.

Terwijl de Gorshkov de eerste reis maakt, is de bouw van nummers vijf en zes net begonnen, en is het tweede fregat (Admiral Kasatonov) net aan het proefvaren.



Cuba
De reis van de Gorshkov is echter niet zomaar een reisje. De schepen hebben er inmiddels 26.000 zeemijl op zitten, maar heeft sinds de schepen in de West zijn extra betekenis. Het is niet zo lang geleden dat de VS en Cuba de banden weer aanhaalden en Amerikaanse cruiseschepen vol toeristen Havana aandeden. Amerikaanse investeringen gloorden aan de horizon en Cuba leek de weg omhoog te hebben gevonden.

Die weg is afgesneden sinds Washington de steun van Cuba aan Venezuela keihard afstraft met sancties. Ondertussen is de geldstroom vanuit Venezuela ook opgedroogd. Het leidt tot een nieuwe crisis op het eiland.



Van de aanwezigheid van de Admiral Gorshkov gaat, ondanks dat het fregat over kruisvluchtwapens beschikt, geen militaire dreiging uit. De aanwezigheid is vooral politiek interessant. Dat bleek al uit de speculaties toen de schepen het Caribische gebied binnenvoeren. Zou het verband Havana, de oude bondgenoot, aandoen?

De gebeurde dus inderdaad gisteren. De volgende vraag is: is Venezuela de volgende stop?

comments powered by Disqus


Marineschepen.nl
Contact
Over deze site
Privacy
Adverteren
Blijf op de hoogte via:
Twitter
Facebook
Instagram
Copyright
Alle rechten voorbehouden.

Sinds 13 augustus 2001



Menu
Nieuwsoverzicht

Gerelateerde artikelen
1e Nederlandse schip in Havana in 66 jaar

Rusland wil marineschepen in Venezuela