Marineschepen.nl
 
   
 

De Moskva is gezonken


Door: Jaime Karremann
Bericht geplaatst: 14-04-2022 | Laatst aangepast: 14-04-2022


De Russische kruiser Moskva is vanavond gezonken terwijl het schip gesleept werd. Dat meldt het Russische persbureau TASS.

Moskva
De Moskva, een van de kruisers van de Slavaklasse, is niet meer. (Foto: Russische marine)

"Tijdens het slepen van de Moskva-kruiser naar de haven van bestemming verloor het schip zijn stabiliteit als gevolg van schade aan de romp die tijdens de brand door de ontploffing van munitie werd opgelopen. In stormachtige zee zonk het schip", zo liet de Russische militaire leiding aan het persbureau weten.Het is niet de eerste keer dat een zwaarbeschadigd schip zinkt tijdens een sleep in slecht weer. Toch leek het uit de berichten van het Pentagon van vanmiddag dat de schade mogelijk niet fataal zou zijn. Schout-bij-nacht b.d. en tevens woordvoerder John Kirby zei dat het schip op eigen kracht naar Sebastopol voer. Rusland zelf meldde dat het schip gesleept werd, maar dat de brand onder controle was.De romp bleek echter water te maken en dat is het schip fataal gebleken. Overigens blijkt uit meteo-gegevens van de Zwarte Zee dat het zeker niet stormachtig was. De golfhoogte in het deel tussen Oekra´ne en Sebastopol was ongeveer een halve meter.

Rusland onderzoekt nog waardoor de brand, die vervolgens uitmondde in een explosie, werd veroorzaakt. Woensdagavond claimde Oekra´ne al een succesvolle raketaanval met Neptune antischipkruisvluchtwapens.

Historisch
De Moskva is het grootste marineschip dat door oorlogshandelingen is gezonken sinds in juli 1945 tijdens de Tweede Wereldoorlog het Japanse slagschip Hyuga zonk. Tijdens de Falklandoorlog in 1982 zonken meerdere marineschepen. Het grootste marineschip dat in die strijd zonk, was de Argentijnse kruiser ARA General Belgrano, dat schip had een waterverplaatsing van 12.242 ton. Net iets minder dan de Moskva met ongeveer 12.500 ton. De Atlantic Conveyor zonk eveneens en was groter, maar was een koopvaardijschip.

Daarnaast verliest Rusland voor het eerst sinds de Slag bij Tsushima in mei 1904 een vlaggenschip in oorlogstijd.

Doden
Tot nu toe betrof de informatie vooral het schip en de Oekra´ense wapens. Er is nauwelijks informatie over de bijna 500 bemanningsleden aan boord. Russische persbureaus spraken vanmiddag over de evacuatie van alle personen. Volgens onbevestigde berichten gaat het echter om maar een heel klein aantal personen dat van het schip is gehaald: 14. Zo'n 480 personen zijn vermist. Of dit bericht klopt, is echter nog niet na te gaan. Aan de andere kant kan het haast niet anders dat er bemanningsleden zijn omgekomen, gelet op de omvang van de explosie en de schade.comments powered by Disqus


Marineschepen.nl

Contact

Over deze site

Adverteren

Doneren
Blijf op de hoogte via:

Twitter

Facebook

LinkedIn

Instagram

Copyright

Alle rechten voorbehouden.

Sinds 13 augustus 2001Menu
Nieuwsoverzicht

Gerelateerde artikelen

Eerste foto's brandende Moskva

Lot bemanning gezonken kruiser Moskva onbekend

'Wat er ook is gebeurd met de Moskva, het is uiterst pijnlijk voor het Kremlin'

Nederlandse marine kent beschadigde kruiser Moskva al bijna 40 jaar

Grootste Russische marineschip in Zwarte Zee, de Moskva, in brand geschoten

'Russisch fregat Admiral Essen beschoten en zwaar beschadigd'

'Gezonken' Russisch marineschip vaart nog

Neptune

Waarom Oekra´ne geen antwoord heeft op Russische schepen