Marineschepen.nl
 
   
 

Zusterschip van Russische kruiser Moskva langzaam richting Nederlands deel Noordzee


Door: Jaime Karremann
Bericht geplaatst: 05-09-2022 | Laatst aangepast: 05-09-2022


De Slavaklasse kruiser Marshal Ustinov vaart maandagochtend samen met de tanker Vyazma en torpedobootjager Vice-Admiral Kulakov (Udaloyklasse) ter hoogte van Het Kanaal. De schepen varen terug naar de thuishaven van de Noordelijke Vloot, na een lange periode ter afschrikking van de NAVO in de Middellandse Zee te zijn geweest. Zr.Ms. Rotterdam is gisteren eerder vertrokken van de Wereldhavendagen in Rotterdam om de Russen te begeleiden door het Nederlandse interessegebied.

Marshal Ustinov
RFS Marshal Ustinov is een van de schepen van de Slavaklasse en dus een zusterschip van de in april gezonken Moskva. De Ustinov is een oud schip, maar is enkele jaren ingrijpend gemoderniseerd. Een modernisering die Rusland voor de Moskva niet wilde doen. Hier is de Ustinov te zien op archiefbeeld nabij Noorse wateren. (Foto: Noorse marine)

Het drietal Russische schepen had, samen met het fregat Admiral Kasatonov (Grigorovichklasse), in januari zee gekozen op het hoogtepunt van de Russische militaire opbouw aan de grens van Oekra´ne. De schepen oefenden eerst ten zuidwesten van Ierland en voeren daarna door naar de Middellandse Zee voor een niet vaak vertoonde bundeling van Russische vloten - wat in de Koude Oorlog vaak gezien werd als een voorbode voor een Russische aanval.Toen Rusland buurland Oekra´ne eind februari binnenviel waren de Ustinov en consorten in het oostelijk deel van de Middellandse Zee. Het Kremlin wilde schepen van dit vlootverband de Zwarte Zee in sturen ter versterking van de schepen aldaar, maar Turkije sloot de Bosporus. In de Middellandse Zee hebben de Russische schepen diverse missies uitgevoerd, onder andere vliegkampschepen schaduwen, maar lagen ook lange tijd in de Russische haven Tartus (SyriŰ).

Nu de oorlog in Oekra´ne ruim zes maanden duurt en de schepen nog langer van huis zijn, is kennelijk besloten om dit deel van de vloot terug te laten keren. Op 24 augustus werd de Ustinov gezien in de Straat van Gibraltar, waarna het koers zette richting het noorden. Onderweg werden de schepen begeleid door marineschepen van NAVO-landen die de Russen passeerden.Zr.Ms. Rotterdam
De schepen zullen onder andere door de Nederlandse Exclusieve Economische Zone (EEZ) varen. Dat zijn internationale wateren en een passage is geen probleem, maar over het algemeen wordt wel een schip of vliegtuig gestuurd ter begeleiding. Gistermiddag verliet daarom Zr.Ms. Rotterdam de Parkkade in Rotterdam, waar het lag voor de Wereldhavendagen. De festiviteiten werden afgebroken en bezoekers konden tot 14:15 uur een kijkje nemen aan boord. Later die dag is het schip naar zee vertrokken, eerder dan gepland. Het plotselinge vertrek van de Rotterdam was opvallend, immers de Russische schepen hadden zich al enige tijd geleden aangekondigd.

Afgaande van het laatste AIS-signaal is de Rotterdam na enkele mijlen op zee naar het zuiden afgebogen om mogelijk het verband al in zuidelijke wateren op te vangen. In het verleden hebben ook Belgische schepen escortetaken in Nederlandse wateren op zich genomen, dus mogelijk is dat nu andersom het geval.

Volgens de informatie die de Ustinov deelt via AIS varen de schepen nu met ruim 13 knopen noordwaarts. Later vandaag zullen ze dus door de Belgische en de Nederlandse EEZ varen.comments powered by Disqus


Marineschepen.nl

Contact

Over deze site

Adverteren

Doneren
Blijf op de hoogte via:

Twitter

Facebook

LinkedIn

Instagram

Copyright

Alle rechten voorbehouden.

Sinds 13 augustus 2001Menu
Nieuwsoverzicht

Gerelateerde artikelen

Ustinov naar Middellandse Zee