Marineschepen.nl
 
   
 

Russisch spionageschip was 12 dagen in Nederlandse EEZ, nu in Oostzee


Door: Jaime Karremann
Bericht geplaatst: 11-07-2023 | Laatst aangepast: 11-07-2023


Op 27 juni voer het onderzoeksschip van de Russische marine Admiral Vladimirsky vanuit het Skagerrak de Noordzee in. Gisteravond 10 juli seinde het schip dat het weer in het Skagerrak voer. De Vladimirsky zal inmiddels in de thuiswateren van de Oostzee zijn. Van de bijna twee weken dat het schip in de Noordzee was, was het twaalf dagen in de Nederlandse Exclusieve Economische Zone (EEZ).

Vladimirsky
De Admiral Vladimirsky is een oceanografisch onderzoeksschip van de Russische marine. Het schip voer in 2019 en 2020 naar . (Foto: Kurt Pedersen/ Under Broen)

Het is publiekelijk uiteraard niet bekend wat de plannen van het Russische marineschip waren, maar de Admiral Vladimirsky heeft een operatie afgerond die vooral lijkt te zijn gericht op zaken in de Nederlandse EEZ. Het schip is weliswaar kort in de Britse EEZ geweest, maar ging nooit ver die Britse zone in en keerde weer terug naar de Nederlandse. Dat is in tegenstelling met de meer internationale reis van het schip in november toen het ook interesse toonde in energie-infrastructuur in de Exclusieve Economische Zones van Denemarken, Groot-Brittannië, België en Nederland.



Welke informatie het Russische marineschip heeft kunnen verzamelen in de Nederlandse EEZ is niet bekend, het schip heeft er wel uitgebreid de tijd voor genomen. Meerdere keren leek het schip te vertrekken, eerst voor storm Poly, toen naar de Britse EEZ. Uiteindelijk positioneerde het schip zich in het gisteravond door TJ onderschepte morsecodebericht in het Skagerrak, het zeegebied tussen Noorwegen en Denemarken.



De Admiral Vladimirsky concentreerde zich tijdens de operatie op een relatief beperkt gebied, vergelijkbaar met een onderzeebootpatrouille in een zogenaamde box. De posities die het schip heeft doorgegeven geven echter alleen aan waar het schip zich bevond, het is bij Marineschepen.nl onbekend of er ook onderwaterdrones zijn ingezet en welke routes die hebben afgelegd.

Vladimirsky
De locaties van de Admiral Vladimirsky, op basis van de onderschepte berichten. Op 5 juli is geen bericht ontvangen. Op 10 juli seinde het schip in het Skagerrak te zijn. (Kaart: Openstreetmaps.org, bewerking: Jaime Karremann, locaties Vladimirsky via TJ)

Vladimirsky
De locaties van de Admiral Vladimirsky als GIF, met in beeld de datakabels en de windmolenparken. (Kaart: Openstreetmaps.org, bewerking: Jaime Karremann, locaties Vladimirsky via TJ)

Vorige week had Defensie gemeld dat het schip geschaduwd werd door Zr.Ms. De Ruyter en later door de Tromp. Het is onduidelijk of de Tromp ook de afgelopen dagen nog bij de Russen was. Het lange verblijf van de Admiral Vladimirsky in de Nederlandse EEZ betekent immers ook een lange inzet van een Nederlandse eenheid. Zeker nu Defensie de expliciete taak heeft om marineschepen uit niet-NAVO-landen moet begeleiden in de EEZ.

Lees ook: Russisch onderzoeksschip in de EEZ, wat mag Nederland doen?

Jaime Auteur: Jaime Karremann
Jaime is oprichter van Marineschepen.nl en heeft meer dan 1.500 artikelen geschreven over uiteenlopende marine-onderwerpen. In 2017 gaf hij zijn non-fictieboek In het diepste geheim uit en later onderzeebootthriller Orka. Voor Jaime fulltime met deze site aan de slag ging, werkte hij ruim 12 jaar bij de marine, waarvan het grootste deel in een burgerfunctie. Jaime studeerde Communicatie in Groningen.




comments powered by Disqus


Marineschepen.nl

Contact

Over deze site

Adverteren

Doneren
Blijf op de hoogte via:

Twitter

Facebook

LinkedIn

Instagram

Copyright

Alle rechten voorbehouden.

Sinds 13 augustus 2001



Menu
Nieuwsoverzicht

Gerelateerde artikelen

Vladimirsky langer in EEZ dan gedacht

Marine bevestigt escorteren Russisch spionageschip

Wat mag Nederland tegen de Vladimirsky?

Russisch spionageschip bijna week in EEZ

Wat kunnen de Russen onder water?

Russisch spionageschip voor NLse kust onderdeel sabotageprogramma

Admiral Vladimirsky in Nederlandse wateren

Russische interesse in windmolenparken