Marineschepen.nl
 
   
 

Russische marineschepen vuren kruisvluchtwapens op ISIS


Bericht geplaatst: 07-10-2015
Laatst aangepast: 07-10-2015


Russische marineschepen hebben vandaag vanuit de Kaspische Zee kruisvluchtwapens gelanceerd op terroristen in SyriŽ. Dat maakte Rusland vanmiddag bekend.

Buyan-M klasse
Buyan-M klasse korvetten in de Kaspische Zee. (Bron: Ministerie van Defensie Rusland)

Het Gepardklasse fregat Dagestan, de Buyan-M-klasse korvetten Grad Sviyazhsk, Uglich en Veliky Ustyug vuurden 26 kruisvluchtwapens van het type 3M-14T (SS-N-30A) op doelen in SyriŽ. Dat maakte Rusland vanmiddag bekend.Kruisvluchtwapens
De Russische kruisvluchtwapens vlogen vanuit de Kaspische Zee over Ian en Irak naar SyriŽ op zo'n 1500 km afstand van de schepen. Volgens de Russische marine zijn deze wapens in staat om doelen te raken op maximaal 2500 km afstand, met een precisie van 3 meter. Net als de Amerikaanse Tomahawks vliegen deze kruisvluchtwapens aan de hand van positiebepaling naar hun voorgeprogrammeerde doel.


Beelden van de lancering en de vliegroute naar SyriŽ.

Nieuwe stap
Voor het eerst wordt IS vanaf zee door de Russische marine bestookt. Rusland voerde sinds afgelopen week alleen aanvallen uit met vliegtuigen. Eerder werden terroristen vanuit zee al aangevallen vanaf Amerikaanse en Franse vliegkampschepen en Amerikaanse kruisvluchtwapens vanaf zee.
Toch is de Russische marine al even betrokken bij het conflict. Russische marineschepen speelden een cruciale rol in het aanleveren van goederen voor de luchtmachtbasis nabij Latakia en de oude Russische marinebasis in Tartus, beide in SyriŽ.

De lancering van kruisvluchtwapens door de Russische marine op zich is opvallend. Alleen Groot-BrittanniŽ, Frankrijk en de Verenigde Staten hebben eerder tijdens conflicten een dergelijk wapen ingezet. Behalve operationele overwegingen, heeft mogelijk ook meegespeeld dat Rusland wil laten zien dat het als grootmacht doelen op land kan aanvallen.Kaspische vloot
De 3M-14T missiles werden door de Kaspische Zeevloot gelanceerd. De Kaspische Zee is het grootste meer ter wereld en kent geen (zee)verbindingen. Alle aan de Kaspische Zee grenzende landen hebben er marineschepen liggen; er zijn al lange tijd conflicten over o.a. territoriale wateren.

De Russische vloot bestaat uit twee fregatten van de Gepardklasse, drie korvetten van de Buyan- en drie van de Buyan-Mklasse, en verder ongeveer 15 kleinere marineschepen.

Overigens zijn ook de 12 jaar oude Gepardklasse fregatten niet overdreven groot: 102 meter en een waterverplaatsing van maximaal 2000 ton. De drie Buyan-M korvetten zijn uiteraard nog kleiner: 75 meter en hebben een waterverplaatsing van nog geen 1000 ton. Wel hebben deze relatief kleine platformen zware wapens aan boord waarmee zij op grote afstand doelen kunnen treffen.

Niet alleen de marineschepen in de Kaspische zee beschikken over deze wapens uit de Klub-familie. De meeste Russische onderzeeboten, nieuwe fregatten en korvetten hebben deze zware wapens in hun arsenaal.
Naast Rusland hebben nog 9 andere landen een Klub-variant.comments powered by Disqus


Marineschepen.nl
Contact
Over deze site
Privacy
Adverteren
Blijf op de hoogte via:

Twitter

Facebook

Instagram

Copyright

Alle rechten voorbehouden.

Sinds 13 augustus 2001Menu
Nieuwsoverzicht

Gerelateerde artikelen
Kruisvluchtwapens