Marineschepen.nl
 
   
 

Rusland viert Dag van de Marine (VIDEO)Door: Jaime Karremann
Bericht geplaatst: 02-08-2016 | Laatst aangepast: 02-08-2016


Afgelopen zondag had het traditionele festival ter ere van de Russische marine plaats. Zoals gebruikelijk stond ook tijdens deze editie van de Dag van de Marine, die van Sint-Petersburg tot Vladivostok werd gehouden, weer het nodige spektakel op het programma. Marineschepen.nl was er niet bij, maar vele duizenden Russen wel en die zetten de nodige filmpjes online.

Udaloy chaff
Udaloyklasse destroyer Admiral Tributs lanceert chaff. (Foto: Still YouTube-video Eva Mont Studio)

Sinds 1939 wordt in Rusland, op aanraden van admiraal Kuznetsov, de Dag van de Marine gevierd. Ook zondag stond de Russische marine in de schijnwerpers en trokken vele enthousiaste Russen naar de marinehavens om de schepen te bekijken. Waar in Nederland tijdens de Marinedagen het spektakel vooral komt van een NH-90 helikopter en het Korps Mariniers, pakt de Russische marine groots uit. (Volgens een verslaggever van de Volkskrant zelfs steeds grootser en met meer knallen dan ooit.) De feestdag wordt namelijk traditiegetrouw opgeluisterd met demo's waarin ook fregatten en onderzeeboten deelnemen. Tijdens deze zeeslagen gaan onderzeeboten voor de ogen van het publiek onder en boven water, vuren fregatten met hun raketwerpers en schieten zij met kanons.Het hoofdpodium van de nationale feestdag stond in Sint-Petersburg. Hier woonde president Vladimir Poetin het spektakel bij, waar hij tijdens zijn toespraak grote investeringen in de Russische Defensie bevestigde. Want behalve een dag om de marine te eren, heeft de feestdag ook een rol om het hernieuwde Russische zelfvertrouwen te onderstrepen, voor binnen- en buitenland.

Tijdens de Dag van de Marine werden ook de nieuwste schepen en onderzeeboten met trots aan het publiek getoond.
De Admiral Grigorovich was in mei via de Noordzee -begeleid door o.a. Zr.Ms. Rotterdam- naar Sebastopol gevaren, waar het zondag acte de presence gaf. De nummer twee van de klasse, de Admiral Essen, was één van de belangrijkste trekpleisters in Sint-Petersburg.

In Sebastopol op de Krim, dat twee jaar geleden werd geanexeerd door Rusland, waren ook de nieuwe Buyan-M-klasse korvetten van de partij. Drie van deze schepen verrasten menigeen afgelopen oktober toen zij kruisvluchtwapens lanceerden die over Iran naar doelen in Syrië vlogen. Een soortgelijke actie voerde de nieuwe Russische onderzeeboot Rostov-on-Don (verbeterde Kiloklasse) uit en stond samen met zusterschip de Novorossiysk in de spotlights.

De kruiser Aurora, dat de Slag bij Tsushima in 1905 overleefde en een belangrijke symbolische rol speelde tijdens de Russische Revolutie, was na twee jaar weer terug in Sint-Petersburg. Het museumschip was weer helemaal opgeknapt, zodat het kon bijdragen aan de Dag van de Marine.

Naast het nodige nieuwe (en vele oude) materieel stond de Russische Dag van de Marine bol van parades en ceremonieel.

Dat alles werd door de vele bezoekers in beeld gebracht. Het levert een mooi inkijkje op van de reeks aan indrukwekkende demo's, en wie weet wat inspiratie voor de Marinedagen 2017.


Het vooroefenen van de Dag van de Marine in Vladivostok mooi in beeld gebracht door een drone.


Weer prachtige beelden vanuit Vladivostok, dankzij chaff (radarreflecterend materiaal dat inkomende raketten moet verleiden om de wolk in te vliegen in plaats van het schip te raken).


Show of force in Sebastopol. Te zien zijn onder andere de Muromets (064) een korvet van de Grishaklasse, de Tsezar Kunikov (158) een landingsschip van de Ropuchaklasse vuurt 120mm A-215 Grad-M raketten, Helix onderzeebootbestrijdingshelikopters met dipping sonar.


Sebastopol van de andere kant. Opnieuw schepen van de Ropuchaklasse die zogenaamd doelen op land bestoken met 120mm A-215 Grad-M raketten, ter voorbereiding van de amfibische landing.


In Novorossiysk (ook aan de Zwarte Zee) hadden piraten een sleepboot gekaapt, waarna Russische speciale eenheden de bemanning moesten bevrijden.


Verslag van twee Russische bezoekers in Sint-Petersburg. De splinternieuwe onderzeeboot Krasnodar (verbeterde Kiloklasse) en de Admiral Essen waren niet toegankelijk voor publiek.


Indrukwekkende demo van een Sierraklasse onderzeeboot in Severomorsk aan de Barentszzee. De 110 meter lange en 9.000 ton zware nucleaire sub gaat voor publiek even kopje onder en spuit even later weer uit het water. Met op de achtergrond het vliegkampschip Admiral Kuznetsov.


En voor wat extra spanning wordt ook in Rusland muziek uit Hollywood gebruikt.


In Severomorsk werden hoopjes explosieven en munitie gebruikt.


Ongeleide projectielen zorgden voor spektakel in Kaliningrad, Oostzee.


Uitgebreidere beelden van de grote zeeslagdemo in Kaliningrad, waar onder andere de nieuwe torpedobootjager Soobrazitelnyy (531, Steregushchiyklasse) aan deelnam, naast vele patrouilleboten, landingsschepen, helikopters en vliegtuigen.


Reportage vanuit Sebastopol, met veel actie. Ook de Admiral Grigorovich (494) neemt deel aan een sailpast, evenals de Rostov-on-Don.


Sint-Petersburg is traditiegetrouw het middelpunt van de viering, met onder andere een groot concert op het Paleisplein midden in de stad.


Ook in Omsk, midden in Rusland op zo'n 3.000 km van de dichtstbijzijnde marinehaven, werd de Dag van de Marine gevierd met een muzikaal optreden. Zij het wat minder professioneel. Toch levert het een briljant filmpje op, mede dankzij het -vermoedelijke- decennialange consumptie van sigaren en vodka door de zanger.


De dag werd zoals gebruikelijk afgesloten met een vuurwerkshow.comments powered by Disqus


Marineschepen.nl
Contact
Over deze site
Privacy
Adverteren
Blijf op de hoogte via:

Twitter

Facebook

Instagram

Copyright

Alle rechten voorbehouden.

Sinds 13 augustus 2001Menu
Nieuwsoverzicht

Gerelateerde artikelen
Admiral Grigorovichklasse
Steregushchiyklasse