Demissionair staatssecretaris van Defensie Barbara Visser (VVD) verruilt Defensie voor Infrastructuur en Waterstaat. Visser neemt de functie van Cora van Nieuwenhuizen (VVD) over, die per direct stopt als minister.
Barbara Visser. (Foto: Jaime Karremann/ Marineschepen.nl)
Barbara Visser bevestigde via Twitter haar vertrek vanochtend nadat er berichten over in de media waren verschenen. In haar tweet bedankt ze minister Ank Bijleveld en alle medewerkers van Defensie "voor de fantastische tijd". Op Defensie.nl zegt Visser: "Ik ga met pijn in het hart en had graag tot het einde van deze kabinetsperiode mijn werk als staatssecretaris willen doen, maar er is een beroep op mij gedaan."
Visser, sinds 2017 STASDEF, had eerder aangegeven niet verder te willen na de verkiezingen. Tegen het Noordhollandsdagblad zei ze eind 2020 dat ze niet meer vier jaar de Kamer in wilde, maar "tot er een nieuw kabinet komt zal ik me nog iedere dag met veel plezier bezig houden met defensie." Die plannen zijn dus gewijzigd en Visser verlaat Defensie alsnog onverwachts.
Visser zal tot er een nieuw kabinet is niet worden vervangen door een nieuwe staatssecretaris, zo liet Defensie vanochtend weten. Minister Bijleveld neemt de taken van Visser over.
Dat is geen eenvoudige opdracht. Visser was verantwoordelijk voor onder meer materieel, bedrijfsvoering, vastgoed, veiligheid en personeel, en had veel dossierkennis. De dossiers die Bijleveld voor de komende periode moet overnemen zijn niet eenvoudig. Vooral de vervanging van onderzeeboten zit in een cruciale fase nu onder grote politieke en ambtelijke druk in de dialoogfase met drie werven wordt gesproken en over vier maanden keuzes gemaakt moeten worden.
Misschien nog actueler is het dossier vervanging M-fregatten, dat ook nog wat hobbels kent. Over dit ASWF schreef Visser in de afwijkingsrapportage in mei: "Het project
Vervanging M-fregatten wordt bijvoorbeeld
geconfronteerd met een uitdaging in
ontwerp en het programma van eisen,
waarbij de functionaliteit, het gewicht en
de kosten van het schip in balans moeten
worden gehouden." Marineschepen.nl heeft vragen gesteld over deze cryptische omschrijving, zonder veel resultaat, maar duidelijk is dat er een uitdaging is om de eisen, het product en de kosten in balans te houden.
Los van de materieelsproblematiek krijgt Bijleveld ook de enorme personeelsproblematiek nu op haar bordje.
De problemen voor Defensie worden de komende tijd niet kleiner. Bijleveld zei eerder minimaal 4 miljard euro nodig te hebben, uit uitgelekte Prinsjesdagdocumenten zou blijken dat er slechts 100 miljoen euro bij komt. Dat is inclusief inflatiecorrectie.