Marineschepen.nl
 
   
 

Russisch spionageschip Ivan Khurs geraakt, lijkt op eigen kracht op Krim teruggekeerd


Door: Jaime Karremann
Bericht geplaatst: 26-05-2023 | Laatst aangepast: 26-05-2023


Het Russische inlichtingenschip Ivan Khurs (Yuri Ivanovklasse) is in de Zwarte Zee aangevallen door drie oppervlaktedrones (USV's), dat berichtte het Russische ministerie van Defensie afgelopen woensdag. De aanval zou volgens Moskou zijn afgeslagen. Op beelden is te zien dat de Ivan Khurs inderdaad een USV weet uit te schakelen, maar andere beelden tonen een succesvolle nadering van een andere USV. Op beelden van vrijdagochtend lijkt de Ivan Khurs op eigen kracht terug te zijn gekeerd in Sebastopol.

Ivan Khurs
De Ivan Khurs gezien vanaf de drone tijdens de aanval. Het Russische schip vuurt met een mitrailleur op de drone, maar weet deze niet uit te schakelen. (Beeld: still)

De Ivan Khurs is een van de twee inlichtingenschepen van de Yuri Ivanovklasse, Rusland zou er vier hebben gepland, en werd in 2018 in dienst gesteld. De schepen zijn lichtbewapend, maar zijn toch belangrijk voor de Russische marine omdat ze ingericht zijn om bijvoorbeeld radarsignalen en communicatie van andere marineschepen en vliegtuigen te onderscheppen en te analyseren. Ook is het schip in staat om een netwerk op te zetten voor mobiele telefoons, zodat bemanningen van bijvoorbeeld NAVO-schepen, zonder dat zij het weten, via het Russische marineschip verbinding maken met internet.Ondanks dat het schip relatief kort in dienst is, is het een bekend schip. De Ivan Khurs, dat de Sebastopol op de Krim als uitvalsbasis heeft, heeft namelijk al menig NAVO-schip geschaduwd. In 2019 was de Ivan Khurs bijvoorbeeld voortdurend in de buurt van het Nederlandse luchtverdedigings- en commandofregat (LCF) Zr.Ms. Evertsen, toen het fregat in de Zwarte Zee voer. Ondergetekende was destijds aan boord van het LCF voor een reportage en de Ivan Khurs was continu op enige afstand zichtbaar. Aan boord van het Nederlandse schip waren maatregelen getroffen om te voorkomen dat bemanningsleden met hun telefoons via de Khurs verbinding zouden maken met internet.Voer de Khurs toen op afstand en was de dreiging vooral digitaal, ruim een half jaar later in 2020, kwam de Ivan Khurs bijna in aanvaring met de Amerikaanse torpedobootjager USS Farragut (Arleigh Burkeklasse). Beide schepen voeren in de Arabische Zee toen het Amerikaanse schip volgens het Pentagon agressief werd benaderd. Op beelden is te zien dat de twee schepen vlak langs elkaar varen.
De Ivan Khurs wist wel een van de USV's te vernietigen.

Droneaanval
Bij de aanval van woensdag, werd de Ivan Khurs zelf genaderd. Het zou zijn gegaan om een aanval met drie drones en de aanval toont grote gelijkenissen met eerdere aanvallen in de Zwarte Zee. Zo werd in oktober vorig jaar de Admiral Makarov (Admiral Grigorovichklasse) nog aangevallen door Oekraiense drones. Ook over die aanval zei de Russische marine dat de aanval met succes was afgeslagen, maar er waren beelden dat de Makarov toch met succes was genaderd, waarna het beeld stopte.

De Makarov bleek in ieder geval niet tot zinken gebracht of zwaar te zijn beschadigd.

De maandelijkse nieuwsbrief van Marineschepen.nl

Lees hier meer over de inhoud van de nieuwsbrief

Of de droneaanval van woensdag succesvol was, is niet zeker. Volgens AIS-gegevens is het Russische multi purpose offshore vessel Commander gisteren in het vermoedelijke gebied gearriveerd waar de Ivan Khurs werd aangevallen. De Commander is beperkt manoeuvreerbaar, zo laat het via AIS weten, dat mogelijk duidt op operaties onder water of reddingsoperaties. Over de Commander wordt op social media geschreven dat het de beschadigde Ivan Khurs op sleeptouw heeft genomen, maar de snelheid van 0,8 knopen lijkt meer op stroming.In de loop van de ochtend werden op Twitter en Telegram meerdere beelden gepubliceerd van een ogenschijnlijk onbeschadigde Ivan Khurs, die de haven van Sebastopol binnenloopt. Het betreft zowel foto's als filmpjes. Het hoog aangeschreven Twitter-account @Capt_Navy claimt ook dat de Ivan Khurs op 26 mei is teruggekeerd. Op de beelden zijn zowel aan bakboord- als aan stuurboordzijde geen beschadigingen te zien.

Jaime Auteur: Jaime Karremann
Jaime is oprichter van Marineschepen.nl en heeft meer dan 1.500 artikelen geschreven over uiteenlopende marine-onderwerpen. In 2017 gaf hij zijn non-fictieboek In het diepste geheim uit en later onderzeebootthriller Orka. Voor Jaime fulltime met deze site aan de slag ging, werkte hij ruim 12 jaar bij de marine, waarvan het grootste deel in een burgerfunctie. Jaime studeerde Communicatie in Groningen.
comments powered by Disqus


Marineschepen.nl

Contact

Over deze site

Adverteren

Doneren
Blijf op de hoogte via:

Twitter

Facebook

LinkedIn

Instagram

Copyright

Alle rechten voorbehouden.

Sinds 13 augustus 2001Menu
Nieuwsoverzicht

Gerelateerde artikelen

Drone-aanval op Russische marinehaven en fregat