Marineschepen.nl
 
   
 

Taakgroep gaat in Europese wateren patrouilleren ter bescherming onderzeese infrastructuur


Door: Jaime Karremann
Bericht geplaatst: 30-11-2023 | Laatst aangepast: 01-12-2023


Een maritieme taakgroep bestaande uit zeven marineschepen zal in Noord-Europese wateren gaan patrouilleren ter bescherming van onder andere datakabels, pijpleidingen en windmolenparken. Dat schrijft de BBC vanochtend op basis van een gesprek met de Britse minister van Defensie Grant Shapps. Het eskader vaart onder Britse leiding, maar is onderdeel van de Joint Expeditionary Force (JEF). Het is voor het eerst dat de JEF wordt ingezet.

HMS Severn
Het Britse patrouilleschip HMS Severn (Riverklasse) begeleidde in 2018 het Russische spionageschip Fedor Golovin (Vishnyaklasse). (Foto: Britse marine)

De JEF is een snelle reactiemacht die overal ter wereld snel inzetbaar is en bestaat uit eenheden uit Nederland, Groot-BrittanniŽ, Denemarken, Estland, Finland, Letland, Litouwen, Noorwegen en Zweden. Door de Russische activiteiten in de Oost- en Noordzee rond datakabels en windmolenparken, en diverse sabotages van kabels en pijpleidingen in de Oostzee en bij Noorwegen, is ook de bescherming van die vitale infrastructuur op de agenda van de JEF terecht gekomen.Tijdens een JEF-bijeenkomst van ministers afgelopen juni op het Marine Etablissement Amsterdam, werd daarom afgesproken om meer samen te werken om de vitale infrastructuur op zee beter te beschermen. De landen spraken af meer informatie te delen, de maritieme aanwezigheid beter af te stemmen op elkaar en gezamenlijke oefeningen te houden.Afgelopen dinsdag kwamen de ministers van de JEF-landen overeen om de JEF Response Option, voor het eerst in het vijfjarige bestaan van de JEF, te activeren. "Dit omvat maritieme en luchtcapaciteiten die in de kernregio van de JEF zullen worden ingezet als militaire bijdrage aan de bescherming van kritieke onderzeese infrastructuur. De activiteit zal begin december plaatsvinden en zal zorgen voor militaire aanwezigheid, waardoor onze gezamenlijke inspanningen met de NAVO in het Oostzeegebied worden versterkt. De JEF is vastbesloten haar paraatheid te vergroten bij het ondersteunen van de JEF-landen bij het beschermen van hun kritieke nationale infrastructuur", zo luidde het statement.

De Britse minister Shapps zei gisteren tegen de BBC dat de schepen zullen patrouilleren in het zeegebied van Het Kanaal tot de Oostzee.

Zr.Ms. Zierikzee
Alkmaarklasse mijnenjager Zr.Ms. Zierikzee op archiefbeeld. (Foto: Jaime Karremann/ Marineschepen.nl)

Update 1 december: Zr.Ms. Zierikzee Nederlandse bijdrage
Langzaamaan wordt meer bekend over de samenstelling van de taakgroep. Vanuit Nederland zal namelijk mijnenjager Zr.Ms. Zierikzee (Alkmaarklasse) deel gaan uitmaken van het eskader. Dat meldde Defensie gisteren.

De Britten sturen een bonte mix aan schepen naar zee: twee Type 23 fregatten (waaronder HMS Somerset), twee patrouilleschepen en mijnenbestrijdingsvaartuigen en een amfibisch transportschip van de Royal Fleet Auxiliary. Daarnaast zal een maritiem patrouillevliegtuig van het type P-8A Poseidon de situatie vanuit de lucht in de gaten houden.

Jaime Auteur: Jaime Karremann
Jaime is oprichter van Marineschepen.nl en heeft meer dan 1.500 artikelen geschreven over uiteenlopende marine-onderwerpen. In 2017 gaf hij zijn non-fictieboek In het diepste geheim uit en later onderzeebootthriller Orka. Voor Jaime fulltime met deze site aan de slag ging, werkte hij ruim 12 jaar bij de marine, waarvan het grootste deel in een burgerfunctie. Jaime studeerde Communicatie in Groningen.
comments powered by Disqus


Marineschepen.nl

Contact

Over deze site

Adverteren

Doneren
Blijf op de hoogte via:

Twitter

Facebook

LinkedIn

Instagram

Copyright

Alle rechten voorbehouden.

Sinds 13 augustus 2001Menu
Nieuwsoverzicht

Gerelateerde artikelen