Bij een aanval op de Russische marinehaven Novorossiysk aan de Zwarte Zee is een landingsschip van de Ropuchaklasse geraakt. Het schip is beschadigd en maakt slagzij over bakboord, zo blijkt uit meerdere beelden die rondgaan op sociale media. De aanval werd uitgevoerd met oppervlaktedrones. Volgens persbureau Reuters heeft Oekraïne bevestigd dat de veiligheidsdienst SBU en de marine achter de aanval zaten.
Olenegorskiy Gornyak, een landingsschip van de Ropuchaklasse op archiefbeeld. Het schip is in 1974 gebouwd in Polen. In 2014 was het schip met vliegkampschip Admiral Kuznetsov in de Middellandse Zee. In 2019 werd het in Moermansk gemoderniseerd. Het schip is 113 meter lang, heeft ongeveer 90 bemanningsleden aan boord, en ruimte voor 340 mariniers. (Foto: Russische marine)
Het schip dat is aangevallen is zeer waarschijnlijk de Olenegorskiy Gornyak. Dit schip van de Ropuchaklasse valt eigenlijk onder de Noordelijke Vloot en voer in januari 2022 na een kort bezoek aan de Oostzee, samen met vijf andere landingsschepen naar de Zwarte Zee. De 49 jaar oude Olenegorskiy Gornyak is sindsdien in die wateren, de Russische schepen mogen er immers niet uit zolang de oorlog voortduurt.
Toen de aanval werd uitgevoerd, kwam de Olenegorskiy Gornyak naar verluidt net terug van een bezoek aan de Krimbrug waar het goederen naar toe had gebracht. Deze brug was onlangs beschadigd geraakt tijdens een andere aanval met drones.
Van de aanval die vanochtend vroeg plaatshad zijn beelden vrijgegeven. Daarop is te zien hoe een onbemand bootje de Olenegorskiy Gornyak nadert. Dicht bij het schip valt het beeld uit.
Op latere beelden is te zien dat het schip wordt weggesleept.
Op het derde beeld van onderen is duidelijk te zien dat de pompen hard moeten werken om te voorkomen dat het schip zinkt. Het schip is waarschijnlijk inmiddels afgemeerd in de haven.
De aanval werd waarschijnlijk met meerdere drones uitgevoerd. Rusland heeft wel beelden vrijgegeven van explosies op zee; volgens Moskou drones die door Rusland werden vernietigd voor zij hun doel konden bereiken. Het lijkt er op dat alleen de aanval op het landingsschip succesvol was.
De aanval is niet de eerste, maar de afstand van Oekraïne tot Novorossiysk is opmerkelijk. De afstand Odessa - Novorossiysk is over zee (om de Krim heen) 650 kilometer. (Kaart: Openstreetmaps.org, bewerking: Marineschepen.nl)
Geen sea control
Oekraïense marineschepen hebben vanaf dat één van de oorlog niets te zeggen gehad op zee. De schepen die nog over waren na de geveschtshandelingen van 2014, werden al snel uitgeschakeld. Het leek daardoor dat Rusland de heerschappij over de Zwarte Zee had. Maar van zogenaamde sea control is geen sprake, doordat Oekraïne met asymmetrische middelen Rusland toch kan raken. Eerder werden Russische marineschepen dicht bij Oekraïne tot zinken gebracht: een landingsschip werd in de haven van Berdyansk beschoten met raketten en in april 2022 werd het roemruchte vlaggenschip Moskva gekelderd met Oekraïense anti-schipkruisvluchtwapens.
Naarmate Rusland zich verder terugtrok richting de Krim, wist Oekraïne de maritieme arm verder te strekken waardoor de Russische vloot ook niet volkomen veilig is op honderden kilometers afstand van Odessa. Lang niet alle aanvallen zijn een succes. Meerdere keren zijn aanvallen met drones afgeslagen en werd door Oekraïne een groter succes geclaimd dan in de werkelijkheid het geval bleek. Zo leek in mei de Ivan Khurs te zijn geraakt nabij Sebastopol door een drone, maar meerde het kort daarna zonder zichtbare gebreken af in Sebastopol.
Nu hebben de Oekraïense drones wel doel getroffen. Niet eerder na een maritieme droneaanval was de schade zo duidelijk zichtbaar. En dat op ruim 650 km van Odessa. Waar de Oekraïense drones ook vandaan kwamen, zij hebben op heel grote afstand laten zien de Russische marine te kunnen raken. Misschien is dat wel het grootste succes van de operatie.
Auteur: Jaime Karremann Jaime is oprichter van Marineschepen.nl en heeft meer dan 1.500 artikelen geschreven over uiteenlopende marine-onderwerpen. In 2017 gaf hij zijn non-fictieboek In het diepste geheim uit en later onderzeebootthriller Orka. Voor Jaime fulltime met deze site aan de slag ging, werkte hij ruim 12 jaar bij de marine, waarvan het grootste deel in een burgerfunctie. Jaime studeerde Communicatie in Groningen.