Marineschepen.nl
 
   
 

Russische vliegtuigen scheren langs Nederlands fregat (VIDEO)Door: Jaime Karremann
Bericht geplaatst: 17-05-2017 | Laatst aangepast: 17-05-2017


Zr.Ms. Evertsen kreeg gistermiddag in de Oostzee Russisch bezoek. Twee Su-24 Fencer gevechtsvliegtuigen scheerden drie keer vlak langs het Luchtverdedigings- en Commandofregat. Dat maakte het ministerie van Defensie vanavond bekend. De passage vormde geen dreiging voor de Evertsen.F125
Zr.Ms. Evertsen met een Su24 op korte afstand. (Foto: Defensie)

Zr.Ms. Evertsen is sinds eind vorige week in de Oostzee als onderdeel van het permanente NAVO-eskader Standing NATO Maritime Group 1. Gisteren werd het schip in de Oostzee bezocht door Su-24 gevechtsvliegtuigen van de Russische marine. Deze toestellen vlogen volgens Commandant Zeestrijdkrachten LGENMARNS Verkerk op ongeveer 200 meter afstand van het Nederlandse fregat.De twee Russische toestellen werden gevolgd door de Zweedse Quick Reaction Alert, eveneens bestaande uit twee gevechtsvliegtuigen.Op foto's van Zr.Ms. Evertsen/ ministerie van Defensie is van een van de vliegtuigen het nummer te zien. Dit toestel is volgens Planespotters.net een Su-24M en opereerde in 2016 vanuit Kaliningrad.

De Su-24 kwam oorspronkelijk in 1974 in dienst, de Su-24M een paar jaar later. Momenteel zijn er nog meer dan 90 in actieve dienst bij de Russische marine en een veelvoud daarvan bij de luchtmacht. De Su-24M kan verschillende raketten lanceren, waaronder anti-radarraketten. In een oorlogssituatie zou een Fencer een LCF niet zo dicht naderen, dat met SM-2 raketten op grote afstand een dergelijk doel kan neerhalen, maar proberen op afstand zijn wapens te lanceren.

Su24
De Su-24 op korte afstand. (Foto: Zr.Ms. Evertsen)

Su24
Detailopname met kleurcorrectie. Hier is de vlieger duidelijk te zien, evenals de vlag van de Russische vloot. (Foto: Zr.Ms. Evertsen)

Su24
Detailopname van de staart en hier is het nummer van het toestel duidelijk leesbaar: RF-34003. Daaronder staat in het Russisch: "Russische marine". (Foto: Zr.Ms. Evertsen)

Su24
Een foto van de andere Su-24 (nr. 02). (Foto: Zr.Ms. Evertsen)Vaker bezoek
Het is niet de eerste keer dat Russische vliegtuigen op korte afstand langs NAVO-schepen varen. Zo kreeg in 2014 en in 2016 de Amerikaanse destroyer USS Donald Cook en in 2014 het Canadese fregat HMCS Toronto te maken met een dergelijke passage te maken. De Amerikanen noemden de acties van de Russen "gevaarlijk en onprofessioneel".

Sinds het einde van de Koude Oorlog is dit wel de eerste keer dat Russische vliegtuigen zo dicht langs een Nederlands schip vliegen.

Baltops 1996
In 2014 vloog een Russische Ilyushin-20 Coot A elektronisch inlichtingentoestel, over HMS Montrose, Zr.Ms. Mercuur en Zr.Ms. Friesland. (Foto: Zr.Ms. Friesland)

comments powered by Disqus


Marineschepen.nl
Contact
Over deze site
Privacy
Adverteren
Blijf op de hoogte via:

Twitter

Facebook

Instagram

Copyright

Alle rechten voorbehouden.

Sinds 13 augustus 2001Menu
Nieuwsoverzicht

Gerelateerde artikelen
De Zeven ProvinciŽnklasse
Russen cirkelen rond Canadees fregat