Marineschepen.nl
 
   
 

Marine Saoedi-Arabië evacueert honderdvijftig personen uit Sudan


Door: Jaime Karremann
Bericht geplaatst: 22-04-2023 | Laatst aangepast: 24-04-2023


Een korvet van de Saoedi-Arabische marine evacueerde zaterdagmiddag een eerste groep personen uit Sudan. Het zou gaan om 158 personen, waarvan een deel afkomstig is uit diverse landen. De evacueés werden zaterdagmiddag in Jeddah (Saoedi-Arabië) afgezet.

Al Jubail
Al Jubail tijdens de oplevering in 2022. Het schip is het eerste korvet van een klasse van vijf schepen. (Foto: Navantia)

Over de hele wereld worden voorbereidingen getroffen om mensen uit Sudan te halen. Maar evacueren is lastig; de hoofdstad, waar veel buitenlanders wonen en werken, ligt zo ongeveer in het midden van het land. Het vliegveld is echter gesloten vanwege de gevechten. Duitsland zou eerder deze week een evacuatiepoging nog hebben afgeblazen. Nederland heeft woensdag alvast twee transportvliegtuigen naar Jordanië gestuurd met aan boord militairen van het Korps Mariniers, samen met een medische eenheid.



Per schip is het eenvoudiger om grote aantallen burgers te evacueren. Khartoum ligt echter ruim op 800 kilometer rijden van de belangrijkste havenstad Port Sudan.

Vanuit Port Sudan zijn vandaag echter wel burgers geëvacueerd. Het zou volgens Saoedische media gaan om 158 personen, waarvan 66 personen uit 12 verschillende landen; van Bulgarije tot Qatar en Canada.



Zij werden met een van de nieuwste korvetten van de Soedische marine uit het oorlogsgebied gehaald. Het schip waar beelden van werden verspreid was de Al Jubail van de gelijknamige klasse. Dit korvet werd vorig jaar in dienst gesteld en is ontworpen en gebouwd door het Spaanse Navantia. Deze schepen zijn familie van de korvetten van Venezuela.

Volgens Saoedische media is oversteek die het schip met evacuées over de Rode Zee maakte, een vaartochtje van zo'n 12 uur, niet de enige. Dat er meer middelen nodig zijn, staat overigens buiten kijf. Hoewel Londen schat dat er enkele honderden Britten in Sudan wonen, houdt Washington volgens The Guardian rekening met 19.000 Amerikanen in het Afrikaanse land.



Hoewel de Verenigde Staten ook evacuaties voorbereiden, wordt volgens CNN momenteel geen Marine Expeditionary Unit richting Sudan gestuurd. Een MEU is ingescheept in een amfibisch eskader, maar de dichstbijzijnde Amphibious Ready Group (ARG) is die onder leiding van USS Makin Island en vaart in de Zuid-Chinese Zee, zo'n tien dagen varen naar Sudan. De Amerikaanse marine heeft wel andere schepen in de regio, maar na de aardbeving in Turkije verontschuldigde Washington zich dat het geen amfibisch transportschip in de buurt had.

Overigens zijn er wel andere grote schepen in de regio. Denk aan de Mistralklasse helikoptercarriers die Frankrijk had verkocht aan Rusland, maar op het laatste moment toch aan Egypte verkocht. Een van die schepen heeft Port Safaga, ten noorden van buurland Sudan, als thuisbasis. En Turkije heeft uiteraard net een soortgelijk schip in dienst gesteld.

In een eerdere versie van dit artikel werd vermeld dat de schepen net als die van Venezuela over diverse producten van Thales Nederland beschikken. Thales heeft echter geen exportvergunning voor Saoedi-Arabië. De schepen zijn daarom door Navantia voorzien van andere systemen. Zo is de SMART-S Mk2 vervangen door de TRS-4D van het Duitse Hensoldt en is geen Tacticos geplaatst maar Catiz als combat management software.

Jaime Auteur: Jaime Karremann
Jaime is oprichter van Marineschepen.nl en heeft meer dan 1.500 artikelen geschreven over uiteenlopende marine-onderwerpen. In 2017 gaf hij zijn non-fictieboek In het diepste geheim uit en later onderzeebootthriller Orka. Voor Jaime fulltime met deze site aan de slag ging, werkte hij ruim 12 jaar bij de marine, waarvan het grootste deel in een burgerfunctie. Jaime studeerde Communicatie in Groningen.




comments powered by Disqus


Marineschepen.nl

Contact

Over deze site

Adverteren

Doneren
Blijf op de hoogte via:

Twitter

Facebook

LinkedIn

Instagram

Copyright

Alle rechten voorbehouden.

Sinds 13 augustus 2001



Menu
Nieuwsoverzicht

Gerelateerde artikelen