Marineschepen.nl
 
   
 

Striktere coronamaatregelen voor marineschepen


Door: Jaime Karremann
Bericht geplaatst: 09-02-2021 | Laatst aangepast: 09-02-2021


De marine gaat striktere maatregelen hanteren om corona aan boord van marineschepen tegen te gaan, dat meldt een marinewoordvoerder aan Marineschepen.nl vanmiddag. Dat besluit is genomen nadat vorige week de eskaderreis Hybrid Archer moest worden afgebroken in verband met een klein aantal positief getesten.

Zierikzee
Zr.Ms. Zierikzee nabij Den Helder. (Foto: Jaime Karremann/ Marineschepen.nl)

Voorafgaand aan het vertrek van de schepen die deelnamen aan Hybrid Archer had de marine al maatregelen getroffen. Zoals een medische screening aan de valreep en sneltests voor bemanningsleden voor wie dat nodig wordt geacht. Die maatregelen bleken onvoldoende om corona van de schepen te weren.De maatregelen voor schepen die minder dan 24 uur van Den Helder blijven, blijven grotendeels ongewijzigd: bemanningsleden met klachten of die mensen hebben in hun directe omgeving met corona, moeten thuis blijven. Iedereen wordt medisch gescreend voor vertrek en als er klachten ontstaan op zee, gaat het schip terug naar de haven om te testen.

Schepen die verder dan 24 uur van Den Helder verblijven krijgen te maken met nieuwe maatregelen: alle bemanningsleden verblijven tien dagen in quarantaine op een gecontroleerde locatie, dus niet meer thuis. Na de quarantaineperiode moeten zij ook een negatieve PCR-test kunnen overleggen voor zijn aan booord mogen. Daarnaast geldt nog steeds een medische screening aan de valreep en uiteraard houdt personeel van de ziekenboeg mensen in de gaten.

Alle eskaderschepen binnen
Met de binnenkomst van Zr.Ms. Karel Doorman vandaag zijn nu alle schepen binnen die aan Hybrid Archer hadden deelgenomen. Eerder waren Zr.Ms. Van Speijk en Zr.Ms. De Zeven ProvinciŽn ook teruggevaren naar Den Helder, voorafgegaan door Zr.Ms. Rotterdam. Ook de Van Amstel en de Vlaardingen gingen tegen de kant na positief geteste bemanningsleden.

De positief geteste mensen zijn in isolatie, de personen die uit bron- en contactonderzoek naar voren kwamen zijn in quarantaine. Na vijf dagen wordt die laatste groep nogmaals getest. Daaruit zal blijken of er meer besmettingen zijn.Lastig plannen
Het is niet zeker wanneer het eskader Hybrid Archer weer kan hervatten. "De aanvullende maatregelen zijn van deze week en we zijn aan het kijken wat de exacte gevolgen zijn voor het programma", zegt een marinewoordvoerder. "De schepen zouden oorspronkelijk ook meedoen aan de grote oefening Joint Viking, maar die gaat niet door. NLMARFOR is nu bezig met plannen, om er een goed en nuttig oefenprogramma tegenover te zetten. En dat is in de huidige situatie niet eenvoudig."

Overigens zijn niet alle schepen binnen. Zr.Ms. Mercuur en een onderzeeboot zijn naar het noorden gevaren om deel te nemen aan de Noorse oefening North TG.comments powered by Disqus


Marineschepen.nl

Contact

Over deze site

Privacy

Adverteren
Blijf op de hoogte via:

Twitter

Facebook

Instagram

Copyright

Alle rechten voorbehouden.

Sinds 13 augustus 2001Menu
Nieuwsoverzicht

Gerelateerde artikelen
Eskaderreis in problemen door corona