Marineschepen.nl
 
   
 

Russisch fregat Admiral Gorshkov vertrokken uit Caribisch gebied, richting Afrika


Door: Jaime Karremann
Bericht geplaatst: 02-07-2019 | Laatst aangepast: 02-07-2019


Het nieuwe Russische fregat Admiral Gorshkov heeft, met de ondersteunende schepen, de Caribische Zee verlaten. De schepen varen momenteel op de Atlantische Oceaan richting de Afrikaanse kust, dat meldt de Russische marine.

gorshkov
Admiral Gorshkov in de Caribische Zee. Op foto's die het Russische Ministerie van Defensie verspreidt heeft het fregat een ander boegnummer (417). Het steeds overschilderen van het nummer op de boeg was tijdens de Koude Oorlog een bekend gebruik van de Sovjetmarine en de traditie wordt in ere gehouden. (Foto: Amerikaanse marine)

Vorige week bracht het gezelschap, dat bestaat uit het fregat Admiral Gorshkov (Gorshkovklasse), tanker Kama, sleepboot Nikolay Chiker en logistiek ondersteuningsvaartuig, een bezoek aan Cuba. Dat gebeurde op een moment dat de relatie tussen de VS en Cuba behoorlijk bekoeld is. Daar komt bij dat het nieuwe fregat Kaliber-kruisvluchtwapens kan lanceren, wapens waarmee doelen op op land tot 1.000 km afstand bestookt kunnen worden.De VS maakte via Twitter duidelijk de Russische schepen nauwlettend te volgen. US Northern Command, het gemeenschappeijke commando dat onder andere verantwoordelijk is voor de verdediging van het Amerikaanse grondgebied twitterde: "We are aware of the deployment of the Russian ship Gorshkov and are taking steps to actively track it. We won't discuss all measures being taken, but NORAD is conducting air operations in defense of the US & Canada and USNORTHCOM has deployed maritime assets to track Gorshkov." Naar verluidt schaduwden de destroyer USS Jason Dunham en het snelle transportschip USNS Spearhead de Russische schepen.De vraag was echter of de Russische schepen Venezuela aan zouden doen. Dat blijkt niet het geval. Na een korte tussenstop in Trinidad en Tobago vaart het Russische verband momenteel, volgens de Russische marine, op de Atlantische Oceaan.Afrika
De vier schepen koersen richting Afrikaanse kust. Er staan nog diverse oefeningen op het programma, waaronder schietoefeningen door de Gorshkov.

Waar de schepen exact naar toe gaan is niet bekend. En dat is ook lastig in te schatten. Er zijn namelijk veel Afrikaanse landen waar Rusland recent een samenwerking mee heeft gestart. Volgens het Russische Ministerie van Defensie heeft Moskou sinds het Westen sancties invoerden tegen Rusland in 2014, niet minder dan 19 militaire samenwerkingsprogramma's in Afrika opgezet. Rusland wil met de samenwerkingen meer invloed in het Afrikaanse conitnent, maar commerciële belangen en prestige spelen uiteraard ook mee.

De interesse in Afrika is overigens niet nieuw voor Moskou. "De verbreiding van de Sovjet-invloed over het Afrikaanse kontinent heeft zich voltrokken in een voor tien jaar onmogelijk gehouden tempo. Voor een goed deel is dit verklaarbaar vanuit het vakuum» dat was ontstaan door het vertrek van de grote mogendheden uit dit gebied. In dit geval kan worden gesproken van een reaktie, die adequaat en pragmatisch werd gerealiseerd (...)," zo beschreef het Inlichtingenrapport no. 1/77 van de Marine Inlichtingendienst (MARID) de situatie in 1977.

Tijdens de Koude Oorlog waren vele Sovjetschepen actief langs de Afrikaanse kust. Nu gaat het dus om een handvol schepen.
Overigens hebben veel van de recente samenwerkingen betrekking op wapenexport en het geven van trainingen aan antiterreur- en antipiraterijeenheden. Dus mogelijk dat de Russische schepen op die vlakken een bijdrage gaan leveren.Naar het noorden
Daarna zullen de schepen waarschijnlijk noordwaarts richting thuishaven gaan, en dus mogelijk zal de reis hen weer door de Noordzee voeren.

Verder naar het noorden zijn het Russische duo Boikiy en Stoikiy, korvetten van de Steregushchiyklasse, actief in de Noorse Zee. Zij oefen daar op onderzeebootbestrijding, vorige maand volgden zij de internationale oefening BALTOPS. Van deze nieuwe schepen zijn 24 exemplaren gepland.

Zodra het Gorshkov-gezelschap in noordelijke wateren arriveert, zal het ongetwijfeld weer door NAVO-marines worden geschaduwd.

comments powered by Disqus


Marineschepen.nl
Contact
Over deze site
Privacy
Adverteren
Blijf op de hoogte via:
Twitter
Facebook
Instagram
Copyright
Alle rechten voorbehouden.

Sinds 13 augustus 2001Menu
Nieuwsoverzicht

Gerelateerde artikelen
Gorshkov meert af in Cuba