Marineschepen.nl
 
   
 

Primeur voor Amerikaanse marine tijdens aanval door Iran: eerste inzet SM-3


Door: Jaime Karremann
Bericht geplaatst: 16-04-2024 | Laatst aangepast: 16-04-2024


De Standard Missile 3, de raket die buiten de atmosfeer ballistische raketten kan uitschakelen, is afgelopen weekend voor het eerst ingezet. Dat hebben twee defensiemedewerkers gisteren laten weten aan USNI News. Amerikaanse marineschepen onderschepten drones en raketten die Iran op IsraŽl afvuurde.

SM-3
SM-3 raket die de VLS van een Amerikaans marineschip verlaat. (Foto: Missile Defense Agency)

Dat er ballistische raketten waren uitgeschakeld door Amerikaanse marineschepen in de Middellandse Zee, werd al snel bekend. Pas gisteren werd, zij het niet officieel, bevestigd dat de SM-3 ook voor onderscheppingen heeft gezorgd. Dit wapen is nu twintig jaar in gebruik en is het enige wapen dat vanuit zee raketten in de ruimte kan uitschakelen. Inzet van SM-3 is een nieuwe mijlpaal in de verdediging tegen ballistische raketten.Geruime tijd zag het er uit dat ook Nederland deze raket zou aanschaffen voor de Luchtverdedigings- en Commandofregatten, maar dat plan is gewijzigd.

Amerikaanse torpedobootjagers kunnen wel beschikken over de SM-3 en USS Arleigh Burke en USS Carney (beide Arleigh Burkeklasse) lanceerden er "vier tot zeven", zo schrijft USNI News. Volgens een expert die USNI News sprak, werden de SM-3's gebruikt om medium range ballistic missiles uit te schakelen.Beide schepen lagen in de buurt van IsraŽl zodat zij de inkomende raketten konden onderscheppen. Daarmee was zo'n aanval een kolfje naar de hand van de Amerikaanse destroyers. De verdediging tegen ballistische raketten was, begin jaren negentig, bedacht voor de verdediging van Europa tegen aanvallen vanuit Iran.

Dankzij de waarschuwing vooraf en doordat de richting de dreiging bekend was, konden de Amerikaanse SPY-1D-radars van de destroyers vooraf de benodigde data krijgen om in de juiste richting te kijken. Vervolgens lanceerden zij voor het eerst in een oorlogssituatie SM-3 raketten.

Volgens US Central Command haalden Amerikaanse eenheden zes ballistische raketten neer en tachtig drones. Daar werden ook vliegtuigen vanaf land en vanaf vliegkampschepen ingezet.

SM-6
Het was zaterdag niet de eerste keer dat ballistische raketten door een schip werden uitgeschakeld. Dat gebeurde op 26 december 2023 toen Houthi-rebellen met een ballistische raket op schepen in de Rode Zee vuurden, die vervolgens werd neergehaald door een Amerikaans marineschip. KLTZ b.d. Fred Douglas vermoedde destijds al dat het niet ging om SM-3, maar om SM-6. Dit wapen vernietigt ballistische raketten pas als ze weer terug zijn gekeerd in de dampkring.

Jaime Auteur: Jaime Karremann
Jaime is oprichter van Marineschepen.nl en heeft meer dan 1.500 artikelen geschreven over uiteenlopende marine-onderwerpen. In 2017 gaf hij zijn non-fictieboek In het diepste geheim uit en later onderzeebootthriller Orka. Voor Jaime fulltime met deze site aan de slag ging, werkte hij ruim 12 jaar bij de marine, waarvan het grootste deel in een burgerfunctie. Jaime studeerde Communicatie in Groningen.
comments powered by Disqus


Marineschepen.nl

Contact

Over deze site

Adverteren

Doneren
Blijf op de hoogte via:

Twitter

Facebook

LinkedIn

Instagram

Copyright

Alle rechten voorbehouden.

Sinds 13 augustus 2001Menu
Nieuwsoverzicht

Gerelateerde artikelen

'Neerhalen ballistische raketten is heel waardevol voor Amerikanen'

Weer aanval met ballistische raket afgeslagen

Amerikanen halen voor het eerst ballistische anti-schipraketten neer