Marineschepen.nl
 
   
 

Spanje trekt fregat terug uit eskader Amerikaans vliegkampschip op weg naar Iran


Door: Jaime Karremann
Bericht geplaatst: 14-05-2019 | Laatst aangepast: 14-05-2019


De Spaanse regering heeft besloten om het fregat Méndez Núñez (Álvaro de Bazánklasse) terug te trekken uit het eskader onder leiding van het Amerikaanse vliegkampschip USS Abraham Lincoln. Spanje zegt niet betrokken te willen raken bij een oorlog met Iran. De EU had de VS gisteren al opgeroepen om zich terughoudend op te stellen.

Abraham Lincoln
De Méndez Núñez terwijl drie Hornets van USS Abraham Linconl overvliegen. De Spaanse fregatten leunen zwaar op Amerikaanse technologie en Spaanse scheepsbouwer Navantia verkoopt ook schepen met deze technologie. (Foto: US Navy)

De plannen van het Spaanse Ministerie van Defensie waren nog zo mooi voor het fregat Méndez Núñez (Álvaro de Bazánklasse). Van april t/m oktober zou het schip zich bij het Amerikaanse vliegkampschip voegen en van de Atlantische Oceaan via de Middellandse Zee, de Perzische Golf, de Indische Oceaan, Zuid-Chinese Zee en de Pacific naar San Diego varen.Een prachtige reis voor zowel de bemanning als vanuit commercieel oogpunt, aangezien Navantia en (ontwikkelaar van het AEGIS-sensor- en wapensysteem) Lockheed Martin de integratie van het schip met een Amerikaans eskader wilden laten zien aan de buitenwereld. De situatie rond Iran heeft nu echter een streep door het vaarprogramma gezet.De terugtrekking is overigens niet definitief. Gisteren arriveerde het eskader in de Golf van Aden, ten zuiden van Jemen. Spanje heeft het fregat opdracht gegeven om afstand te nemen van het Amerikaanse eskader en in ieder geval niet door de Straat van Hormuz te varen. Zodra de rust is weergekeerd, mag de Méndez Núñez van Madrid weer aansluiten. Niemand weet echter hoe lang dat gaat duren en niemand zal het wenselijk vinden om een fregat daar een maand te laten wachten tot het conflict is overgewaaid. Al is over een termijn, voor zover bekend, niets gezegd.

Met de terugtrekking sluit Madrid aan op het standpunt van andere Europese landen en de Europese Unie. Eerder hadden Groot-Brittannië en Duitsland hun zorgen al geuit over de opstelling van de VS. Maandag heeft de EU tegen de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Mike Pompeo gezegd zich terughoudend op te stellen aangaande Iran. Volgens de VS wordt het militair materieel (naast schepen ook bommenwerpers en Patriots) naar de regio gestuurd vanwege een dreiging aan Amerikaanse militairen. Het lijkt er echter steeds meer op dat de Amerikaanse inzet te maken heeft met de ruzie over het atoomakkoord (waar de VS uit stapte) en de sancties die de VS oplegde, terwijl de EU nog wel handel wilde drijven met Iran. Daar komt bij dat de wens om in te grijpen die leeft bij Nationaal Veiligheidsadviseur John Bolton en Mike Pompeo al langer bekend is.comments powered by Disqus


Marineschepen.nl
Contact
Over deze site
Privacy
Adverteren
Blijf op de hoogte via:
Twitter
Facebook
Instagram
Copyright
Alle rechten voorbehouden.

Sinds 13 augustus 2001Menu
Nieuwsoverzicht

Gerelateerde artikelen
USS Abraham Lincoln richting Iran
Iraanse SSM's in Straat van Hormuz
Tweede carrier naar PG
Iran waarschuwt VS
Iran oefent in Straat