Marineschepen.nl
 
   
 

Vijf Spaanse en Italiaanse marineschepen naar Turkije met hulp


Door: Jaime Karremann
Bericht geplaatst: 08-02-2023 | Laatst aangepast: 08-02-2023


Spaanse en Italiaanse marineschepen zijn onderweg naar Turkije om te helpen na de verwoestende aardbevingen in Turkije en Syrië. De Mexicaanse marine heeft ook een team gestuurd. Turkije zelf heeft negen marineschepen ingezet.

QE
De Juan Carlos I op archiefbeeld. De militaire banden tussen Spanje en Turkije zijn goed. Turkije heeft met Spaanse hulp een variant op het vliegkampschip Juan Carlos I gebouwd, de Anadolu. Dit schip moet dit jaar in dienst gesteld worden. Voor zover bekend wordt de Anadolu niet ingezet. (Foto: Spaanse marine)

Spaanse hulpvloot
Maandag vertrokken het vliegkampschip Juan Carlos I, samen met het amfibisch transportschip Galicia. Aan boord van het Spaanse vliegkampschip zijn 500 mariniers en de Galicia heeft 250 mariniers ingescheept. De schepen hebben materieel om hulp te verlenen, plus helikopters, landingsvaartuigen en andere machines die nuttig kunnen zijn. De Spaanse minister van Defensie benadrukte gisteren tegenover de pers dat de schepen de mariniers aan land kunnen zetten, ook als er geen voorzieningen zijn. Zowel de Juan Carlos I is daartoe in staat als uiteraard de Galicia, zusterschip van de ons welbekende Zr.Ms. Rotterdam.



Vanochtend werd bekend dat Spanje nog twee schepen stuurt. Het gaat dan om het fregat Blas de Lezo (Alvaro de Bazanklasse) en het bevoorradingsschip Cantabria (familie van de aan Peru verkochte bevoorrader Zr.Ms. Amsterdam).

De schepen zullen vandaag in Iskenderun arriveren om de Turkse autoriteiten te helpen. De Spaanse schepen werden vorige week dinsdag in of in de buurt van Italiaanse wateren gespot.

Twee Spaanse vliegtuigen met brandweerlieden zijn gisteren vertrokken richting de getroffen Turkse plaats Adana. Daar is een Spaanse militaire basis, waarvanuit zij hulp zullen verlenen.

Dedalo
Groepsfoto van het Spaanse amfibische eskader. (Foto: Spaanse marine)

Dedalo
(Foto: Spaanse marine)

Dedalo
Een ambulance in een landingsvaartuig. (Foto: Spaanse marine)

Toeval: Spaanse schepen waren in de buurt
Dat Spanje zoveel schepen ineens naar Turkije stuurt, heeft deels te maken met de goede banden tussen Ankara en Madrid, maar ook met de aanwezigheid van de Spaanse schepen in het oosten van de Middellandse Zee. Ter voorbereiding op de NAVO-taken van de Spaanse marine in 2024 op amfibisch vlak, kruist een Spaans eskader sinds vorige maand door de Middellandse Zee in het kader van de reis Dedalo 23. Behalve de ingezette schepen zijn ook het LPD Castilla en het fregat Victoria en onderzeeboot Tramontana van de partij. Gedurende het eerste deel van de oefening deden ook Franse en Italiaanse amfibische eenheden en destroyers mee aan de oefening.

Dankzij deze oefenreis, is het eskader per direct inzetbaar.

Vorige week dinsdag waren de schepen nog in Italiaanse wateren, maar toen Turkije en Syrië getroffen werden door de aardbevingen, was het eskader in de buurt van Haifa, Israël.

QE
Aardbevingen en naschokken. Maandagochtend om 04:17 uur lokale tijd werden Turkije en Syrië getroffen door een zware aardbeving met een kracht van 7,8 op de schaal van Richter. Zo'n zes uur later werd het gebied nogmaals getroffen door een vergelijkbare aardbeving. Gevreesd wordt voor 10.000 doden. Het epicentrum van de eerste beving lag ongeveer 90 km landinwaarts, van de tweede beving ruim 150 km. Maar ook aan de kust zijn plaatsen zwaar getroffen. Sommige plaatsen zouden tot gisteren nog geen of nauwelijks hulp hebben ontvangen. (Beeld: U.S. Geological Survey)

Italië en Mexico
Vanuit Brindisi vertrekt op korte termijn de helikoptercarrier San Marco (San Giorgioklasse). Aan boord is onder andere een veldhospitaal. Uiteraard heeft de San Marco zelf medische voorzieningen en het neemt ook helikopters en landingseenheden mee. De Italiaanse minister van Defensie Guido Crosetto liet optekenen: "Italië en de strijdkrachten zullen al het mogelijke doen om de getroffen bevolking te helpen".

Mexico stuurt geen schip, maar een marine-eenheid met reddingshonden. Zij zijn eerder deze week al per vliegtuig aangekomen.



Turkije
Uiteraard wordt ook de Turkse marine ingezet. Volgens het Turkse ministerie van Defensie gaat het om negen schepen: transportschip van personen TCG Iskenderun, landingsschip TCG Osmangazi, Bayraktarklasse landingsschepen TCG Bayraktar en TCG Sancaktar, Barbarosklasse fregat TCG Kemalreis, Adaklasse korvet TCG Heybeliada, Burakklasse korvet TCG Bafra en Tuzlaklasse patrouilleboten TCG Karpaz en TCG Tarsus.

Wat de schepen precies hebben gedaan is niet helemaal bekend.
Zeker is dat het schip Iskenderun de afgelopen dagen actief was bij de plaats Iskenderun voor evacuaties. De twee tanklandingsschepen TCG Bayraktar en TCG Sancaktar, beide van de nieuwe Bayraktarklasse, werden gisteravond volgeladen met "bouwmaterieel, generatoren, zoek- en reddingsuitrusting, voedsel, kleding, beschermings- en gezondheidsvoorraden die nodig zijn in het aardbevingsgebied", zo liet het Turkse ministerie van Defensie gisteren weten.



Verenigde Staten en Nederland
Afgelopen weekend, toen de aardbevingen plaatshadden, was er een Amerikaans marineschip in Turkse wateren. Torpedobootjager USS Nitze (Arleigh Burkeklasse) was op de grens van de Zwarte Zee in Istanbul en voer later naar het zuiden richting Izmit. Het schip wordt voor zover bekend niet ingezet bij hulpverlening na de aardbeving. De hulp vanuit de Verenigde Staten bestaat vooralsnog uit vliegtuigen met hulpverleners.

Navraag bij het Nederlandse ministerie van Defensie leert dat er vooralsnog geen plannen zijn om een Nederlands schip richting Turkije te sturen.

Dit artikel wordt aangevuld met extra informatie

Jaime Auteur: Jaime Karremann
Jaime is oprichter van Marineschepen.nl en heeft meer dan 1.500 artikelen geschreven over uiteenlopende marine-onderwerpen. In 2017 gaf hij zijn non-fictieboek In het diepste geheim uit en later onderzeebootthriller Orka. Voor Jaime fulltime met deze site aan de slag ging, werkte hij ruim 12 jaar bij de marine, waarvan het grootste deel in een burgerfunctie. Jaime studeerde Communicatie in Groningen.




comments powered by Disqus


Marineschepen.nl

Contact

Over deze site

Adverteren

Doneren
Blijf op de hoogte via:

Twitter

Facebook

LinkedIn

Instagram

Copyright

Alle rechten voorbehouden.

Sinds 13 augustus 2001



Menu
Nieuwsoverzicht

Gerelateerde artikelen