Marineschepen.nl
 
   
 

Zware schade Russische vliegbasis Saki op de Krim


Door: Tobias Kappelle
Bericht geplaatst: 11-08-2022 | Laatst aangepast: 11-08-2022


De Russische militaire vliegbasis Saki op de Krim is zwaar beschadigd door de ontploffingen van afgelopen dinsdag. Dat blijkt uit satellietbeelden die de onafhankelijke website Planet Labs heeft gepubliceerd. Zeker acht Russische gevechtsvliegtuigen lijken beschadigd te zijn, maar Oekraïne zelf spreekt van nog grotere schade.

Su-30
Een Su-30 waar de Zwarte Zee Vloot sinds 2015 over beschikt. (Foto: Russische marine)

Bij het vergelijken van satellietbeelden van voor en na de ontploffingen is duidelijk te zien dat de vliegbasis hard getroffen is. De landingsbaan is nog in orde, maar zeker acht Russische gevechtsvliegtuigen lijken beschadigd. Dit zijn allemaal vliegtuigen die her en der over het terrein geparkeerd waren en daarom niet de bescherming van een hangar genoten. Ook de vegetatie om de vliegbasis heen is volledig verbrand.



Volgens de Oekraïense president Volodimir Zelenski zijn er niet acht maar negen Russische vliegtuigen beschadigd. Zelenski benoemde de ontwikkelingen bij de basis gisteren in zijn toespraak. De Oekraïense luchtmacht heeft het zelfs over een dozijn aan beschadigde vliegtuigen. Volgens Oekraïne tonen de beelden niet het alle schade die is aangericht. Voorlopig zijn er negen vliegtuigen toegevoegd aan de lijst van vernietigd Russisch oorlogstuig die bijgehouden wordt door Oekraïne.



Volgens Rusland is de schade veroorzaakt door per ongeluk ontplofte munitie op de vliegbasis. Dit is hetzelfde excuus dat enkele maanden geleden gebruikt werd toen er verhalen naar buiten kwamen dat de Russische kruiser Moskva door Oekraïne geraakt was. Toen claimde Oekraïne zelf echter wel de treffer, terwijl Kiev in dit geval op geen enkele manier heeft laten weten betrokken te zijn geweest.

Speculatie en videobeelden op social media
Op social media wordt ondertussen druk gespeculeerd over nog veel omvangrijkere schade en welke vliegtuigen precies slachtoffer zijn geworden. Het zou gaan om Su-27 en Su-30SM gevechtsvliegtuigen, Su-24 aanvalsvliegtuigen, Mi-8 gevechtshelikopters en mogelijk een IL-20RT vliegtuig.

Op de satellietbeelden zijn drie grote kraters te zien als duidelijke oorzaak van de schade. Videobeelden op social media tonen rook boven de basis voordat er drie grote explosies plaatsvinden, waarna een zwarte rookwolk in de vorm van een champignon de lucht in trekt. Twee van de drie explosies gebeuren simultaan, terwijl de derde vlak daarna komt.



Oekraïense aanval
Deze beelden lijken erop te wijzen dat er wel degelijk sprake is geweest van een aanval door Oekraïne. Volgens sommige experts is de Amerikaanse ATACMS-raket of de Oekraïense Neptune-raket gebruikt. Vooral een aanval met ATACMS lijkt van de twee de meest waarschijnlijke. Deze raketten hebben een bereik van 300 kilometer, terwijl de basis zich op 210 kilometer van door Oekraïne gecontroleerd gebied bevindt. Bovendien vonden de ontploffingen plaats een dag nadat de Verenigde Staten nieuwe munitie voor de mobiele lanceersystemen had geleverd aan Oekraïne. De Verenigde Staten wilden niet specificeren welk type geleverd was.

Anderen spreken over een aanval door speciale eenheden, omdat er op geen enkel beeld raketten zijn te zien.

Su-24
De basis die getroffen werd, was in 2019 en 2021 de basis waar de vliegtuigen vanaf opereerden toen ze Zr.Ms. Evertsen in de Zwarte Zee lastigvielen. In 2019, ondergetekende was aan boord van de Evertsen, voer het Nederlandse fregat nabij de Krim toen Su-24's en Su-27's kwamen overvliegen. Op de foto een Su-24 Fencer. In 2021 was de Evertsen in de Zwarte Zee met HMS Defender toen beide schepen (en vooral de Defender) vliegtuigen van het Russische marinesquadron van Saki 'op bezoek' kreeg. (Foto: Jaime Karremann/ Marineschepen.nl)

Peter Layton, militair expert van het Griffith Asia Institute zegt tegenover CNN dat het zeer waarschijnlijk een bewuste aanval van Oekraïne was. Layton geeft aan dat de drie kraters vermoedelijk bominslagen zijn die gloeiendhete bomfragmenten hebben laten rondvliegen in de buurt van Russische munitie. Deze fragmenten kunnen andere bommen doen ontsteken. Volgens Layton is de Russische munitie niet ontworpen om dergelijke kettingreacties te voorkomen en gebeurde er een aantal maanden geleden op de Moskva hetzelfde. Rusland maakt veel gebruik van oude wapens uit de Sovjet-periode en loopt dus achter op het gebied van technologie.

De schade op de basis is een grote klap voor Rusland, aangezien Saki de enige basis is die vliegende ondersteuning kon bieden aan de Zwarte Zee vloot. Inmiddels zijn vier vliegtuigen en vier helikopters die de ontploffingen overleefd hebben verplaatst naar een andere basis. Rusland zal de vliegbasis voorlopig niet zonder zorgen kunnen gebruiken. Aan de andere kant lijkt de schade van de aanval beperkt te zijn gebleven tot de vliegtuigen in de buurt van de start- en landingsbanen en omringende gebouwen. Het deel voor de training van vliegers en technisch personeel voor het vliegkampschip, evenals het elektronische inlichtingen station lijken vooralsnog ongeschonden te zijn.



comments powered by Disqus


Marineschepen.nl
Contact

Over deze site

Privacy

Adverteren
Blijf op de hoogte via:

Twitter

Facebook

Instagram
Copyright

Alle rechten voorbehouden.

Sinds 13 augustus 2001



Menu
Nieuwsoverzicht

Explosies op belangrijk Russisch marinevliegkamp

Evertsen lastiggevallen bij Krim

Evertsen in de Zwarte Zee