De spanningen tussen China en Taiwan zijn de afgelopen jaren weer sterk opgelopen. Er bestaat een grote vrees dat China van plan is Taiwan met militaire macht in te lijven. Het Amerikaanse Center for Strategic and International Studies (CSIS) heeft daarom meerdere geavanceerde oorlogssimulaties uitgevoerd om te kijken hoe een aanval van China op Taiwan in 2026 uit zou pakken. De belangrijkste conclusie is volgens CNN dat het China niet zou lukken.
Een F/A-18E Super Hornet van de Amerikaanse marine wordt gelanceerd vanaf het dek van USS Nimitz (Nimitzklasse), vorige week donderdag in de Filipijnenzee. (Foto: Amerikaanse marine)
De simulatie werd 24 keer uitgevoerd en kreeg twee belangrijke vraagstukken voorgelegd: Zou de invasie slagen en wat zou het China kosten? Dit leidde uiteindelijk tot een rapport met de titel The First Battle of the Next War. De Amerikaanse nieuwszender CNN berichtte daar vandaag over.
Gigantische verliezen aan beide kanten
Volgens de simulaties is het onwaarschijnlijk dat een invasie in een Chinese overwinning zou eindigen. China is echter niet het enige land dat verliezen zou leiden. Volgens de simulaties zouden er duizenden slachtoffers vallen, waaronder Chinese, Amerikaanse, Taiwanese en Japanse militairen.
De simulatie gaat ervanuit dat de Verenigde Staten zouden ingrijpen bij een eventuele Chinese invasie. Dit zou een overwinning voor Beijing voorkomen, maar deze interventie zou tegelijkertijd uitpakken in een enorme dreun voor de Amerikaanse defensie. Het zou jaren duren voordat de Verenigde Staten hier weer bovenop zou komen en de verliezen zouden minstens gelijk zijn aan die aan de Chinese kant.
Zo zouden er tientallen schepen van de Verenigde Staten verloren gaan en ook de Japanse marine zou een behoorlijk aantal schepen verliezen. Daarnaast zouden er volgens de simulaties honderden vliegtuigen in stukken eindigen en zouden er duizenden mensen in dienst van de Amerikaanse en Japanse Defensie sneuvelen.
In een groot deel van de simulaties verdwijnen er twee vliegkampschepen van de Amerikanen naar de bodem van de zee en tien tot twintig andere grote marineschepen gaan verloren tijdens een drie weken durende strijd. Deze verliezen zouden de militaire positie van de Verenigde Staten voor een aantal jaar flink verzwakken.
Tijdens de strijd van drie weken zouden er in totaal 3.200 Amerikaanse militairen sneuvelen. Ter vergelijking: Dit is ongeveer de helft van de verliezen die de Amerikanen geleden hebben tijdens de twintig jaar durende strijd in Afghanistan.
Aan de Chinese kant zouden de verliezen niet minder serieus zijn. Volgens het rapport blijft de Chinese marine in duigen achter en is de kern van zijn amfibische eenheden gesloopt. Tienduizenden militairen zouden als krijgsgevangenen eindigen. Volgens het rapport sneuvelen ongeveer 10.000 Chinese militairen en zouden er 155 gevechtsvliegtuigen en 128 grote marineschepen verloren gaan.
Doemscenario voor Taiwan
De Chinese invasie van Taiwan zou niet slagen, maar dat is zo ongeveer het enige goede nieuws voor het betwiste eiland. Een zwaar beschadigde krijgsmacht zou een al even beschadigde economie van Taiwan moeten verdedigen, terwijl ook basale infrastructuur als elektriciteit hersteld moet worden. In totaal zouden er 3.500 mensenlevens verloren gaan op het eiland en verdwijnen alle 26 fregatten en destroyers naar de kelder.
Ook voor Japan schetst de simulatie geen al te rooskleurig toekomstperspectief. De oorlog zou het land 100 gevechtsvliegtuigen en 26 marineschepen kosten. Bovendien zou Japan zelf ook te maken krijgen met Chinese agressie, als China de Amerikaanse militaire basis in Japan aanvalt.
Het rapport wordt vanavond (Nederlandse tijd) om 20:00 uur gepresenteerd.
Auteur: Tobias Kappelle Tobias werkt sinds augustus 2020 als freelance journalist voor Marineschepen.nl. Daarnaast is hij vooral actief in de sportjournalistiek bij onder andere AD Sportwereld, Eurosport en Hockey.nl. Tobias studeerde Geschiedenis en Bestuurs- en Organisatiewetenschappen aan de Universiteit Utrecht en deed een master Media & Journalistiek aan de Erasmus University Rotterdam.