Marineschepen.nl
 
   
 

Saab tekent contract voor bouw volgende generatie korvetten Zweedse marine


Door: Jaime Karremann
Bericht geplaatst: 25-01-2021 | Laatst aangepast: 25-01-2021


Saab mag de huidige korvetten van de Visbyklasse moderniseren en heeft de opdracht gekregen om te beginnen met nieuwe korvetten, Visby Generation 2 genoemd. De opdracht volgt op de grootste defensie-investering van de Zweedse defensie ooit, eind 2020.

Visby
Twee korvetten van de Visbyklasse. Eindelijk zullen deze schepen alsnog worden voorzien van luchtdoelraketten. (Foto: Saab)

Met FMV, de Zweedse militaire inkooporganisatie, ondertekende Saab de overeenkomsten, zo meldde het bedrijf vandaag in een persbericht. Het gaat om de Product Definition Phase voor de mid-life upgrade van de vijf Visbyklasse korvetten en de Product Definition Phase van de nieuwe generatie korvetten.De Visbyklasse korvetten werden in de periode 2002-2009 in dienst gesteld. De RBS-15 antischipraketten aan boord zullen worden aangepast naar de nieuwste versie en de Saab Lightweigth Torpedo zal als vervanger van het oude systeem aan boord komen. Nieuw voor de Visby's zal de toevoeging van een luchtverdedigingssysteem worden. Oorspronkelijk zou een dergelijk systeem in de vorm van Umkhonto op de schepen gezet worden, maar dat werd geannuleerd.

Het is de bedoeling dat de Visbyklasse na de modernisering kan doorvaren tot 2040.De nieuwe generatie korvetten borduurt voort op de Visbyklasse. De nieuwe schepen zullen onder andere worden voorzien van moderne anti-schipraketten, nieuwe torpedo's en luchtdoelraketten.

Deze schepen zullen de twee resterende Göteborgklasse korvetten (nu na de modernisering Gävleklasse genoemd) vervangen in de periode 2026-2030. De opdracht voor Saab hoort bij de investering van de Zweedse regering in de defensie van het land: de komende jaren wordt 40% meer in de Zweedse krijgsmacht geïnvesteerd.

comments powered by Disqus


Marineschepen.nl

Contact

Over deze site

Privacy

Adverteren
Blijf op de hoogte via:

Twitter

Facebook

Instagram

Copyright

Alle rechten voorbehouden.

Sinds 13 augustus 2001Menu
Nieuwsoverzicht

Gerelateerde artikelen