Marineschepen.nl
 
   
 

Grootste kruiser ter wereld weer naar zee
Bericht geplaatst: 17-05-2016 | Laatst aangepast: 17-05-2016


De Russische nucleaire slagkruiser Pjotr Velikiy is na een onderhoudsperiode van twee jaar weer naar zee gegaan, dat maakte de Russische marine gisteren bekend. Het 252 meter lange schip van de Kirovklasse wordt de komende tijd opgewerkt in de Barentszzee. In 2019 zal de Pjotr Velikiy een uitgebreide modernisering ondergaan.

Pjotr Velikiy
RFS Pjotr Velikiy (of Pyotr Velikiy) op zee. (Foto: RIA Novosti, Creative Commons)

Na de zeven maanden durende reis in de Middellandse Zee in 2013-2014 ging RFS Pjotr Velikiy in onderhoud. De scheepshuid, schroeven, assen en wapensystemen werden, deels in een drijvend droogdok nabij Roslyakovo, aangepakt. Na de eerste tests in de haven en later op de ankerplaats nabij de marinehaven van Severomorsk met de tanker RFS Sergei Osipov, koerste de slagkruiser richting Barentszzee.In de Barentszzee zal de Pjotr Velikiy een oefenprogramma afwerken waarbij brand- en averijbestrijding, helikopteroperaties, maar ook onderzeebootbestrijding en luchtverdediging op het programma staan.

De nucleair voortgestuwde slagkruiser zal tot en met 2018 inzetbaar zijn.Modernisering
De Kirovklasse bestond oorspronkelijk uit vier schepen, waarvan het eerste schip in 1980 in dienst werd gesteld als Kirov (later Admiral Ushakov). Sindsdien zijn het de zwaarstbewapende oppervlakteschepen ter wereld. De slagkruisers beschikken uit een formidabel wapenarsenaal met o.a. 20 P-700 Granit (SS-N-19 Shipwreck) missiles tegen schepen, met een bereik van 625 km.

Van de vier zijn de eerste twee inmiddels uit dienst gesteld. De laatste twee Admiral Nakhimov (oorspronkelijk Kalinin) en Pjotr Velikiy (Yuriy Andropov) blijven varen en ondergaan een uitgebreide modernisering.

In 2018 zal Admiral Nakhimov als eerste gemoderniseerd zijn, daarna volgt de Pjotr Velikiy tot en met 2022.

Beide schepen zullen grondig worden aangepakt, waarna zij -volgens de Russische marine- 30 tot 40 jaar meekunnen. Meest opvallende upgrade is de 3S-14 verticale lanceerinrichting voor P-800 Onyx, Kalibr NK en Zircon missiles.

De 3M22 Zircon is het nieuwste wapen van de Russische marine tegen andere marineschepen. Hoewel het bereik kleiner is dan de huidige Russische wapens (250 km, maar nog altijd meer dan de Harpoon op NAVO-fregatten) is het vooral de hypersonische topsnelheid van meer dan 6.000 km per uur die veel te hoog ligt voor menig verdedigingssysteem.comments powered by Disqus


Marineschepen.nl
Contact
Over deze site
Privacy
Adverteren
Blijf op de hoogte via:

Twitter

Facebook

Instagram

Copyright

Alle rechten voorbehouden.

Sinds 13 augustus 2001Menu
Nieuwsoverzicht

Gerelateerde artikelen