Marineschepen.nl
 
   
 

Russische vliegtuigen vlogen laag langs Nederlands fregat en andere NAVO-schepen in Oostzee


Door: Jaime Karremann
Bericht geplaatst: 19-11-2022 | Laatst aangepast: 19-11-2022


Donderdagochtend zijn Russische vliegtuigen op slechts 300 voet (91 meter) langs het NAVO-eskader SNMG1 gevlogen, dat maakt de NAVO bekend. Het eskader dat wordt aangevoerd vanaf het Luchtverdedigings- en Commandofregat (LCF) Zr.Ms. Tromp, voer op dat moment in de Oostzee.

SNMG1
Het NAVO-eskader eerder deze maand. Links vaart Zr.Ms. Tromp, in het midden KNM Maud en rechts KDM Esbern Snare. Op de achtergrond (vermoedelijk) het Zweedse korvet HMS Malm÷ dat zich vorige week bij het eskader had gevoegd. (Foto: NAVO)

Update met extra informatie onderaan deze pagina

Volgens de NAVO zouden de Russische vliegtuigen de NAVO-schepen op tot op 80 meter hebben genaderd. De Russische vliegers hebben, zo meldt de NAVO, niet gereageerd op de standaard communicatie door de NAVO-eenheden.
Het incident is opvallend, omdat sinds het uitbreken van de oorlog in Oekra´ne in februari van dit jaar Russische vliegtuigen dergelijke acties bij NAVO-schepen, voor zover bekend, niet meer hadden uitgevoerd.Het NAVO-eskader vaart onder leiding van commandeur Jeanette Morang aan boord van Zr.Ms. Tromp. De andere schepen zijn de Noorse bevoorrader KNM Maud en het Deense Absalonklasse fregat KDM Esbern Snare. Ook het Franse Horizonklasse fregat FS Chevalier Paul was rond die tijd bij het eskader, het Poolse OH Perryklasse fregat ORP General Kazimierz Pulaski had zich eveneens bij de NAVO-schepen gevoegd, maar was donderdagochtend mogelijk weer vertrokken.Het laag overvliegen door Russische vliegtuigen is in het verleden vaker gebeurd. In 2017 kreeg Zr.Ms. Evertsen ongewenst bezoek van twee laag vliegende Su-24 Fencer's en in 2021 was opnieuw de Evertsen doelwit. Het LCF was toen in de Zwarte Zee met de Britse torpedobootjager HMS Defender toen het urenlang werd lastiggevallen door Russische eenheden.

De maandelijkse nieuwsbrief van Marineschepen.nl

Lees hier meer over de inhoud van de nieuwsbrief

De NAVO-schepen liggen inmiddels in een haven: de Tromp, Maud en Esbern Snare liggen in Tallinn (Estland), de Chevalier Paul is afgemeerd in de hoofdstad van Finland, Helsinki.

Oostzee
Het NAVO-eskader bevond zich op 24 mijl uit de kust van Gdansk, dus ergens (ongeveer) op de blauwe lijn. Dat is weliswaar in de buurt van de Russische enclave van Kaliningrad, maar wel buiten de territoriale wateren (groen gebied). Daarna zijn de schepen naar Tallinn, 400 mijl naar het noordoosten gevaren. (Kaart: Google, bron territoriale wateren: IILSS )

Update zaterdag 15:00 uur
Een NAVO-woordvoerder heeft na vragen van Marineschepen.nl extra informatie gegeven over het incident.

Het SNMG1-eskader voer ten tijde van het incident ongeveer 24 zeemijl (44 km) uit de kust van Gdansk, Polen. De twee vliegtuigen waren van het type Su-24 Fencer, zo liet de woordvoerder weten. Deze waren niet bewapend met raketten.

Op de vraag of het inderdaad de eerste keer is dat NAVO-schepen op deze manier 'bezoek' krijgen van Russische vliegtuigen sinds de oorlog met Oekra´ne is begonnen, kwam geen duidelijk antwoord: "Dit incident kan, vanwege het vluchtprofiel van de vliegtuigen, mogelijk leiden tot misrekeningen en fouten. De hoge mate van professionaliteit van onze bemanningen voorkomt fouten, maar ze zijn altijd waakzaam en klaar om te reageren op situaties die de veiligheid van de schepen in gevaar brengen." Mogelijk dat dit dus toch vaker gebeurd is.

De NAVO-woordvoerder antwoordde tot slot dat er op dit moment geen beelden zijn die vrijgegeven kunnen worden.comments powered by Disqus


Marineschepen.nl

Contact

Over deze site

Adverteren

Doneren
Blijf op de hoogte via:

Twitter

Facebook

LinkedIn

Instagram

Copyright

Alle rechten voorbehouden.

Sinds 13 augustus 2001Menu
Nieuwsoverzicht

Gerelateerde artikelen

Russen vliegen over Evertsen