Marineschepen.nl
 
   
 

Russische landingsschepen op weg richting Odessa


Door: Jaime Karremann
Bericht geplaatst: 15-03-2022 | Laatst aangepast: 17-03-2022


Vanochtend is een Russische vloot in de Zwarte Zee in drie groepen gespot richting Odessa in de Zwarte Zee. De schepen zijn te zien op satellietbeelden van vanochtend.

Ropucha
Olenegorskiy Gornyak, een landingsschip van de Ropuchaklasse in de Middellandse Zee. (Foto: Russische marine)

De afgelopen periode was er minder activiteit rond de amfibische vloot in de Zwarte Zee waargenomen, maar de laatste dagen waren er signalen dat de landingsschepen zich aan het herformeren waren.Op beelden van de Sentinel-satelliet van 1147 uur lokale tijd (1047 uur Nederlandse tijd), ontdekten H.I. Sutton en Damien Symon veertien Russische marineschepen in drie groepen die in noordwestelijke richting varen. Onder die veertien schepen bevinden zich zes landingsschepen, van diverse klassen. Daarnaast varen de Slavaklasse kruiser Moskva en diverse korvetten in het eskader.

Of dit de opmaat is richting een invasie valt lastig te zeggen. Het lijkt er wel op, maar zoals vaker op deze website vermeld, heeft de dreiging van een amfibsche aanval een belangrijke functie. De Oekra´ense verdediging is dan namelijk genoodzaakt om eenheden langer in het zuiden te houden om een aanval vanuit zee af te slaan.

Begin maart werden ook landingsschepen gespot voor de kust van Odessa, maar kwam het niet tot een amfibische aanval.

Odessa
Een kruisvluchtwapen (mogelijk Kalibr) naar verluidt vanavond in de buurt van Odessa. Later in het filmpje is een tweede te zien. (Beeld via: t.me/s/istorijaoruzija)

Update 15-3 1845 uur: aanvallen met kruisvluchtwapens
Er is nog geen nieuws over een amfibische aanval op Odessa. De zon gaat er om ongeveer 1800 uur lokale tijd (1900 uur NL tijd) onder, dus het is er inmiddels donker. De verwachting is niet dat de Russische marine een amfibische aanval uitvoert in de nacht.

Wel zijn op sociale media beelden gedeeld van kruisvluchtwapens die over een dorpje in de buurt van Odessa vliegen (al lijkt op een filmpje zo'n wapen neer te storten). De inzet van dergelijke wapens vanaf zee, zoals de Kalibr die vanaf meerdere Russische marineschepen gelanceerd kan worden, kan het begin betekenen van de amfibische aanval. Maar gelet op de Russische oefeningen uit het verleden, zou die dan op z'n vroegst morgenochtend plaats moeten vinden.

Kan Oekra´ne er iets tegen doen? Het land heeft vorig jaar de eerste Neptun kustbatterij in ontvangst genomen, waarmee schepen vanaf land op grote afstand tot zinken gebracht kunnen worden. Meer van deze wapens zouden dit voorjaar in dienst komen, maar de oorlog kwam te vroeg. Van de Neptune hebben we de afgelopen maand niets meer vernomen. Het is onduidelijk wat de status is, maar zonder dergelijke wapens kan Oekra´ne niet veel meer dan de aanval op land opvangen.


'In het diepste geheim' was even uitverkocht, maar de achtste druk is nu leverbaar via onder andere Bol.com.

Update 17-3 1935 uur: nog geen amfibische landing
Ondanks het opstomen van de drie eskaders richting Odessa en de beschietingen van Odessa en omgeving vanuit zee, is er nog geen amfibische operatie geweest in deze regio. Donderdag werden opnieuw Russische marineschepen gespot aan de horizon, maar ook vandaag bleef een landing uit.
Zoals vaker gezegd heeft het dreigen met een amfibische landing een groot effect op de verdediging. Mogelijk dat Rusland met opzet het eskader heeft laten opstomen in het zicht van de Sentinel-satelliet die die dag precies van dat stukje Zwarte Zee foto's maakte, wetende dat deze beelden dagelijks door velen worden bestudeerd.comments powered by Disqus


Marineschepen.nl

Contact

Over deze site

Adverteren

Doneren
Blijf op de hoogte via:

Twitter

Facebook

LinkedIn

Instagram

Copyright

Alle rechten voorbehouden.

Sinds 13 augustus 2001Menu
Nieuwsoverzicht

Gerelateerde artikelen

Landing op komst?