Marineschepen.nl
 
   
 

Russische spionageschepen vier keer per jaar in Nederlands deel Noordzee ter voorbereiding op sabotage


Door: Jaime Karremann
Bericht geplaatst: 14-12-2023 | Laatst aangepast: 14-12-2023


Russische spionageschepen liggen drie tot vier keer per jaar in de Nederlandse Exclusieve Economische Zone (EEZ) van de Noordzee. Dat zeggen medewerkers van verschillende ministeries tegen Pointer en Marineschepen.nl. Dat is vaker dan tot op heden bekend was.

Yuriy Ivanov
De Yuriy Ivanov, een van de nieuwere Russische inlichtingenschepen, eerder dit jaar begeleid door de Portugese marine. (Foto: Portugese marine)

Pointer Special
Marineschepen.nl heeft de afgelopen maanden samen met Pointer en de Deense omroep DR onderzoek gedaan naar de activiteiten van Russische spionageschepen. Dat resulteerde in een aantal artikelen en vanavond -donderdag 14 december om 21:09 uur- in een speciale uitzending van Pointer op NPO 2.


Dit jaar hielden in ieder geval twee Russische spionageschepen zich stilletjes op in de Nederlandse EEZ. De Admiral Vladimirsky voer van 28 juni tot en met 10 juli twaalf dagen door die EEZ, ter hoogte van Noord-Holland en Zeeland. Het schip lag -buiten de territoriale wateren- in de buurt van datakabels, windmolenparken en gasleidingen. Eind oktober bezocht de Yevgeny Gorigledzhan weer onder andere de Nederlandse EEZ en lag stil in de buurt van een Brits windmolenpark. Patrouilleschip Zr.Ms. Holland was toen ter plaatse.De Russische schepen zouden zich volgens de medewerkers van de ministeries, die anoniem willen blijven, bezighouden met voorbereidende handelingen om de kwetsbaarheid van onze infrastructuur in kaart te brengen. In februari dit jaar waarschuwde militaire inlichtingendienst MIVD dat Rusland voorbereidingen treft om onze energievoorziening en communicatie te kunnen verstoren door leidingen en kabels te saboteren. Enkele maanden later kreeg Defensie de taak om, ter bescherming van de vitale infrastructuur op de Noordzee, beter in kaart te brengen wat er op die Noordzee gebeurt.Meer schepen
Tot op heden waren alleen de namen van de Admiral Vladimirsky en Yevgeny Gorigledzhan bij het grote publiek bekend. De bronnen binnen de verschillende ministeries zeggen dat Rusland waarschijnlijk ook andere type schepen inzet, die Nederland nog niet in beeld heeft, om de infrastructuur in de Noordzee in kaart te brengen. Uit eerder onderzoek van Scandinavische journalisten, waarmee Pointer en Marineschepen.nl samenwerken, bleek dat Rusland ook sleepboten en reddingsvaartuigen inzet voor spionage of sabotage doeleinden.'In het diepste geheim' - Spionage-operaties van Nederlandse onderzeeboten van 1968 tot 1991Het zou dus om drie tot vier spionageschepen gaan, maar misschien wel nog meer. "Dat zijn de schepen waarvan we het weten. Grote kans dat het er meer zijn", zegt een welingelichte bron binnen een van de ministeries.

Vladimirsky
Het onderzoeksschip van de Russische marine Admiral Vladimirsky verbleef in juni en juli 2023 in de EEZ nabij datakabels en windmolenparken. (Kaart: Openstreetmaps.org, bewerking: Jaime Karremann, locaties Vladimirsky via TJ)

De marine kan de Russische schepen niet tegenhouden. Volgens het VN-zeerechtverdrag mogen schepen namelijk vrij door de Nederlandse EEZ varen. Wel worden de Russen geschaduwd door Nederlandse marineschepen als ze onze wateren betreden.
Afgelopen zaterdag deed het Nederlandse fregat Zr.Ms. De Ruyter dat nog. Het schip begeleidde toen een Russisch fregat, sleepboot en onderzeeboot. Deze schepen waren op doortocht richting de Middellandse Zee.

Jaime Auteur: Jaime Karremann
Jaime is oprichter van Marineschepen.nl en heeft meer dan 1.500 artikelen geschreven over uiteenlopende marine-onderwerpen. In 2017 gaf hij zijn non-fictieboek In het diepste geheim uit en later onderzeebootthriller Orka. Voor Jaime fulltime met deze site aan de slag ging, werkte hij ruim 12 jaar bij de marine, waarvan het grootste deel in een burgerfunctie. Jaime studeerde Communicatie in Groningen.
comments powered by Disqus


Marineschepen.nl

Contact

Over deze site

Adverteren

Doneren
Blijf op de hoogte via:

Twitter

Facebook

LinkedIn

Instagram

Copyright

Alle rechten voorbehouden.

Sinds 13 augustus 2001Menu
Nieuwsoverzicht

Gerelateerde artikelen

Gorigledzhan in spionagehaven

Marine houdt nieuw spionageschip in de gaten

Vladmirsky 12 dagen in NL EEZ

Wat mag Nederland tegen de Vladimirsky?

Wat kunnen de Russen onder water?

Russisch spionageschip voor NLse kust onderdeel sabotageprogramma

Admiral Vladimirsky in Nederlandse wateren

Russische interesse in windmolenparken