Marineschepen.nl
 
   
 

Ontslagen bij Saab Kockums


Door: Jaime Karremann
Bericht geplaatst: 05-06-2020 | Laatst aangepast: 05-06-2020


Bij de Zweedse scheepswerf Saab Kockums verdwijnen banen, dat heeft het bedrijf vorige week aan de vakbonden en de overheid laten weten. Dat meldt een woordvoerder van Saab aan Marineschepen.nl. De ontslagen hebben vooral te maken met dat het werk is verschoven van het ontwerpen naar het bouwen van schepen en onderzeeboten. Saab Kockums is partner van Damen in de race om nieuwe onderzeeboten.

onderzeeboot
Status bouw van de toekomstige HMS Blekinge (A26) in augustus 2019. (Beeld: Saab Kockums)

"Ik kan bevestigen dat als gevolg van de wisseling van CEO een efficiencyplan is gelanceerd in april 2020," reageert een woordvoerder van Saab na vragen van Marineschepen.nl. "Als onderdeel van het plan heeft Kockums de vakbonden en autoriteiten geïnformeerd (26 mei) van ontslag van 45 werknemers (30 in Malmö en 15 en Karlskrona) en het beëindigen van contracten met een aantal consultants."

De Zweedse financiële krant Dagens industri sprak over meer dan 70 consultants. In Malmö zouden ongeveer 700 mensen werken bij Kockums."De ontslagen zijn veroorzaakt door een toegenomen focus op productie in plaats van ontwerp en business development, waardoor de middelen opnieuw in evenwicht gebracht moesten worden," licht Saab Kockums toe. De verschuiving van focus heeft alles te maken met dat de ontwerpfase van de grootste projecten waar het bedrijf momenteel mee bezig is, is afgerond en dat er minder werk is voor de afdelingen die zich bijvoorbeeld met ontwerpen van schepen en onderzeeboten bezig houden.Zo zijn de A26 onderzeeboten in productie, is de modernisering van de Gotlandklasse bijna afgerond (de eerste van de twee is al operationeel), is de modernisering van de Göteborgklasse (nieuwe naam: Gävleklasse) vergevorderd en zijn de voorbereidingen voor de update van de Visbyklasse gestart.

Er is kans op nieuwe projecten, maar daar is geduld voor nodig. In eigen land probeert Kockums al enige tijd de overheid warm te maken voor vervanging van de oude korvetten en patrouilleschepen. Polen is geïnteresseerd in twee oude A17 of Södermanlandklasse onderzeeboten (en ook dat levert Kockums werk op). De Australische Collinsklasse moet gemoderniseerd worden en Saab Kockums is sinds 2015 in de race om de vervanger van de Walrusklasse te ontwikkelen. Afgelopen september trok Kockums zich terug uit de aanbesteding voor Indiase onderzeeboten.In Malmö verwacht men dat het efficiencyplan positief is voor de aanbesteding in Nederland, zo meldt de woordvoerder van Saab Kockums. De betere efficiëntie "levert een concurrentievoordeel op in Zweden en op de exportmarkt."

Op 25 juni vergadert de Tweede Kamer over de B-brief onderzeeboten van december 2019. Als de volgende fase begint, kunnen de ontwerpafdelingen van de aanbieders weer aan de slag.

comments powered by Disqus


Marineschepen.nl
Contact

Over deze site

Privacy

Adverteren
Blijf op de hoogte via:

Twitter

Facebook

Instagram
Copyright

Alle rechten voorbehouden.

Sinds 13 augustus 2001Menu
Nieuwsoverzicht

Gerelateerde artikelen
Saab