Marineschepen.nl
 
   
 

Schepen na 'coronapauze' weer naar zee


Door: Jaime Karremann
Bericht geplaatst: 01-03-2021 | Laatst aangepast: 03-03-2021


Nadat twee weken geleden besloten werd marineschepen tegen de kant te leggen in verband met coronabesmettingen, zijn vandaag weer meer schepen naar zee vertrokken. Inmiddels zijn Zr.Ms. Schiedam, Zr.Ms. Van Amstel, Zr.Ms. Van Speijk en Zr.Ms. Holland op zee, Zr.Ms. Evertsen arriveerde vanochtend in Amsterdam.

Van Amstel
Zr.Ms. Van Amstel eind 2020 tijdens het opwerken. Dat programma werd in februari verstoord door corona. Op de voorgrond Noordzeeklasse sleepboot Waddenzee. (Foto: Jaime Karremann/ Marineschepen.nl)

"De Koninklijke Marine vaart vanwege corona per direct niet meer uit, tenzij strikt noodzakelijk", schreef Defensie.nl. Daarop volgde voor onder andere bemanningsleden een quarantaineperiode op het Walaardt Sacré Kamp in Huis ter Heide (nabij Soesterberg). Veel oefeningen zijn geannuleerd, maar schepen moeten na onderhoudsperiode wel opgewerkt worden zodat ze gereed zijn voor inzet.Afgelopen weekend vertrok daarom Zr.Ms. Van Amstel, voor het eerst sinds het schip tegen de kant werd gelegd, weer naar zee. Het M-fregat blijft, zo laat de Koninklijke Marine weten aan Marineschepen.nl, een aantal weken op zee. Het schip gaat opwerken en trainen, eerst zelfstandig en later in samenwerking met de Britse opwerkautoriteit Fleet Operational Sea Training (FOST). Ook collega-M-fregat Zr.Ms. Van Speijk is deze week op zee nadat het fregat begin van de middag de Helderse marinehaven had verlaten.

Eerder vanochtend had Zr.Ms. Holland Den Helder ook achter zich gelaten om het opwerktraject weer op te pakken. Het patrouilleschip opereerde vanmiddag met FRISC's voor de Noord-Hollandse kust.

Een schip dat al opgewerkt is, is Luchtverdedigings- en Commandofregat Zr.Ms. Evertsen. Het LCF was gisteren uit Den Helder gevaren en kwam vanochtend vroeg aan bij Damen Shiprepair in Amsterdam voor een periode in het dok. De Evertsen staat voor later dit voorjaar op de rol om deel te nemen aan de Britse eskaderreis naar de Oost.Zr.Ms. Schiedam vaart momenteel met de Belgische mijnenjagers BNS Primula en Crocus voor de Belgische kust ter hoogte van Blankenberge, nadat het opleidingsflottielje gisteren Rotterdam had verlaten. De drie mijnenjagers varen tijdens het opleidingsprogramma vooral in de Noordzee en het Kanaal, zoals de Belgische marine vanochtend bekendmaakte. De schepen hebben onder andere navigatie, brandbestrijdings- en reddingsoefeningen op het programma staan. Voor het eerst worden Belgische studenten aan boord van een Nederlands schip opgeleid.

De activiteit beperkt zich niet tot schepen, ook boven zee hebben de nodige activiteiten plaats deze week: vandaag begint de Helicopter Qualification (HQ) week. NH90-helikopters zullen oefenen met deklandingen op marineschepen voor de kust.

Is de hele marine dan weer aan het varen? Nee, de haven is nog behoorlijk gevuld met onder andere de drie resterende OPV's, de Doorman, Rotterdam en Johan de Witt. De schepen die al gereed zijn voor inzet zouden immers nu op zee zijn in het kader van de alternatieve eskaderreis Hybrid Archer. Die werd twee weken geleden verstoord door coronabesmettingen en is nu definitief geannuleerd.

Dat veel schepen vandaag en gisteren weer zee kozen, betekent ook niet dat de marine de afgelopen weken stillag. Onderzeeboot Zr.Ms. Zeeleeuw was in februari in de Oostzee en keerde eind vorige week terug. De Mercuur was even daarvoor al weer in Den Helder afgemeerd en kon direct het onderhoud in.

Een van de stille werkpaarden is nog niet genoemd: Zr.Ms. Luymes was de afgelopen weken weer tracks aan het varen om de zeebodem in kaart te brengen, ten noorden van de Waddeneilanden en is pas sinds vanochtend weer terug.

comments powered by Disqus


Marineschepen.nl

Contact

Over deze site

Privacy

Adverteren
Blijf op de hoogte via:

Twitter

Facebook

Instagram

Copyright

Alle rechten voorbehouden.

Sinds 13 augustus 2001Menu
Nieuwsoverzicht

Gerelateerde artikelen

Hybrid Archer in problemen

Hybrid Archer van start